Novosti
BORBA PROTIV NEODRŽIVE PROIZVODNJE

Europu guši plastični otpad, samo se 30 posto reciklira
Objavljeno 22. siječnja, 2018.
Plan je da do 2030. sva plastična ambalaža bude prikladna za recikliranje

Godišnje se u Europskoj uniji generira oko 25,8 milijuna tona plastičnog otpada, a manje od 30 posto te količine prikuplja se za reciklažu. Tako, primjerice, svaki stanovnik Hrvatske godišnje u prosjeku proizvede 404 kilograma otpada, a od toga plastika čini 22,19 posto.

Kako je slikovito u Europskom parlamentu upozorio povjerenik Europske komisije Frans Timmermans: “Ako nastavimo na ovaj način, imat ćemo više plastike nego ribe u morima do 2050. godine.” Tomu mogu posvjedočiti i stanovnici duž jadranske obale, posebice u južnijim dijelovima Hrvatske, gdje često plastični otpad prekrije more i plaže.

Zajednička pravila

Zbog toga je Europska komisija usvojila strategiju kojom će pojačati napore za boljom i održivijom proizvodnjom, upotrebom i reciklažom plastike. Riječ je o prvoj europskoj strategiji za plastiku koja je dio postupka prelaska Europske unije na kružno gospodarstvo. Strategijom se poziva na pametnu, inovativnu i održivu industriju plastike koja će u svojoj proizvodnji poštovati potrebu za ponovnom uporabom, popravcima i reciklažom i time dovesti do ekonomskog rasta i otvaranja radnih mjesta, pomoći smanjenju europske emisije stakleničkih plinova i ovisnosti o uvozu fosilnih goriva, te zaštiti okoliš.

Cilj strategije je stvaranje zajedničkih pravila za biorazgradivu i kompostabilnu plastiku, zabranu oxo-plastike koja bi trebala biti biorazgradiva, ali kritičari tvrde da se razbija u sitne komadiće i ostaje u okolišu, kao i ograničavanje uporabe mikroplastike u proizvodima poput kozmetike. Građani, tvrtke i vlade sve su svjesniji problemi i sve zabrinutiji zbog zagađenja plastikom.

- Eurobarometrovo istraživanje pokazalo je kako je 84 posto europskih građana zabrinuto zbog prisutnosti plastike u okolišu - rekao je Timmermans.

U oceanima svake godine završi od pet do 13 milijuna tona plastike, a u EU se ta brojka kreće između 150 i 500 tisuća tona. Svjetska proizvodnja plastike od šezdesetih godina prošlog stoljeća udvostručena je te je 2015. dosegnula 322 milijuna tona godišnje, a očekuje se da će se ponovno udvostručiti u idućih 20 godina - stoji u dokumentu Europske komisije. Međutim, industrija plastike u EU-u zapošljava 1,5 milijuna ljudi, a godišnji promet joj je 2015. bio 340 milijardi eura. Uatoč tome, potencijal reciklaže plastike u Europi i dalje je neiskorišten. Ponovna upotreba i reciklaža plastike je vrlo niska, pogotovo u usporedbi s materijalima poput papira, stakla i metala.

Europska komisija zamislila je niz mjera kako bi se stalo nakraj neodrživoj praksi. Poziva se na poboljšanje dizajna i snažniju podršku inovacijama kako bi se plastika i plastični proizvodi lakše reciklirali, proširivanje i poboljšanje odvojenog prikupljanja plastičnog otpada, kvalitetnije ulaganje u industriju reciklaže, ekspanziju i modernizaciju reciklažnih kapaciteta i stvaranje održivih tržišta za reciklirane proizvode, stoji u strategiji.

Ipak ništa od poreza

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec, koji je izvjestitelj Zelenih/ESS-a za zakonodavni paket kružne ekonomije, smatra kako u gospodarstvu Europske unije nema prostora za jednokratnu plastiku. Cilj Europske unije je do 2030. godine osigurati da se sva plastična pakiranja mogu reciklirati.

- Jednokratna plastika stvara široku lepezu ekoloških problema i stoga pozdravljam sve prijedloge koji će smanjiti njezinu upotrebu. U skladu s novim planovima, do 2030. godine sva će plastična ambalaža na tržištu EU-a biti prikladna za recikliranje, potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu će se smanjiti, a upotreba mikroplastike će se ograničiti, čime ćemo spriječiti daljnji porast otpada u našim morima i oceanima - ističe Škrlec.

- Plastika se čak uvlači građanima u organizam, a još nije poznat zdravstveni učinak mikroplastike koja se nalazi u vodi i hrani. Drago nam je što će se konačno uzeti u obzir i oslobađanje mikročestica iz guma, tekstila i boje - naglasio je Škrlec.

Otkriva kako se prema riječima povjerenika Oettingera i Velle sve češće spominje uvođenje poreza na plastiku, no još uvijek nije obuhvaćen novom strategijom o plastici.

- Dobro osmišljen porez mogao bi biti jedan od instrumenata za postizanje ciljeva zaštite okoliša i osiguranja proračunskih prihoda. Podržavam uvođenje ovakve mjere, ponajprije prema načelu da zagađivači plaćaju - zaključio je hrvatski zastupnik.

Dijana PAVLOVIĆ/H
PET CILJEVA STRATEGIJE

U okviru nove strategije Europska unija će:

l recikliranje učiniti isplativim za poduzeća

l smanjiti količinu plastičnog otpada

l zaustaviti bacanje otpada u more

l poticati ulaganja i inovacije

l poticati promjene u svijetu

KINA PRESTALA UVOZITI OTPAD

Problem s plastikom u Europi naročito je aktualan nakon što je Kina početkom ove godine prestala uvoziti plastični otpad. Kina je svjetski lider u recikliranju otpada, a EU je tamo izvozio 85 posto svoga plastičnog otpada, Sjedinjene Države 51 posto. Prema podacima Komisije, u EU se 29 posto plastičnog otpada koristi za proizvodnju energije spaljivanjem, 31 posto završava na odlagalištima, a 30 posto se reciklira.

84

posto europskih građana zabrinuto je zbog prisutnosti plastike u okolišu