Ekonomija
OSNOVAN AGRO-KLASTER d.o.o. VINKOVCI

Umrežavanjem do lakšeg pristupa tržištu poljoprivrednih proizvoda
Objavljeno 24. siječnja, 2018.

Skupština Vukovarsko-srijemske županije donijela je krajem prošle godine odluku o osnivanju Agro-klastera d.o.o. Vinkovci, a u Vukovaru je jučer potpisan ugovor o njegovu osnivanju. Osnivači su Vukovarsko-srijemska županija, općine Cerna, Vrbanja, Drenovci, Lovas i Stari Jankovci, Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku i Zadruga za proizvodnju voća i povrća “Vinkovačka šparoga”. Župan Božo Galić naglasio je kako su uočili da proizvođači imaju problema u samoj organizaciji i plasiranju proizvoda na tržište te im u tome žele pomoći. „Kao jedinica lokalne samouprave, u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom i prozvođačima trebamo stvoriti optimalne uvjete za proizvodnju kvalitetnih proizvoda za potrebe domaćeg tržišta. Osigurali smo i dovoljne količine vode za navodnjavanje, u tijeku je natječaj za izgradnju navodnjavanja dva velika projekta Cerna i Sopot Vinkovci, a ubuduće će se ići s natječajima za navodnjavanje poljoprivrednih površina, što će najvećim dijelom biti financirano europskim novcem“, rekao je Galić.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Zdenko Podolar istaknuo je kako je cilj osnivanja klastera umrežavanje proizvođača.

„Do sada smo poticali primarnu proizvodnju, no do umrežavanja proizvođača nije došlo. Drugi problem s kojim se oni susreću je odgovarajuća infrastruktura. Posao koji rade je premal da bi podnio veća ulaganja i stoga smo odlučili osnovati klaster kako bismo usmjerili proizvođače na profitabilne proizvodnje. Osim navodnjavanja, treba im osigurati i skladišta, hladnjače i pretovarne stanice. Vjerujemo kako će baza proizvođača biti sve veća, a uz povećanje proizvodnje bit ćemo ozbiljni igrači i u lokalnim okvirima i na globalnom tržištu“, naveo je Podolar, dodajući kako žele uvezati proizvođače po djelatnostima.

Općine moraju prepoznati svoje potencijale i prioritete te imati bazu proizvođača koji su spremni ući u pojedine projekte, a Županija će im dati potporu u znanju i tehnologiji, kao i pronalaženju tržišta, marketingu i brendiranju. „Želimo s proizvodima koji su autohtoni i profitabilni izaći na tržište s posebnom markom i ponuditi ih školama, vrtićima, bolnicama i vojarnama, kako bi mali proizvođači u njima našli kupca“, naglasio je Podolar.

Krunoslav Zmaić, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, naveo je kako taj fakultet ima odličnu suradnju s Vukovarsko-srijemskom županijom i surađivali su na nizu projekata. „Za nas je ovo bitan projekt, imamo interes da pomažemo poljoprivrednim proizvođačima prilikom pisanja i prijave projekata i njihove edukacije. Puno ulažemo u znanstvenu opremu i prijavljujemo niz projekata, a kroz naše se laboratorije može dokazati prava vrijednost prozvoda koji će naći put do tržišta Europske unije. Važno je pratiti suvremena znanja, nove tehnike i tehnologije i želimo da proizvođači budu još više educirani“, poručio je Zmaić.

Mirko Bošković, upravitelj zadruge “Vinkovačka šparoga”, naglasio je kako poljoprivredni proizvođači bez udruživanja ne mogu ozbiljnije nastupati na tržištu. „Proizvodnjom šparoga bavim se 20-ak godina. Trenutačno u zadruzi imamo proizvodnju na oko 60 hektara, a ambicije su nam da dođemo na 500 hektara“, rekao je Bošković i dodao kako je prošle godine 60 posto prozvoda plasirano u Njemačku, dok je ostalo završilo na domaćem tržištu.

Dragana KORPOŠ

Krunoslav Zmaić

dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku

Važno je pratiti suvremena znanja i nove tehnologije

“Za nas je ovo bitan projekt, imamo interes da pomažemo poljoprivrednim proizvođačima prilikom pisanja i prijave projekata i njihove edukacije. Puno ulažemo u znanstvenu opremu i prijavljujemo niz projekata, a kroz naše se laboratorije može dokazati prava vrijednost prozvoda koji će naći put do tržišta Europske unije. Važno je pratiti suvremena znanja, nove tehnike i tehnologije i želimo da proizvođači budu još više educirani.“

Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike