Ekonomija
TRŽIŠTE KAPITALA

Nastavljen rast dionica
Objavljeno 23. siječnja, 2018.
Fond menadžeri kroz blok transakcije trgovali su dionicama Atlantic grupe, HT-a i AD Plastika

Na domaćem tržištu kapitala nastavljen je rast dionica jer su fond-menadžeri nastavili svoje aktivnosti trgujući kroz blok transakcije dionicama Atlantic grupa, HT i AD Plastik. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 48,3 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 43,0 i obveznicama 5,3 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 9,7 milijuna kuna. Početak tjedna na Zagrebačkoj burzi obilježen je padom cijena dionica. Zbog toga je indeks Crobex u ponedjeljak smanjen na 1.870 bodova (pad za 0,1 posto) uz ostvarenih 6,8 milijuna kuna dnevnog prometa. Utorak je donio rast dionica i povećanje vrijednosti indeksa Crobex za 0,5 posto na 1.879 bodova uz ostvarenih 8,7 milijuna kuna prometa. Od srijede do petka trajao je trend blagog pada dionica u redovnom prometu, dok su fond menadžeri aktivno trgovali kroz blok promete.

Rast građevinara

Fond-menadžeri su u srijedu kroz blok promet ostvarili 2,8 milijuna kuna dionicama Atlantic grupe. Pad dionica spustio je indeks Crobex u četvrtak na 1873 boda, a fond menadžeri su nastavili trgovati dionicama Atlantic grupe ostvarivši 6,4 milijuna kuna u blok prometu. Osim toga, kroz blok transakciju protrgovalo se i s 2,0 milijuna kuna dionicama HT. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1.873 bod. To je za 2 boda ili 0,1 posto više nego na početku tjedna. Od devetnaest dionica u sastavu indeksa Crobex sedam vrijednosnica je zabilježilo rast i devet pad cijene, dok su Atlantic grupa, Podravka i Ericsson Nikola Tesla zadržali početne tjedne razine. Među tjednim dobitnicima nekoliko dionica zabilježilo je iznimno snažan rast čime se omogućilo da indeks Crobex tjedan završi u pozitivnom području.

Pad brodara

Najviše je porasla dionica Instituta za graditeljstvo Hrvatske-IGH povećavši tjednu cijenu za velikih 16,1 posto na 231,00 kn, te Zagrebačka burza (rast za 14,0 posto), AD Plastik (rast za 5,9 posto) i redovna dionica Adris grupe. Među tjednim gubitnicima najteže su pogođene dionice brodarskih prijevoznika. To je posljedica smanjenja vrijednosti indeksa BDI (Baltic Dry Index) koji prati kretanje cijena vozarina na svjetskom tržištu. BDI indeks je prošlog tjedna zabilježio pad vrijednosti za 12,6 posto spustivši se na 1.139 bodova. Kineske vlasti su objavile podatak o rastu BDP u 2017. godini za 6,9 posto. To je za 0,2 postotna boda više nego u 2016. godini i znatno više od procjena analitičara. Objava ove vijesti potaknula je rast indeksa BDI. Međutim, uskoro se objavila vijest kako su kineske vlasti odlučile smanjiti ulaganja u kupnju državnih obveznica SAD i tako utjecati na financiranje američkog gospodarstva. Ova odluka smanjit će potražnju za brodarskim prijevozom između SAD i Kine čime su pale cijene na svjetskom tržištu što se odrazilo na kretanje indeksa BDI. Pad cijena na svjetskom tržištu odmah se prenio na domaće brodarske prijevoznike i ostavilo trag na njihove dionice. Tjedna cijena dionica Uljanik plovidbe smanjena je za 6,1 posto, a Atlanske plovidbe za 2,1 posto. Dionicama Atlantic grupa ostvarilo se 10,6 milijuna kuna tjednog prometa, od čega se kroz dvije blok transakcije protrgovalo 9,2 milijuna kuna.

Pojačano trgovanje

U srijedu se kroz blok transakciju ostvarilo 2,8 milijuna kuna pri čemu su fond menadžeri razmijenili 3.000 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 940,00 kn. U četvrtak se dionicama Atlantic grupe kroz blok promet protrgovalo 6,4 milijuna kuna, a vlasnika je promijenilo 6.710 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 960,00 kn. Dionicama AD Plastik pojačano se trgovalo u petak kada se u blok transakciji ostvarilo 3,1 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 17.671 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 180,00 kn. Dionicama Zagrebačke banke najviše se trgovalo u utorak kada se u redovnom prometu ostvarilo 4,4 milijuna kuna. Ostale dane dionicama Zagrebačke banke trgovalo se uz znatno manje promete. Dionicama HT skromno se trgovalo, a fond menadžeri su u četvrtak u blok transakcije razmijenili 12.000 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 168,00 kn ostvarivši 2,0 milijuna kuna prometa. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 167,50 kn. To je za 0,50 kn ili 0,3 posto manje nego na početku tjedna Dionicama Valamar Riviera Poreč suzdržano se trgovalo cijeli tjedan. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč na kraju tjedna se zaustavila na 42,60 kn što je za 0,40 kn ili 0,9 posto manje nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, na Zagrebačkoj burzi povećala se u petak na 112,09 indeksnih bodova (rast za 0,20 posto).

Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, domaće tržište kapitala ostvarilo je rast na početku godine - budite oprezni i pratite vijesti

Najčitanije iz rubrike