Novosti
OBOLJELI OD DIJABETESA:

Država plaća posljedice, a treba ulagati u preventivu
Objavljeno 23. siječnja, 2018.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nedavno je objavio kako je snižena nabavna cijena preciznih trakica i uređaja za mjerenje razine glukoze u krvi, što je zabrinulo 284.000 oboljelih od dijabetesa. Smatraju da će sniženjem cijena za 20 posto proizvođači kvalitetnih proizvoda odustati, jer će im hrvatsko tržište postati neisplativo.

- U Hrvatskoj imamo dozvolu za više od 30 tvrtki koje nude aparate i trakice pa se može dogoditi da HZZO odustane od suradnje s nekima od njih. Ne mogu suditi koje su trakice i aparati manje ili više kvalitetni jer to je ipak liječnička struka, no svaka trakica danas ima toleranciju u nekom postotku i ne pokaže uvijek isto. Smatram da će proizvođači naći svoje mjesto na tržištu, no predlažem da se ljekarne odreknu dijela svoje dobiti, jer je broj oboljelih od dijabetesa u Hrvatskoj ljekarnama velika stavka - kaže Klanac, naglašavajući da je veći problem od cijene trakica i uređaja činjenica da je HZZO lijekove za dijabetes tipa 2 stavio na B listu pa dijabetičari moraju doplaćivati lijekove i do 120 kuna. Klanac naglašava da dijabetičari ionako plaćaju participaciju za dodatno osiguranje, a potom i visoku cijenu lijeka. No toga vjerojatno ne bi ni bilo da HZZO plaća više za preventivu. Umjesto toga plaća liječenje posljedica izazvanih dijabetesom.

- Osijek je u Hrvatskoj najlošiji kad je u pitanju amputacija udova. Umjesto da se preveniraju takve situacije, više se plaća za posljedice, točnije, čak 80 posto novca koji ode iz HZZO-a posljedica je dijabetesa - ocjenjuje Klanac.

Kako stoji u odgovoru Službe za odnose s javnošću HZZO-a, stručna povjerenstva, u kojima su vanjski stručnjaci različitih specijalnosti, donose mišljenja o prijedlogu za uvrštavanje pomagala na Popis pomagala. Postupak usklađivanja cijena pomagala propisan Pravilnikom o mjerilima za određivanje cijena ortopedskih i drugih pomagala ne utječe na postupak uvrštavanja pomagala na Popis te navedeni postupak nema utjecaja na činjenice kojima se osigurava kvaliteta i procjenjuje usklađenost s propisanim standardom pojedinog pomagala koje se već nalazi na Popisu pomagala HZZO-a.

- Tim postupkom nastoje se racionalizirati troškovi, čime se omogućuje osiguravanje bar dijela potrebnih sredstava za uvrštavanje novih pomagala na Popis. Pomagala se kontinuirano uvrštavaju na Popis pomagala a da Direkcija ne raspolaže podatcima, niti od regulatornih tijela koja provode inspekciju dobiva informacije koje bi bile poticaj da se razmotri treba li pomagalo kojemu je potvrđeno da kvalitetom ne ispunjava potrebne kriterije ostati na Popisu pomagala ili ga treba izbrisati s Popisa pomagala HZZO-a. I dalje ćemo osiguranicima pružati najbolju moguću zdravstvenu zaštitu i osiguravati kvalitetne i provjerene medicinske proizvode – poručuju iz HZZO-a. Tvrde da je usklađivanje cijena za dijagnostičke trakice provedeno prema cijeni pomagala proizvođača iz Europske unije, konkretno, Austrije. “Napominjemo kako je Hrvatska, s obzirom na usporedbu opsega i prava na pomagala kod šećerne bolesti s drugim članicama EU, u znatno boljoj poziciji. U Mađarskoj je, primjerice, samo jedna vrsta dijagnostičkih trakica i proizvodi je državna tvrtka”, stoji u priopćenju HZZO-a.

Marija MIHELIĆ
U Osijeku obolijevaju mladi

U Društvu za zaštitu od dijabetesa Osijek trenutno je dvjestotinjak članova. Klanac kaže kako je broj oboljelih puno veći. Ističe i kako u okviru Društva djeluje Klub mladih osoba oboljelih od dijabetesa Dianet. Klanac naglašava kako je u Osijeku puno više mladih oboljelo od te bolesti nego što ih je evidentirano u Klubu. “Čuo sam nedavno od liječnice da je od dijabetesa oboljela i djevojčica od devet godina”, kaže Klanac.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike