Regija
POČETAK VINOGRADARSKIH POSLOVA

Beljska Vinceška u srcu
baranjskog vinogorja
Objavljeno 22. siječnja, 2018.

KNEŽEVI VINOGRADI

Proslavu blagdana sv. Vinka, popularnu baranjsku Vincešku, Belje je jučer, treći put organiziralo kod nove Vinarije, jedne od najmodernijih u ovom dijelu Europe, smještene u samom srcu baranjskog vinogorja. Nekoliko stotina gostiju iz cijele regije uživalo je u vrhunskim i kvalitetnim beljskim vinima, vinogradarskom grahu i beljskim delicijama, te, dakako, tamburaškoj glazbi i prelijepom pogledu. Kako to nalaže višestoljetna tradicija, okitili su beljci trsove kobasicama, kulenima i kulenovim sekama te ih zalili vinom, sve kako bi vinogradarska 2018. godina bila što bolja i uspješnija. Budući da je Vinceška ujedno i početak vinogradarskih poslova, prvu ovogodišnju rezidbu obavili su Davor Bošnjaković, direktor Belja, i Krešimir Milorad, direktor Vina Belje.

- Iza nas je zahtjevna godina, u kojoj smo se suočili s brojnim izazovima. Zahvaljujući izvanrednoj upravi Agrokora, stabilizirali smo poslovanje te omogućili normalan nastavak rada kompanije. U godini pred nama nadamo se povoljnijim vremenskim prilikama, koje su preduvjet za ostvarenje dobrih rezultata - rekao je Bošnjaković.

Inače, Vina Belje u novu vinogradarsku godinu ulaze s velikim ambicijama i željom da bude još uspješnija od prošle, što neće biti nimalo lako. Beljska su vina, podsjetimo, 2017. godine osvojila brojne nagrade i priznanja. Za mladu graševinu berbe 2016. u best buy butelji, primjerice, Vina Belje su osvojila srebro na svjetski poznatom ocjenjivanju vina Decanter. Riječ je o kvalitetnom vinu u butelji, takozvanoj srebrnoj liniji beljskih vina, koja je dostupna na tržištu po odličnoj cijeni. Kako je istaknula Suzana Zovko, glavna enologinja Vina Belje, dugo godina su posvećeni upravo graševini, zbog čega linije vrhunske i Goldberg graševine najbolje predstavljaju kvalitetu i potencijale beljskih vinograda. Izrazivši zadovoljstvo što se na listi visoko ocijenjenih vina na Decanteru našla i kvalitetna graševina Belja, naglasila je kako je nagrada potvrda njihovim potrošačima da u baznoj liniji Vina Belje mogu pronaći svjetsku kvalitetu. Dakako, ne treba zaboraviti ni na brojna domaća ocjenjivanja, s kojih su se beljska vina vratila s pregršt najsjajnijih odličja, posebice graševina Goldberg, graševina s najviše nagrada u Hrvatskoj. Graševina je, inače, najzastupljenija sorta u beljskim vinogradima.

Ivica GETTO
Od lanjskog grožđa proizveli su 3,5 milijuna litara vina

Belje, inače, u ovom trenutku obrađuje približno 650 hektara vinograda. Mogu se pohvaliti činjenicom kako je riječ o jednom od najvećih vinograda “u komadu” u Republici Hrvatskoj. Lani su ubrali 5,5 milijuna kilograma grožđa, od čega su proizveli 3,5 milijuna litara vina. U podrumu nove Vinarije na zalihama je pet milijuna litara vina.

Možda ste propustili...

VANJA KNEŽEVIĆ - MARATONKA, PODUZETNICA, BLOGERICA

U maratonu se boriš protiv sebe i spoznaješ si granice

ZABRANA PROMETA IPAK JEDNOSTRANA

Kamioni i dalje voze mostom Gunja - Brčko

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA OCJENJIVANJU 30 UZORAKA KOBASICE

Ivica Bušljeta proglašen je šampionom 10. Kobasijade

2

PRIRODA, KULTURNE ZNAMENITOSTI I MANIFESTACIJE RAZLOG ZA TURISTIČKI DOLAZAK

U Miholjcu tridesetak manifestacija

3

VESELO NA ULICAMA

Održano šesto Pokladno jahanje Bistrinci - Belišće