Svijet
MEKSIČKA ŠOKANTNA BROJKA

Lani rekordnih 25.339 ubojstava
Objavljeno 23. siječnja, 2018.
Ubijeni su stradali u obračunu narkokartela koji se bore za prevlast u trgovini drogom koja donosi enormnu zaradu

Ova je brojka za Europu nezamisliva i šokantna. Meksiko je, naime, zabilježio 25.339 ubojstava u 2017. godini na valu rastućeg nasilja povezanog s krijumčarenjem droga. Prema službenim podacima, 2017. godina bila je najpogibeljnija od početka takvog bilježenja 1997. godine.

Uprava za sigurnost pri meksičkom ministarstvu unutarnjih poslova objavila je za vikend broj ubijenih u prosincu - 2219 te ukupan broj ubijenih za prošlu godinu - 25.339. Nasilje povezano s krijumčarenjem droga krivo je za više od 200.000 smrti od prosinca 2006., datuma kad su meksičke savezne vlasti pokrenule kontroverznu vojnu operaciju protiv krijumčarenja droga koja je, po osporavateljima, samo pridonijela nizanju napada i ubojstava. Do ubojstava je došlo u državama povezanima s prisutnosti narkokartela poput Guerrera na jugu ili Veracruza na istoku, otkrivaju stručnjaci.

Godine 2017. države koje još donedavno nisu imale problema s nasiljem, poput Baje Californije, Colime, Guanajuata, počele su bilježiti napade kriminalnog tipa, prema službenim statistikama. Broj ubojstava pao je ispod 20.000 između 2013. i 2015., ali je skočio na 20.545 u 2016. godini. Stručnjaci pripisuju taj novi rast pojavljivanju brojnih autonomnih kriminalnih ćelija nakon zatočenja šefova narkokartela.

U novinskim se izvješćima u pograničnim mjestima uz granicu sa SAD-om više ne broje ubijeni. Riječ je o žrtvama suprotstavljenih narkokartela, nerijetko i policajcima, političkim dužnosnicima te običnim građanima koji su se zatekli na krivom mjestu u krivo vrijeme. Nekoliko je kartela vječito u sukobu zbog kojega su ulice Juareza i Tijuane nalik na one koje je pogodio građanski rat. Stopa smrtnosti u tim dvama gradovima najviša je u svijetu. Vojska i policija su nemoćne, a prazno mjesto šefa lokalne policije više nitko ne želi preuzeti strahujući za svoj i živote članova svoje obitelji.

Narkokarteli ne mogu bez svojih egzekutora. Nove ubojice regrutiraju iz okolne sredine i, kako se pokazalo, traže sve mlađe osobe koje mogu brže obučiti. Tako je prije nekoliko godina svijet šokirala priča iz Meksika da je uhićen famozni El Ponchis (plašt). Riječ je o 14-godišnjem Edgaru Jimenezu koji je sudjelovao u brojnim ubojstvima prema naredbama narkokartela koji ima sjedište u saveznoj državi Morelos, nedaleko od Mexico Cityja. Mali ubojica bio je plaćen od meksičkog kartela kako bi se borio za kontrolu trgovine kokainom. Mladi je ubojica žrtve mučio, rezao im grkljane te ih ostavljao uz cestu. El Ponchis je čak objavio i fotografije na kojima pozira s oružjem i stoji iznad svojih žrtava.

Iza meksičkih ubojstava stoji samo jedno - novac! Oko njega se sve vrti, a riječ je o 18 milijardi dolara godišnje koje narkokarteli zarade od distribucije droge u SAD! Do rješenje ovog problema još će mnogo krvi poteći uz granicu Meksika i SAD-a.M.Bugarić/H

ONI ŠALJU “POLJUPCE SMRTI”

Vođe narkokartela su osobe koje su odgovorne za najveći broj ubojstava. Jedan od tih je i Joaquin "El Chapo" Guzman, šef Sinaloa kartela, koji je prije godinu dana izručen SAD-u. Guzman je postao poznat nakon filmskog bijega 2015. godine iz zatvora u Altiplanu kroz tunel dug 1,5 kilometara na motociklu koji je bio pričvršćen na tračnice koje su završavale u jednoj kući u gradnji! Tijekom šestomjesečnog bijega došao je na naslovnice novina nakon što je ponudio 100 milijuna dolara za glavu Donalda Trumpa, koji je govorio protiv meksičkih imigranata.

Možda ste propustili...

ZAKONODAVCI AMERIČKE DRŽAVE TENNESSEE ODLUČILI

Učitelji smiju nositi oružje

TURSKI PREDSJEDNIK S VOĐOM HAMASA

Erdogan pozvao Palestince "na jedinstvo"

Najčitanije iz rubrike