Novosti
UREĐAJ VRIJEDAN 1,4 MILIJUNA KUNA

U KBC-u Osijek pušten u rad novi mamograf
Objavljeno 22. siječnja, 2018.

Na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju osječkoga Kliničkoga bolničkog centra u ponedjeljak je pušten u rad novi mamograf, vrijedan 1,4 milijuna kuna. Državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić rekao je da je to ministarstvo u sklopu EU operativnog programa “Konkuretnost i kohezija” za poboljšanje pristupa dnevnim bolnicama i jednodnevnim kirurgijama nabavilo šest takvih uređaja vrijednih oko 8,8 milijuna kuna. Podsjetio je kako ministarstvo od 2006. godine provodi nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, a očekuje da će se novim uređajima, uz nižu razinu zračenja, omogućiti brže liječenje pacijentica.

Predstojnik Zavoda Tamer Salha istaknuo je kako je nakon 16 godina korištenja analognog mamografa nabavljen novi digitalni uređaj koji će omogućiti jasniju i kvalitetniju dijagnostiku, kraće preglede te pregled većeg broja pacijenata. Očekujemo da će to pridonijeti i skraćivanju lista čekanja, koje su za najzahtjevnije pretrage svedene na 60 dana, dodao je Salha.

Govoreći o nabavi nove opreme, ravnatelj osječkoga KBC-a Željko Zubčić istaknuo je kako je na Zavodu za urologiju pri kraju instaliranje urološko-rendgenološkog uređaja vrijednog 2,8 milijuna kuna, što je financiralo Ministarstvo zdravstva, a linearni akcelerator, vrijedan 13,5 milijuna kuna, u KBC bi trebao stići krajem veljače. Dodao je kako je u tijeku raspisivanje natječaja za nabavu dodatne opreme zavodima za radiologiju i urologiju te uređivanje prostorija i operacijskih dvorana, u vrijednosti oko osam milijuna kuna, a krajem prošle godine dobivena je suglasnost Ministarstva zdravstva za nabavu opreme vrijedne 1,7 milijuna kuna, za što je, među ostalim, nabavljeno pet novih inkubatora za jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za pedijatriju. H