Novosti
ZABRANJEN UVOZ JABUKA

Srbi prevarili Ruse, BiH dobila sankcije
Objavljeno 23. siječnja, 2018.

Tko će kome ako ne svoj svome, stara je narodna izreka koja se može primijeniti na “poslovnu” domišljatost izvoznika iz Bjeljine, u Republici Srpskoj, koji je izvezao jabuke u Rusiju, ali su Rusi otkrili kako su jabuke zapravo iz Poljske, a u Bjeljini su prepakirane i izvezene ruskim potrošačima uz deklarciju kao da su ubrane u Republici Srpskoj. Zbog toga je Ruska Federacija od 22. siječnja uvela zabranu uvoza jabuka ne samo za RS nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je da zabrana izvoza stupa na snagu.

- Ruska strana izvijestila je Upravu za zaštitu bilja BiH da će od 22. siječnja stopirati izvoz jabuka iz BiH do daljnjeg, odnosno dok se ova situacija ne riješi. Razlog za uvođenje te mjere jest što je tvrtka “Zeta” iz Bijeljine prepakirala jabuke podrijetlom iz Poljske i izvezla ih u Rusiju – objasnio je Šarović, dodavši kako je naložio Upravi za zaštitu zdravlja bilja da o tom slučaju obavijesti mjerodavna ministarstva RS, Federacije BiH i Brčko Distrikta i zatraži od nadležnih institucija da poduzmu sve kako bi se slučaj rasvijetlio.

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Republike Srpske drži da je propust pri izvozu jabuka u Rusiju nanio veliku štetu domaćim proizvođačima, a resorni ministar Stevo Mirjanić traži od mjerodavnih inspekcija da pokrenu postupak i sankcioniraju odgovorne.

- Ministarstvo osuđuje postupak aktera u ovom poslu i ističe da je slučaj nanio veliku štetu i ugledu Republike Srpske kod ruske fitosanitarne inspekcije – priopćeno je iz resornog ministarstva, iz kojeg podsećaju kako je u prošloj godini Fitosanitarna inspekcija RS izdala oko 1200 fitosanitarnih certifikata za pošiljke voća i povrća izvezene na rusko tržište. Inspektorat RS uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrdio je da se kao navodni proizvođač jabuka navodi osoba iz Gradačca, FBiH, a kao izvoznik firma iz Bijeljine.M.Flego

Ministarstvo poljoprivrede RS drži da je propust pri izvozu jabuka u Rusiju nanio veliku štetu proizvođačima