Ekonomija
ŽAKLINA JURIŠIĆ - POMOĆNICA DIREKTORA, SEKTOR ZA POLJOPRIVREDU, PREHRAMBENU INDUSTRIJU I ŠUMARSTVO HGK

Teško je zamisliti da bi bez potpora poljoprivreda mogla preživjeti
Objavljeno 24. siječnja, 2018.

Vezani članci

FRANCUSKA PREDLAŽE UKIDANJE POTPORA

Mogu li poljoprivrednici opstati bez subvencija?!

MARIJANA PETIR, HRVATSKA ZASTUPNICA U EUROPSKOM PARLAMENTU

Reformu ZPP-a treba odvojiti od Brexita da poljoprivreda ne bi postala njegova žrtva

MLADEN JAKOPOVIĆ, PREDSJEDNIK HRVATSKE POLJOPRIVREDNE KOMORE

Nažalost, bojimo se da će doći do smanjenja poticaja poljoprivrednicima

Krajem svibnja Europska komisija bi trebala izaći s novim prijedlogom višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije za novo programsko i financijsko razdoblje. U novom višegodišnjem europskom „proračunu“ svakako će se ogledati posljedice izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, kaže Žaklina Jurišić, pomoćnica direktora, Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK. Dodaje i da UK znatno pridonosi financiranju funkcioniranja EU-a, pa tako i provedbi Zajedničke poljoprivredne politike EU-a (ZPP).

“Kako stvari stoje, nedostatak od 12 milijardi eura godišnje u proračunu EU-a vjerojatno će se reflektirati na smanjenje financiranja mjera 'najskupljih' EU politika – Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP-a) i kohezijske (regionalne) politike. Promjene mjera ZPP-a i (smanjenje) budžeta mogu se očekivati, no ne u drastičnom obujmu. O tome svjedoči 56 godina provedbe ZPP-a. Premda značajan kreator politika EU-a, Francuska je samo jedna od članica EU-a. Prema tome, budućnost ZPP-a i obrazac njegova financiranja kreirat će sve članice, uključujući i Hrvatsku, a ne samo Francuska. Francuska je velika poljoprivredna sila u EU koja generira 16 % bruto dodane vrijednosti od poljoprivrede u EU, koristi 14 % poljoprivrednog zemljišta EU-a i zapošljava više od 700 tisuća osoba u poljoprivredi (izraženo kao godišnja jedinica rada). Teško da bi ovakav poljoprivredni potencijal dopustio radikalne promjene u pravcu potpora. Međutim, istina je da ZPP traži određena osvježenja u smislu pojednostavljenja procedura, ujednačavanja i promjene pravila. Zajedničko smo tržište, no ipak velike razlike među članicama (a i unutar članica) postoje - kaže Žaklina Jurišić.

Na pitanje može li Hrvatska bez poljoprivrednih poticaja Jurišić kaže: “Potrebno je razlučiti vrste potpora. Izravna plaćanja (u nas popularno zvani poticaji) imaju zadatak osigurati stabilnost dohotka poljoprivrednih proizvođača, a mjere ruralnog razvoja brinu se za unapređenje konkurentnosti, očuvanje okoliša i krajobraza, biološke raznolikosti i razvoja ruralnih područja. Ako znamo činjenicu da oko 46 % dohotka u EU poljoprivredi dolazi od izravnih plaćanja (ovaj je udio u određenim sektorima proizvodnje i regijama i puno veći), teško je zamisliti da bi EU (pa tako i hrvatska) poljoprivreda mogla preživjeti bez potpora - naglašava Jurišić te zaključuje kako i hrvatska i EU poljoprivreda imaju posebnu funkciju u društvu.

POTICAJI SU U FUNKCIJI STABILNOSTI DOHOTKA POLJOPRIVREDNIKA

- Poticaji (izravna plaćanja) nisu u funkciji povećanja proizvodnje, već su u funkciji osiguranja stabilnosti dohotka poljoprivrednika. Dohodak u poljoprivredi niži je nego u ostalim granama gospodarstva i podložan je velikim oscilacijama. Poljoprivredna proizvodnja je proizvodnja pod vedrim nebom i bilo kakav disbalans, primjerice suša, poplava, tuča, napadi štetnika, utječe na smanjenje ili izostanak uroda. Bez uroda nema prihoda/dohotka. Galopirajuća globalizacija trgovine dodatno stvara konkurentski pritisak i izlaže, u pravilu skuplju, domaću proizvodnju jeftinijim proizvodima iz uvoza - zaključuje Žaklina Jurišić.

Nedostatak od 12 milijardi eura godišnje u proračunu EU-a reflektirat će se na financiranje “najskupljih” EU politika

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike