Zdravlje
LJEKOVITO BILJE (SESAMUM INDICUM L.)

Sezam zdrav poput masline
Objavljeno 22. siječnja, 2018.

Sezam pripada porodici sezamovki (Familia Pedaliaceae), a ljekarnički mu je naziv Semen Sesami (olio sesami). Sezam je prirodni adstrigent, antioksidans, antifungal, antianemik, bakterocid, diuretik, digestiv, dijetik, insekticid, hepatik, laksativ, kozmetik, revitalizant, stimulans, tonik i izvrstan je u preventivi karcinoma.

Drugo ime za ovu biljku je susam, a strana su joj imena: engleski - semsem, gingelly; francuski - sésame, teel, till; njemački - Sesam, Vanglo; talijanski - sesamo.

Za sezam kažu da je najstariji začin na svijetu, a zasigurno je i najstarija biljka koja se planski uzgajala radi dobivanja ulja. Kulture sezama prostirale su se uz obale Eufrata i Tigrisa, prema zapisima od 3500. g. pr. Kr. Najstariji dokazi o postojanju sezama čuvaju se u Britanskom muzeju, gdje se nalaze ploče pisane klinastim pismom iz 2000. g. pr. Kr., a na njima je zabilježen babilonski ep o stvaranju svijeta “Enuma eliš”, a Herodot piše: “U Asiriji i Babiloniji nema maslinova ulja; ondje troše ulje dobiveno od sezama. Ta biljka dosegne do visine stabla.” Slavna čarobna rečenica “Sezame, otvori se” potječe iz Tisuću i jedne noći, priče o Alibabi i četrdeset razbojnika. U islamskim se zemljama od sezama priređuju razna jela, a sezam im je bio izvor života.

Ljekovito djelovanje

Upotrebom sjemenki sezama u svakodnevnoj prehrani, a naročito u planiranoj dijetoterapiji, u organizam unosimo visokovrijedne bjelančevine i razne minerale. Antioksidativno djelovanje - svojstvo sezamova ulja, možemo slobodno usporediti s onim maslinova ulja. Uvrštavanjem sezamova ulja u svakodnevnu uporabu:

l sprječavamo posljedice autointoksikacije (trovanje organizma vlastitim otrovima)

l uništavamo slobodne radikale (koji danas čine najveću opasnost za naš organizam), a ujedno je i antioksidant masnih kiselina

l sprječavamo nastanak tvrde stolice

l uništavamo bakterije i gljivice u organizmu i na koži

l liječimo razne tegobe kože (opekline, psorijaze, ekcem, čirove, akne; potiče rad kožnih hormona te štiti kožu od sunčanih zraka, liječi suhu kožu, štiti osjetljivu kožu, i to naročito pušača, jača prokrvljenost, smanjuje ožiljke...).

Sezamovo ulje odlično je za masažu (kod ukočenih zglobova, vrata, glavobolje, reume - upotrebljava se tamno sezamovo ulje, koje se dobije od prženog sezama), a to ulje pomaže i u liječenju:

sprječavamo posljedice jetre (štiti jetru od raznih otrova, a ujedno je jača i revitalizira)

l sprječavamo posljedice želudca i crijeva (posebice kod konstipacije)

l sprječavamo posljedice bubrega i mjehura

l sprječavamo posljedice slabog rasta kose

l sprječavamo posljedice osteoporoze

l sprječavamo posljedice karijesa zuba.

Korisno sjeme

Sjemenke sezama dobar su izvor vitamina E pa se preporučuju dojiljama za jače izlučivanje mlijeka i djeci u razvoju. Sjeme sezama višestruko je korisno za zdravlje:

l jača živce

l potiče rad srčanog mišića (kardiotonik, regulira povišene masnoće)

l suzbija gnojenje, ekceme i liječi tjemenicu

l stvara obrambene tvari protiv raka (kiseline koje sadržava sezam djeluju protiv stvaranja stanica raka te sprječavaju njihov razvoj, inhibira malignitet melanoma)

l uništava gljivice i

l upotrebljava se u dijeti kod dijabetesa.

Izvana se također upotrebljava sezamovo sjeme, i to kod tegoba s hemoroidima i kod raznih čirova.

Biljka sezama tradicionalno se upotrebljava u vanjskom liječenju za liječenje raznih nečistoća na koži, a za unutarnje kao laksativ i tonik.

Listovi djeluju adstrigentno (vežu tkivo), bogati su sluzavim sastojcima te se rado upotrebljavaju u liječenju dječjih tegoba kao što su: kolera, dijareja - proljev, dizenterija, katar i tegobe s mjehurom.

Korijen biljke tradicionalno se upotrebljava u liječenju astme i iritiranog kašlja.

Zapadna pučka medicina upotrebljava sezam kao adstrigent, antioksidans, antianemik, diuretik i tonik; za jače izlučivanje mokraće, pojačavanje izlučivanja mlijeka u dojilja... U Njemačkoj sezam uzimaju u liječenju karcinoma, u Kini protiv impotencije, kao laksativ, tonik; protiv malarije, prehlade, karcinoma, proljeva, dijareje, parazita, u Indiji za liječenje tumora, a u Turskoj protiv dizenterije i konstipacije. U ajurvedskoj medicini sezamovo ulje ima veliko značenje u liječenju, masaži i u kulinarstvu.

Ivan LESINGER
Čaj

(za spomenute bolesti)

2 jušne žlice suhih listova, 1/2 litre vode

Priprema: vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo

l UPOTREBA: pijemo tijekom dana umjesto vode, nezaslađeno

Sjemenke

l PROTIV KONSTIPACIJE: uzimamo 2 jušne žlice sjemenki, koje pomiješamo s 2 jušne žlice meda i pojedemo. Uzimamo 2-3 puta dnevno.

l PROTIV OSTEOPOROZE: prepržimo 2 - 4 jušne žlice sjemenki i jedemo tijekom dana pomiješano s hranom

Kulinarstvo

Sezam se danas najviše upotrebljava kao začin za krušne proizvode. Njime posipamo razna peciva, kolače, stavljamo ga u nadjeve kao zamjenu za orahe i bademe, dodajemo raznim paštetama, a Amerikanci preporučuju upotrebu sezama za jela od šparoga, špinata, peradi i svinjskog mesa. Pržene sjemenke sezama mogu postati svakodnevna poslastica, kao i izvor dobre hrane. Zamjena za sjemenke je ulje sezama, koje se preporučuje, kao i maslinovo, u dijetalnoj prehrani, isključivo zbog nezasićenih masnih kiselina.

Karakteristike biljke

l OPIS: jednogodišnja, dobro razvijena biljka, naraste i do 70 cm visine, s cjelovitim, jajastim, lancetastim listovima na dugim peteljkama. Na gornjem dijelu stabljike u pazušcima listova nastaju bijelo-grimizni cvjetovi. Plod je tobolac s puno promjenjive boje sjemenki, a kad sazri, puca.

l VRIJEME CVATNJE: svibanj - lipanj

l MIRIS I OKUS: bez osobita mirisa, a okusa sličnog orahu

l NALAZIŠTE: uzgaja se plantažno i u vrtovima

l BRANJE I PRERADA: od sjemenki se hladnim prešanjem dobiva ulje

l LJEKOVITI SADRŽAJ: 50 posto masnog ulja (Oleum sesami), sesamin, sesamolin, bjelančevine, nezasićene masne kiseline, sterain, palmatin, miristin, linolein, lecitin, mineralne tvari željezo, kalcij, fosfor, kalij, vitamin B1, B, E, niacin, karotin...