Regija
BLAGOSLOV U TRNAVI

U nadbiskupijskim vinogradima niče novih pet hektara površina pod sortom traminac
Objavljeno 23. siječnja, 2018.

TRNAVA

Tradicionalno, jučer, na spomendan sv. Vinka, nadbiskup đakovačko-osječki, mons. dr. Đuro Hranić predvodio je obred blagoslova nadbiskupijskih vinograda i mladog vina u Trnavi.

- Svake godine dolazimo jer smo svjesni da se čovjek trudi, da smo pozvani uređivati zemlju i činiti je prekrasnim vrtom za život jer takvu ju je dragi Bog dao čovjeku. No, i čovjek i čitava stvorena stvarnost su kristocentrični, iz ruke Božje dolazimo, njemu idemo i mi duboko vjerujemo da je Bog onaj koji nam daje snagu, milost, razum, pamet, da napreduje tehnologija i da si pomognemo u obrađivanju i uređenju ove zemlje. U svemu tome trebamo voditi brigu da poštujemo Boga i njegove zapovijedi - kazao je nadbiskup Hranić, koji se u molitvi dotaknuo i promjene klime te njezina utjecaja na vinograde.

- Koliko god jako puno možemo, jer nam je dragi Bog dao razum i mogućnosti da proničemo u zakonitosti prirode i da si olakšavamo život dostignućima u području tehnike i znanosti, ipak ova stvorena stvarnost nas nadilazi. Pobožan čovjek u tome vidi da dolazimo iz ruke Božje i k njemu se vraćamo, da smo o njemu ovisni - rekao je nadbiskup.

- Ova nam je zemlja dana da je uređujemo, ali nismo potpuno autonomni, ovisimo o Bogu. Okupljajući se svake godine na spomendan sv. Vinka, uvijek iznova se podsjećamo da smo ovisni o Bogu, da je i priroda zajedno s čovjekom kristocentrična - istaknuo je nadbiskup.

Miroslav Bošnjak, voditelj proizvodnje i glavni enolog u Misnim vinima, progovorio je o proizvodnji vina, no i novim nasadima.

- Ovo su vinogradi tvrtke Misna vina d.o.o., koja su u vlasništvu Nadbiskupije. Na ovoj lokaciji imamo 30 hektara pod vinogradom. Iskrčili smo dio površine i obavljamo zanavljanje vinograda sortom traminac, koja je najzastupljenija u našoj proizvodnji. Radi se o pet hektara površine. Imamo još chardonnay na osam hektara, graševinu na 5,5 hektara te na tri hektara crvene sorte - pojasnio je Bošnjak.

- Prošle godine grožđe je ušlo u podrume zdravo i za sada su to vina koja obećavaju po svojoj kvaliteti - rekao je Bošnjak, dodavši kako se godišnja proizvodnja kreće između 14 i 18 vagona, odnosno 140 i 180 tisuća litara vina.

Jučer je obilježen i Dan općine Trnava, kojem je nazočio župan osječko-baranjski Ivan Anušić.M.Muškić

Možda ste propustili...

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike