Svijet
RAKETAMA IZ SIRIJE

Pogođen turski pogranični grad
Objavljeno 22. siječnja, 2018.

Dan nakon početka turske vojne operacije u susjednoj Siriji četiri rakete ispaljene sa sirijskog teritorija pogodile su u nedjelju rano ujutro turski pogranični grad Kilis, objavila je turska državna agencija Anadolija.

Tri su rakete oštetile dvije zgrade, dok je četvrta pala na prazno zemljište u središtu grada i nema ozlijeđenih. Prema pisanju agencije turske snage sigurnosti osvetile su se za napad.

Turska je u subotu počela vojnu operaciju zračnim udarima na snage kurdskih militanata u sirijskoj pokrajini Afrin. Turska militante koji djeluju pod nazivom Jedinice narodne zaštite (YPG) smatra terorističkom organizacijom i optužuje ih da su sirijski ogranak Radničke stranke Kurdistana (PKK), koja vodi pobunu na jugoistoku Turske.

Turski premijer Binali Yildirim najavio je kako će turske kopnene snage u nedjelju izvesti "nužne aktivnosti" na području Afrina. On je u subotu navečer kazao kako su turske snage uništile gotovo sve ciljeve koje su identificirale u toj pokrajini.

Pogođeno je 108 meta koje su pripadale kurdskim militantima koji u gotovo sedmogodišnjem sirijskom ratu uživaju američku potporu zbog toga što ih Washington smatra saveznicima u borbi protiv Islamske države. Ta operacija povećava izglede za daljnje pogoršavanje tursko-američkih odnosa. Turska je objavila da joj na terenu u Siriji pomažu sirijski pobunjenici, pripadnici Slobodne sirijske vojske.

Kurdski militanti (YPG) objavili su da je u turskim napadima ubijeno šest civila i tri njihova borca, a ranjeno je 13 osoba. U Afrinu živi više od milijun ljudi i mnogi su izbjegli iz drugih dijelova Sirije pred borbama.

Pentagon je u subotu kazao kako SAD poziva umiješane u sukob da se umjesto toga usmjere na borbu protiv Islamske države. "Potičemo sve strane da izbjegnu eskalaciju sukoba i fokusiraju se na najvažniju zadaću - poraz IS-a", kazao je dužnosnik Pentagona.H

Možda ste propustili...

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

Najčitanije iz rubrike