Ekonomija
ADMIRAL MARKETS

Što se događa s naftom? - Cijena joj porasla 150 %
Objavljeno 23. siječnja, 2018.

Što se događa s naftom? Cijena porasla 150 %. Cijena BRENT nafte ne prestaje rasti već dvije godine. Sredinom siječnja 2016. godine barel crnog zlata koštao je 27,48 dolara, dok u trenutku pisanja analize cijena barela BRENT nafte na platformama Admiral Marketsa iznosi 68,83 dolara po barelu. - Radi se o porastu od 150 %, na čemu se čak i uz visoke troškove trgovanja financijskim izvedenicama na naftu mogao ostvariti natprosječno visok prinos, navode, između ostaloga, u svojoj najnovijoj analizi analitičari Admiral Marketsa. Kao najvažniji razlog rasta cijene navode promjenu u politici OPEC-a.

“Naime, tijekom 2014. i 2015. godine OPEC je namjerno rušio cijenu nafte kako bi uništio konkurenciju u SAD-u, Kanadi i ostalim zemljama. Logika iza tog plana bila je da su u spomenutim zemljama proizvođači nafte privatne kompanije kojima država neće pomagati ako padnu u probleme. Dakle, ako bi cijena nafte pretjerano pala, neke kompanije bi bankrotirale, te bi ukupna proizvodnja nafte na Zapadu bila smanjena. Na taj način bi tržišni dio OPEC-a, posebice Saudijske Arabije značajno porastao. Time bi Saudijska Arabija zadržala mogućnost značajnog utjecaja na globalnu cijene nafte. No, plan nije uspio. Zbog kvalitetno odrađenog hedžiranja, američke i kanadske naftne kompanije mogle su nekoliko godina trpjeti nisku cijenu nafte, a najviše je patila upravo Saudijska Arabija. Kraljevstvu je ponestalo novca i prvi put u povijesti morali su izdati obveznice kako bi financirali socijalne programe i ostale troškove države, navode iz Admirala i dodaju da se sličan problem dogodio i u ostalim zemljama članicama OPEC-a koje su vršile pritisak na Saudijce da se politika promijeni.

- Do promjene je došlo tijekom 2016. godine. Zajedno s Rusijom koja je također važan proizvođač, dogovoreno je da će OPEC namjerno smanjivati proizvodnju kako bi stvorio umjetnu nestašicu na tržištu i postigao više cijene. Dogovor i dalje vrijedi, a u svojim izjavama visokopozicionirani dužnosnici OPEC-a i dalje daju naslutiti da kartel želi još više cijene nafte - kažu iz Admirala.

Takođe dodaju i da je umjetna nestašica nafte dovela do pada strateških zaliha nafte u SAD-u.

“Radi se o javnom podatku koji se objavljuje svaki tjedan, a visina zaliha pada već devet tjedana zaredom i ima tendenciju daljnjeg pada. Još jedan razlog rasta cijene nafte jest tečaj američkog dolara na Forex valutnom tržištu. Naime, ako se analizira kretanje vrijednosti USD-a i cijene nafte, može se uočiti da kad dolar slabi, cijena energenata najčešće raste. Dolar je u posljednih godinu dana oslabio u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute na svijetu, a najviše na euro (približno 15 %). To je sigurno pridonijelo većoj potražnji za naftom na starom kontinentu, jer uz ostale nepromijenjene uvjete, kada euro jača, za istu količinu eura može se kupiti više nafte”, zaključuju u Admiralu. Z.Rupčić

Tijekom 2014. i 2015. godine OPEC je namjerno rušio cijenu nafte kako bi uništio konkurenciju u SAD-u, Kanadi...

OČEKUJE SE RAST POTRAŽNJE

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi tijekom 2018. godine moglo doći do nastavka rasta cijene nafte. - Gospodarski se rast na globalnoj razini ubrzava, a to znači sve više investicija u infrastrukturu, pri čemu će potražnja za naftom od strane građevinskih tvrtki rasti. Kupovna moć građana također bi trebala rasti, a to znači više novih automobila na cestama, što također pridonosi rastu potražnje za naftnim derivatima. OPEC i Rusija i dalje će aktivno raditi na stvaranju nestašice nafte što je još jedan faktor koji bi mogao dovesti do nastavka rasta cijene, ističu iz Admirala.

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike