Objavljeno 24. siječnja, 2018.
Ovaj nesvakidašnji štand nastao je na poticaj TZ Grada Donjeg Miholjca
DONJI MIHOLJAC - Proizvodnja i ugostiteljstvo gospodarske su grane koje se sve više potiču u sklopu razvoja kontinentalnog turizma, a da se na tome istinski radi i na istoku Hrvatske, najbolje potvrđuje priča iz Donjeg Miholjca gdje su jučer predstavljeni novi proizvodi za potrebe mobilnog ugostiteljstva - mobilni objekt i pečenjara janjića, prasića i pilića.
Domaći proizvod
Riječ je tzv. mobilnoj ugostiteljskoj radnji - istinskom domaćem proizvodu koji je u cijelosti izveden kao rezultat kreativnosti donjomiholjačkih poduzetnika i proizveden u pogonima donjomiholjačke tvrtke Thermia d.o.o., vlasnika Josipa Šeleja. Novi proizvod rezultat je i dugogodišnje suradnje Turističke zajednice Donjeg Miholjca i gospodarstvenika ovog kraja koji je nastao na poticaj Turističke zajednice s ciljem unaprjeđenja pružanja kvalitete usluge u ugostiteljstvu, naglasila je direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Donjeg Miholjca, Melia Vidaković. Predstavljanju su nazočili predstavnici mnogih Turističkih zajednica Slavonije, s obzirom na to da nakon Donjeg Miholjca kreće prezentacija diljem Hrvatske.
Nove proizvode pozdravio je i gradonačelnik Goran Aladić koji je i sam svoj dosadašnji radni vijek proveo u realnom sektoru. Rekao je kako mu je čast sudjelovati u rađanju novih ideja, posebice onih koje će označiti otvaranje novih radnih mjesta i promoviranje Donjeg Miholjca.
Kako je pojašnjeno, ovaj mobilni ugostiteljski objekt odlikuje se iznimnom elegancijom i vrhunskim dizajnom te funkcionalnošću, a njegov cilj je na brz i jednostavan način pripremiti prodaju i posluživanje hrane i pića. Njegova originalnost očituje se u automatskom otvaranju i zatvaranju krova, te uvlačenjem kotača u trup koji time postaju potpuno nevidljivi, a krov se otvaranjem pretvara u nadstrešnicu iznad cijelog objekta koja nudi veliku površinu zaštite od sunca i kiše.
- Cijeli proces pripreme vučnog priključnog vozila u objekt za pripravu i serviranje prehrambenih proizvoda traje svega dvije minute, što najbolje govori o tome koliko je odlično riješena njegova izvedba - kaže kreator ove inovacije i vlasnik Thermie Josip Šelej, dodajući da je objekt vrlo čvrst, proizveden od čelika, pocinčanog i obojenog lima, a radne ploče proizvedene su od postojanog materijala koji se lako čisti.
Šank od deset metara
Najnovija mobilna ugostiteljska radnja opremljena je i kompletnom opremom u skladu sa sanitarnim i ugostiteljskim propisima za pripremu i prodaju hrane i pića. Glavni su sadržaji ugrađen hladnjak s prikazom temperature, točionik za pivo ili sokove, plinski roštilj, plinska friteza i drugi uređaji za pripremu hrane prema izboru kupca. Opremljen je i spremnicima za svježu i otpadnu vodu, košem za otpatke na nožno otvaranje, umivaonikom za zaposlenike i sudoperom, podom koji nije klizav, kutijom za prvu pomoć, vatrootpornom tkaninom za gašenje požara, priključkom za opskrbu električnom energijom i rasvjetom. Širina objekta je 2,5 metra, dužina 3,5 metra, dok dužina s rudom iznosi 5,1 metar. Kad se krov otvori, ovaj mobilni objekt zauzima površinu 4,6 puta 5,4 metra s dužinom šanka od čak deset metara. Ima kapacitet hladnjaka od 740 litara te električni priključak.
Šelej kaže da je ovaj proizvod, ali i kompletan program proizvoda za mobilno ugostiteljstvo i trgovinu nedavno predstavio i na sajmu u njemačkom Essenu i da je zbog velikog zanimanja kupaca započeta proizvodnja prvih deset mobilnih objekata za nepoznatog kupca, ali i za druge zainteresirane čiji broj iz dana u dan raste. Slična je priča i s moderno dizajniranom pečenjarom za janjiće, prasiće i piliće koja pruža goleme mogućnosti, a zbog korištenja plina i uglja za roštilj, istovremeno daje i posebnu aromu pečenom mesu.
Treći proizvod, kojeg nazivaju najvećim i najzahtjevnijim, i koji je namijenjen velikim ugostiteljima koji se bave cateringom, objekt je u kojem se istovremeno može točiti, servirati i posluživati, ali i staviti u funkciju 120 sjedećih mjesta u vrlo kratkom vremenu. Prezentaciju istog proizvoda Josip Šelej najavio je do Uskrsa.
Lidija ANIČIĆ
Sve veći broj narudžbi iz EU
Valja naglasiti da su ovi proizvodi jedni od prvih takve vrste u tvrtki Thermia koja je inače poznata prema proizvodnji prvoklasnih peći i kamina i koja zapošljava oko 120 radnika. Tvrtka nastupa s najmodernijom proizvodnom tehnologijom te kapacitetom proizvodnje od 30.000 kamina i 500.000 artikala dimovodnog programa godišnje, za koje se broj narudžbi iz Hrvatske i zemalja EU-a neprestano povećava.
Za samo dvije minute vučno priključno vozilo pripremljeno je u objekt za pripravu i serviranje hrane
Kad se krov otvori, ovaj mobilni objekt zauzima površinu 4,6 puta 5,4 metra