Zdravlje
PREŽIVLJAVANJE

Žene su snažnije i otpornije od muškaraca
Objavljeno 22. siječnja, 2018.

Statistika je pokazala da u gotovo svim populacijama žene žive dulje od muškaraca, a nedavno su danski znanstvenici ustanovili da je ženski spol otporniji i jači od muškog i kada je posrijedi preživljavanje u gotovo svim teškim životnim okolnostima.

Znanstvenici sa Sveučilišta Južne Danske analizirali su stopu preživljavanja oba spola u ekstremnim situacijama kod sedam populacija, te ustanovili da je mnogo više žena nego muškaraca preživjelo ekstremno teške životne okolnosti.

Ekstremi

Analizirali su podatke stare 250 godina koji su obuhvatili više razdoblja u kojima su ljudi bili izloženi brojnim ekstremno teškim situacijama, poput epidemije smrtonosnih ospica na Islandu sredinom 19. stoljeća, razdoblja Velike krumpirove gladi u Irskoj, te veliku glad koja je 1933. pogodila Ukrajinu.

U spomenutim je razdobljima prosječan životni vijek zbog smrtnosti prouzročene bolestima, glađu i nasiljem pao ispod 20 godina, piše Independent.

Premda su krize smanjivale prednost žena kada je u pitanju bio životni vijek, one su i u ekstremno teškim okolnostima bile otpornije od muškaraca.

U svim populacijama znanstvenici su zabilježili manju smrtnost žena u svim životnim dobima, a u svim su populacijama, osim one izložene ropstvu, žene u prosjeku živjele dulje od muškaraca, pokazala je studija.

Primjerice, za vrijeme velike gladi koja je 1933. pogodila Ukrajinu, djevojčice rođene u toj godini živjele su deset, a dječaci sedam godina.

Ustanovili su da su čak i u Liberiji, zemlji s najkraćim životnim vijekom, novorođene djevojčice bile otpornije od novorođenih dječaka.

Biološko uporište

“Hipotezi prema kojoj veća stopa preživljavanja kod žena ima biološko uporište u prilog ide činjenica da i u iznimno teškim okolnostima žene preživljavaju češće i bolje od muškaraca, čak i u ranijoj životnoj dobi kada su društvene i bihevioralne razlike među spolovima minimalne, ili idu u prilog muškarcima”, pokazala je danska studija.

“Žene u većini modernih društava žive dulje od muškaraca, a dosadašnje su studije pokazale da su za to zaslužni biološki i društveni čimbenici. Ne treba zaboraviti ni hormone, koji u tome imaju važnu ulogu. Naime, poznato je da ženski hormon estrogen potiče imunosni sustav”, podsjećaju danski znanstvenici. Hina

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana