Zdravlje
LJEKOVITO BILJE (SESAMUM INDICUM L.)

Sezam zdrav poput masline
Objavljeno 22. siječnja, 2018.

Sezam pripada porodici sezamovki (Familia Pedaliaceae), a ljekarnički mu je naziv Semen Sesami (olio sesami). Sezam je prirodni adstrigent, antioksidans, antifungal, antianemik, bakterocid, diuretik, digestiv, dijetik, insekticid, hepatik, laksativ, kozmetik, revitalizant, stimulans, tonik i izvrstan je u preventivi karcinoma.

Drugo ime za ovu biljku je susam, a strana su joj imena: engleski - semsem, gingelly; francuski - sésame, teel, till; njemački - Sesam, Vanglo; talijanski - sesamo.

Za sezam kažu da je najstariji začin na svijetu, a zasigurno je i najstarija biljka koja se planski uzgajala radi dobivanja ulja. Kulture sezama prostirale su se uz obale Eufrata i Tigrisa, prema zapisima od 3500. g. pr. Kr. Najstariji dokazi o postojanju sezama čuvaju se u Britanskom muzeju, gdje se nalaze ploče pisane klinastim pismom iz 2000. g. pr. Kr., a na njima je zabilježen babilonski ep o stvaranju svijeta “Enuma eliš”, a Herodot piše: “U Asiriji i Babiloniji nema maslinova ulja; ondje troše ulje dobiveno od sezama. Ta biljka dosegne do visine stabla.” Slavna čarobna rečenica “Sezame, otvori se” potječe iz Tisuću i jedne noći, priče o Alibabi i četrdeset razbojnika. U islamskim se zemljama od sezama priređuju razna jela, a sezam im je bio izvor života.

Ljekovito djelovanje

Upotrebom sjemenki sezama u svakodnevnoj prehrani, a naročito u planiranoj dijetoterapiji, u organizam unosimo visokovrijedne bjelančevine i razne minerale. Antioksidativno djelovanje - svojstvo sezamova ulja, možemo slobodno usporediti s onim maslinova ulja. Uvrštavanjem sezamova ulja u svakodnevnu uporabu:

l sprječavamo posljedice autointoksikacije (trovanje organizma vlastitim otrovima)

l uništavamo slobodne radikale (koji danas čine najveću opasnost za naš organizam), a ujedno je i antioksidant masnih kiselina

l sprječavamo nastanak tvrde stolice

l uništavamo bakterije i gljivice u organizmu i na koži

l liječimo razne tegobe kože (opekline, psorijaze, ekcem, čirove, akne; potiče rad kožnih hormona te štiti kožu od sunčanih zraka, liječi suhu kožu, štiti osjetljivu kožu, i to naročito pušača, jača prokrvljenost, smanjuje ožiljke...).

Sezamovo ulje odlično je za masažu (kod ukočenih zglobova, vrata, glavobolje, reume - upotrebljava se tamno sezamovo ulje, koje se dobije od prženog sezama), a to ulje pomaže i u liječenju:

sprječavamo posljedice jetre (štiti jetru od raznih otrova, a ujedno je jača i revitalizira)

l sprječavamo posljedice želudca i crijeva (posebice kod konstipacije)

l sprječavamo posljedice bubrega i mjehura

l sprječavamo posljedice slabog rasta kose

l sprječavamo posljedice osteoporoze

l sprječavamo posljedice karijesa zuba.

Korisno sjeme

Sjemenke sezama dobar su izvor vitamina E pa se preporučuju dojiljama za jače izlučivanje mlijeka i djeci u razvoju. Sjeme sezama višestruko je korisno za zdravlje:

l jača živce

l potiče rad srčanog mišića (kardiotonik, regulira povišene masnoće)

l suzbija gnojenje, ekceme i liječi tjemenicu

l stvara obrambene tvari protiv raka (kiseline koje sadržava sezam djeluju protiv stvaranja stanica raka te sprječavaju njihov razvoj, inhibira malignitet melanoma)

l uništava gljivice i

l upotrebljava se u dijeti kod dijabetesa.

Izvana se također upotrebljava sezamovo sjeme, i to kod tegoba s hemoroidima i kod raznih čirova.

Biljka sezama tradicionalno se upotrebljava u vanjskom liječenju za liječenje raznih nečistoća na koži, a za unutarnje kao laksativ i tonik.

Listovi djeluju adstrigentno (vežu tkivo), bogati su sluzavim sastojcima te se rado upotrebljavaju u liječenju dječjih tegoba kao što su: kolera, dijareja - proljev, dizenterija, katar i tegobe s mjehurom.

Korijen biljke tradicionalno se upotrebljava u liječenju astme i iritiranog kašlja.

Zapadna pučka medicina upotrebljava sezam kao adstrigent, antioksidans, antianemik, diuretik i tonik; za jače izlučivanje mokraće, pojačavanje izlučivanja mlijeka u dojilja... U Njemačkoj sezam uzimaju u liječenju karcinoma, u Kini protiv impotencije, kao laksativ, tonik; protiv malarije, prehlade, karcinoma, proljeva, dijareje, parazita, u Indiji za liječenje tumora, a u Turskoj protiv dizenterije i konstipacije. U ajurvedskoj medicini sezamovo ulje ima veliko značenje u liječenju, masaži i u kulinarstvu.

Ivan LESINGER
Čaj

(za spomenute bolesti)

2 jušne žlice suhih listova, 1/2 litre vode

Priprema: vrućom vodom prelijemo bilje, poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo

l UPOTREBA: pijemo tijekom dana umjesto vode, nezaslađeno

Sjemenke

l PROTIV KONSTIPACIJE: uzimamo 2 jušne žlice sjemenki, koje pomiješamo s 2 jušne žlice meda i pojedemo. Uzimamo 2-3 puta dnevno.

l PROTIV OSTEOPOROZE: prepržimo 2 - 4 jušne žlice sjemenki i jedemo tijekom dana pomiješano s hranom

Kulinarstvo

Sezam se danas najviše upotrebljava kao začin za krušne proizvode. Njime posipamo razna peciva, kolače, stavljamo ga u nadjeve kao zamjenu za orahe i bademe, dodajemo raznim paštetama, a Amerikanci preporučuju upotrebu sezama za jela od šparoga, špinata, peradi i svinjskog mesa. Pržene sjemenke sezama mogu postati svakodnevna poslastica, kao i izvor dobre hrane. Zamjena za sjemenke je ulje sezama, koje se preporučuje, kao i maslinovo, u dijetalnoj prehrani, isključivo zbog nezasićenih masnih kiselina.

Karakteristike biljke

l OPIS: jednogodišnja, dobro razvijena biljka, naraste i do 70 cm visine, s cjelovitim, jajastim, lancetastim listovima na dugim peteljkama. Na gornjem dijelu stabljike u pazušcima listova nastaju bijelo-grimizni cvjetovi. Plod je tobolac s puno promjenjive boje sjemenki, a kad sazri, puca.

l VRIJEME CVATNJE: svibanj - lipanj

l MIRIS I OKUS: bez osobita mirisa, a okusa sličnog orahu

l NALAZIŠTE: uzgaja se plantažno i u vrtovima

l BRANJE I PRERADA: od sjemenki se hladnim prešanjem dobiva ulje

l LJEKOVITI SADRŽAJ: 50 posto masnog ulja (Oleum sesami), sesamin, sesamolin, bjelančevine, nezasićene masne kiseline, sterain, palmatin, miristin, linolein, lecitin, mineralne tvari željezo, kalcij, fosfor, kalij, vitamin B1, B, E, niacin, karotin...

Možda ste propustili...

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike