Osijek
NASTAVLJA SE TRAKAVICA OKO ZOIS-A

Ponovno odbijeni austrijski tužitelji, ali i protutužba Grada
Objavljeno 23. siječnja, 2018.

Završena je još jedna epizoda iz sudskog spora u kojemu austrijske tvrtke Saubermacher i Strabag tuže Grad Osijek. Riječ je o trakavici koja sada već traje dobrih 15 godina. Grad Osijek i još četiri slavonska grada - Vukovar, Vinkovci, Županja i Beli Manastir osnovali su ZOIS - Javnu ustanovu za zbrinjavanje otpada istočne Slavonije.

S investitorima, austrijskim tvrtkama ugovorena je gradnja odlagališta, potpisan ugovor, a onda je sve puklo. Naime gradskoj vlasti je bilo sporno što je ugovorena obveza na “proizvodnju” i plaćanje zbrinjavanja minimalne količine od 50.000 tona otpada godišnje. Ako ga bude manje - plaćat će se penali (dakle posve suprotno današnjoj orijentaciji smanjivanja količina komunalnog otpada). Na raskinuti ugovor investitori su podnijeli tužbu Međunarodnom arbitražnom sudu sa sjedištem u Parizu, a potom su, paraleno i 2012. godine pred Trgovačkim sudom u Osijeku tužili gradove osnivače radi naknade štete - stvarne štete i naknade dobiti u ukupnom iznosu od 5,3 milijuna eura. S kamatama riječ je o gotovo 13 milijuna eura.

No, ova je tužba na Trgovačkom sudu u cijelosti odbijena, ali je prema žalbi tužitelja Visokom trgovačkom sudu s kraja 2015. godine prvostupanjska presuda ukinuta i predmet se vratio na ponovno suđenje. Krajem prošle godine održan je ponovljeni postupak na osječkom Trgovačkom sudu, a sada, u siječnju, i ročište na kojemu su objavljene presude. I ponovno su odbijeni zahtjevi tužitelja u cijelosti.

Obrazloženje - zahtjev tužitelja nije osnovan jer “nisu dostavili dokaze da osnovano potražuje naknadu štete radi raskida ugovora koju su prouzročili tuženici”.

Ali istom presudom odbijena je i protutužba gradova osnivača ZOIS-a, dakle i Grada Osijeka, kojom je traženo da se Ugovor o gradnji i pogonu regionalnog odlagališta komunalnog otpada istočne Slavonije od 17. ožujka 2006. proglasi - nevažećim.

Odvjetnik Željko Švedl, koji u ovom predmetu zastupa Grad Osijek, uložio je žalbu na ovakvu prvostupanjsku presudu.

- Grad Osijek drži da je ugovor ništetan, jer je sklopljen suprotno prisilno-pravnim odnosima Zakona o koncesiji i Zakona o komunalnom gospodarstvu - precizira Švedl. Izvjesno je da će i ostali gradovi osnivači ZOIS-a podnijeti žalbu. Za sada ovo znači da je Grad Osijek još jednom uspio obraniti svoj proračun. D. Kuštro

MEĐUNARODNA ARBITRAŽA

Valja podsjetiti kako ovaj (osječki) postupak nije u neposrednoj vezi s izvanparničnim postupkom priznavanja pravorijeka Međunarodnog arbitražnog suda glede tužbe austrijskih tvrtki protiv ZOIS-a (i ova je tužba teška pet milijuna eura). Predmet se nalazi na odlučivanju na Vrhovnom sudu RH. No Grad Osijek je sredinom prošle godine zatražio od Vrhovnog suda da zastane s odlučivanjem žalbe do pravomoćnosti okončanja postupka koji se vodi pred Trgovačkim sudom u Osijeku.

Nije dokazana osnovanost potraživanja naknade štete

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike