Kultura
UMJETNICI OPLEMENJUJU ŽIVOTE DJECE BEZ ADEKVATNE RODITELJSKE SKRBI

45. ZILIK u znaku snažnih žena
Objavljeno 23. siječnja, 2018.

ZAGREB

Nakon vrlo uspješne realizacije prošlogodišnjeg ZILIK-a na kojem su umjetnici mlađe i srednje generacije putem maštovitih likovnih radionica oplemenili živote djece bez adekvatne roditeljske skrbi, s istom namjerom i još kreativnijim programom nastavljaju ove godine, a cijela je manifestacija posvećena značajnim hrvatskim umjetnicama koje su obilježile 45 godina trajanja ZILIK-a.

Početak je bio u ponedjeljak i to Malim ZILIK-om koji je otvoren likovnom radionicom međunarodno poznatog vizualnog umjetnika pod umjetničkim imenom Lonac, koji je djecu podučio svijetu ulične umjetnosti i grafita kroz dvije različite radionice – prijepodnevnu pod nazivom “Ime u obliku grafita”, i popodnevnu pod nazivom “Imaginarni likovi”.

Svečano otvorenje 45. ZILIK-a prvi put od osnutka kolonije obilježeno je izložbom ženske umjetnice u Gradskom kazalištu Zorin dom, i to poznate karlovačke akvarelistice Vanje Krmpotić pod nazivom “Čulnost prirode”.

U utorak, 23. siječnja, doc. dr. art. Miran Šabić održat će također dvije različite radionice. Na jutarnjoj radionici pod nazivom “Biljke i životinje iz mašte” djeca će naučiti što je to umjetnička tehnika frottage, dok će na popodnevnom “Moj najdraži predmet” djeca naučiti kako se izvodi suvremena grafička tehnika Pronto plate litografija, a kako je riječ o brzoj realizaciji otiska djeca će moći napraviti više otisaka najdražeg predmeta, pa će svoje radove moći darovati i svojim prijateljima i obitelji. Srijeda, 24. siječnja, rezervirana je za poznatu hrvatsku akademsku slikaricu grafičarku Sanju Pribić, koja je prije točno 10 godina sudjelovala na Malom ZILIK-u - najavljuju organizatori.

Za ovogodišnji ZILIK Sanja Pribić pripremila je radionicu “Moja knjiga-razbibriga”, na kojoj će djeca sama osmisliti priču i oslikati je i tako stvoriti svoju prvu vlastitu autorsku slikovnicu.

U četvrtak, 25. siječnja, profesor sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Siniša Reberski djeci će otkriti “Tajni život slova” i uvesti ih u svijet kaligrafije, te ukazati kako pisanje može biti zabavno i kreativno, a slova mogu postati likovi iz životinjskog i biljnog svijeta.

Mali ZILIK zatvara radionica akademske slikarice Katarine Vojković, kćerke jedne od osnivačica ZILIK-a poznate kiparice Katarine Parađ-Vojković. Katarina Vojković je za petak, 26. siječnja, pripremila maštovitu radionicu “Izvanzemaljac u muzeju”, na kojoj će djeca sama osmisliti priču o iskustvu izvanzemaljca u muzeju i pretočiti ju u formu stripa.

U petak, 26. siječnja, kraj je ovogodišnjeg ZILIK-a, otvorenjem izložbe radova nastalih na 45. ZILIK-u. N.Vek.

“Sve odrasle osobe su najprije bile djeca. (Ali se malo njih toga sjeća.)” Antoine de Saint-Exupery

Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike