Regija
OKUPILO SE 35 JAHAČA I JAHAČICA

Drugo pokladno jahanje u Đeletovcima
Objavljeno 22. siječnja, 2018.

ĐELETOVCI - Početak dana nije slutio na dobro, jaka je kiše prijetila otkazivanjem ovogodišnjeg pokladnog jahanja. No, kako je vrijeme odmicalo uz pjesmu i po koju rakijicu, oblaci su nestali i sve je bilo spremno za drugo pokladno jahanje u lijepom slavonskom selu Đeletovcima.

Pokladano jahanje u Đeletovcima održava na inicijativu Đeletovčanina Branka Brkića, a ove godine unatoč problemima s vremenom, okupilo se 35 jahača i jahačica uz jedan platon.

''Selo moje, selo malo, u daljini mirno spava, to su šume, to je rijeka, prva ljubav što te čeka”, pjevalo se ulicama Đeletovaca na pokladnom jahanju, koje je obišlo svojih pet postaja.

- Nadamo se da će ovaj običaj ostati u našem selu - istaknuo je Brkić, čija je cijela obitelj angažirana u mjesnom KUD-u “Grančica” i živi za srijemsku i slavonsku tradiciju. Supruga Snježana, kaže Branko, posjeduje čak devet nošnji. Brankov sin Ivan jedini ima konja u Đeletovcima, a kako rado sudjeluje na brojnim pokladnim jahanjima u okolici, prijatelji su poželjeli odužiti mu se pa su došli na pokladno jahanje u Đeletovce.

Uz pjesmu i veselje na pet postaja služili su se slavonski specijaliteti, a članovi Tamburaškog sastava koji djeluje pri mjesnom KUD-u ''Grančica'' podizao je atmosferu od postaje do postaje uz nezaobilazno šokačko kolo.

Mario Kokaj

Najčitanije iz rubrike