Svijet
TURSKA NAJAVLJUJE:

Brzo ćemo pregaziti kurdske snage u Siriji
Objavljeno 23. siječnja, 2018.

Vezani članci

NOVO ŽARIŠTE

Turske snage ušle na teritorij Sirije

Turska je u ponedjeljak granatirala ciljeve u sjevernoj Siriji i poručila da će vrlo brzo pregaziti kurdsku miliciju YPG koja kontrolira pokrajinu Afrin, prenosi Reuters i dodaje da u svijetu raste sve veća zabrinutost zbog te trodnevne vojne operacije Ankare. Operacija pod nazivom Maslinova grančica ima za cilj staviti pod kontrolu kurske snage s obzirom na to da Turska strahuje od formiranja moguće kurdske države na ruševinama onoga što su nekada bili Irak i Sirija.

Turske snage i pripadnici pobunjeničke Slobodne sirijske vojske (FSA) od subote nastoje potisnuti Kurde iz spomenute sjeverozapadne enklave, otvarajući novu frontu u sirijskom građanskom ratu, unatoč pozivima Sjedinjenih Država na suzdržanost. Francuska je zbog turske intervencije u Afrinu pozvala na hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, a glasnogovornik YPG-a u Afrinu tvrdi da Turska gađa civilna područja.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan najavljuje da je nakon Afrina na redu kurdski grad Manbidž, no zamjenik premijera Mehmet Simsek smiruje strasti i tvrdi da nema govora o produljenoj vojnoj ofenzivi.

"Naši ulagači mogu mirno spavati, operacija će biti kratka i smanjit će rizik od terorizma u Turskoj", poručio je Simsek, zadužen za gospodarska pitanja u vladi.

Turska je o svojim namjerama prethodno obavijestila Sjedinjene Države i Rusiju. Zapovjednik Glavnog stožera turskih oružanih snaga, general Hulusi Akar prošloga je tjedna Rusiju obavijestio kako neće biti kolateralne štete. Neki analitičari vjeruju da se Turska nagodila s Rusijom: pomogla je Rusima na uspostavi sigurnosne zone u Idlib, a zauzvrat su dobili odriješene ruke u Afrinu. Naime, Rusija je povukla skromnu vojnu nazočnost u tom području upravo uoči operacije Maslinova grančica.

Ankara tvrdi da to područje koriste militanti triju kurdskih skupina - Radničke stranke (PKK), sirijske Stranke demokraske unije (PYD) i sirijsko-kurdske milicije YPG koja uživa potporu SAD-a, ali je Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Dan nakon početka turske vojne operacije u susjednoj Siriji četiri rakete ispaljene sa sirijskog teritorija pogodile su u nedjelju rano ujutro turski pogranični grad Kilis, objavila je turska državna agencija Anadolija.

Tri su rakete oštetile dvije zgrade, dok je četvrta pala na prazno zemljište u središtu grada i nema ozlijeđenih. Prema pisanju agencije turske snage sigurnosti osvetile su se za napad.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean Yves Le Drian osudio je bombardiranje koje provodi sirijski režim na pokrajinu Idlib i zatražio da se hitno omogući da humanitarna pomoć uđe u Gutu, gdje se 400.000 ljudi nalazi u kritičnoj situaciji.

Francuska je također bila ta koja je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti u ponedjeljak navečer.

Priredio: Vuk TEŠIJA
Ima civilnih žrtava

Sirijski Kurdi pozvali su u ponedjeljak međunarodnu koaliciju na čelu s Washingtonom da "preuzme odgovornost" za vojnu operaciju turske vojske protiv kurdske milicije na sjeveru Sirije, a američki državni tajnik izrazio je zabrinutost zbog "turskog incidenta" i pozvao obje strane na suzdržanost. "Zabrinuti smo zbog turskog incidenta u sjevernoj Siriji", kazao je Tillerson za posjeta Londonu i odmah dodao da SAD "razumije i prepoznaje legitimno pravo Turske da zaštiti vlastite građane od terorističkih elemenata". Istodobno su sirijski Kurdi pozvali međunarodnu koaliciju predvođenu SAD-om da "preuzme odgovornost" glede turske ofenzive na enklavu Afrin koja, kako tvrde, predstavlja "jasnu potporu" Islamskoj državi. Broj ubijenih civila u turskoj ofenzivi u Afrinu narastao je na 18, a među žrtvama su žene i djeca, rekao je glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga (SDF). Još 23 osobe ranjene su u ofenzivi, rekao je glasnogovornik SDF-a Kino Gabriel.H

Najčitanije iz rubrike