Ekonomija
MLADEN JAKOPOVIĆ, PREDSJEDNIK HRVATSKE POLJOPRIVREDNE KOMORE

Nažalost, bojimo se da će doći do smanjenja poticaja poljoprivrednicima
Objavljeno 24. siječnja, 2018.

Vezani članci

FRANCUSKA PREDLAŽE UKIDANJE POTPORA

Mogu li poljoprivrednici opstati bez subvencija?!

ŽAKLINA JURIŠIĆ - POMOĆNICA DIREKTORA, SEKTOR ZA POLJOPRIVREDU, PREHRAMBENU INDUSTRIJU I ŠUMARSTVO HGK

Teško je zamisliti da bi bez potpora poljoprivreda mogla preživjeti

MARIJANA PETIR, HRVATSKA ZASTUPNICA U EUROPSKOM PARLAMENTU

Reformu ZPP-a treba odvojiti od Brexita da poljoprivreda ne bi postala njegova žrtva

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), kaže kako su upoznati s namjerom Europske komisije da se smanji proračun za poljoprivredu.

- Mi već intenzivno gotovo godinu dana zajedno s jedanaest država članica tražimo od Europske komisije da smanjenje ukupnog proračuna ne utječe na smanjenje potpora u sektoru poljoprivrede s obzirom na osjetljivost sektora. Nažalost, bojimo se da će doći do smanjenja i zato je jako važno da zajedno s Ministarstvom poljoprivrede usuglašavamo pregovore jer nas čeka jako teško razdoblje gdje ćemo se morati boriti da mi kao mala država najmanje osjetimo pad proračuna ako do njega dođe. Republika Hrvatska mogla bi bez poticaja samo u slučaju kada bi sve ostale članice Europske unije i države trećih zemalja napravile jednaki korak. Također, Vlada bi se morala pobrinuti da svi domaći proizvodi koji zadovoljavaju tržišne uvjete budu na domaćim policama i osigurati svu potrebnu mehanizaciju, navodnjavanje, skladišta, hladnjače, mljekare, plastenike, osiguranje od vremenskih nepogoda itd. Dakle, nemoguće je da poljoprivreda funkcionira bez pomoći države kao ni država bez poljoprivrede. Dokle god ne postoji svijest o strateškoj važnosti hrane za državu, s poticajima i bez poticaja mi ne možemo naprijed - kaže Jakopović. Dodaje i kako valja naglasiti da poticaji u konačnici nisu namijenjeni poljoprivrednicima, nego krajnjim potrošačima.

“Naime, kada ne bi bilo poticaja, tada bi poljoprivredni proizvodi imali tržišnu cijenu. Primjerice ako je tržišna cijena pola litre vode između 5 i 7 kuna, tada bi i litra mlijeka stajala 10 kuna. Naravno, porezi i porezno opterećenje morali bi biti mnogo manji i oni se ne bi trošili za poljoprivredu. Također, valja naglasiti da poticaji, kao što to tvrde neki, ne uništavaju poljoprivredu, već je uništava nedostatak znanja i vizije”, zaključuje Jakopović.

U Novom Zelandu ukinuli su sve poticaje kada su bankrotirali

Mnogi spominju Novi Zeland gdje je došlo do naglo prekinute isplate poljoprivrednih potpora, a nakon čega je poljoprivreda procvjetala. - U Novom Zelandu ukinuli su sve vrste državnih poticaja jer su bankrotirali, ali njihova se vlada borila da njihovi proizvodi budu u američkim, europskim i azijskim zemljama. Vlada je činila sve što je mogla da olakša proizvođačima što se tiče tržišta te je mnogo uloženo u racionalizaciju proizvodnje i povećanje produktivnosti. Nama ne bi trebao biti fokus samo izvoz već kako naše proizvode staviti na domaće tržište. Kako povezati turističke objekte s poljoprivrednicima. Kako turističkim objektima osigurati dobru cijenu i kvalitetu domaćih proizvoda. Mi bismo to mogli napraviti u vrlo kratkom razdoblju, ali nažalost premalo institucionalno i strateški surađujemo.

Poljoprivreda ne može bez pomoći države kao ni država bez poljoprivrede

Mi već godinu dana zajedno s 11 članica tražimo od EK da smanjenje proračuna ne utječe na smanjenje poljoprivrednih potpora

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

Najčitanije iz rubrike