Osijek
“ŽIVJET ĆU ZDRAVO, POČINJEM VJEŽBATI!”

Novogodišnje odluke povećavaju članstvo u fitness-klubovima
Objavljeno 22. siječnja, 2018.
Mnogi prebrzo odustanu od vježbanja, umjesto da si postave realne ciljeve

Svatko od nas bar je jednom u životu donio neku novogodišnju odluku. Obećavamo si da ćemo od 1. siječnja početi štedjeti novac, prestati pušiti, ili piti alkohol, naučiti neki novi jezik, krenuti na dijetu... Jedna od najčešćih novogodišnjih odluka je ta da ćemo, nakon što smo se tijekom blagdana pretrpali hranom (posebice kolačima) i pićem, prvog radnog dana u novoj godini krenuti u teretanu.

Prebrzo odustaju

Budući da smo zagazili u drugu polovinu siječnja, odlučili smo provjeriti u nekim od fitness-centara u Osijeku je li im s početkom 2018. godine znatnije povećan broj članova, te koliko se dugo zadrže novoupisani.

- Novogodišnje odluke, kao što smo i očekivali zbog dugogodišnje prakse, rezultirale su većim brojem upisanih novih članova. Nažalost, uvijek je lakše pronaći razlog za odustajanje nego način za ustrajanje, pa se tako dva mjeseca nakon odluke očekuju i prvi odlasci novih članova. Iako često vođeni pogrešnim motivacijama, kao što su Nova godina, ponedjeljak, ili prvi u mjesecu, mi se ipak nadamo da smo uspjeli pronaći način kako zadržati što veći broj vježbača tijekom cijele godine. Naravno, ne mogu govoriti da nam je uspjeh stopostotan, ali jako smo zadovoljni kako sve funkcionira - rekla nam je Ivana Kolarić iz fitness-centra XXL.

Iz teretane Gyms4You savjetuju da si postavimo jasne, ali realne ciljeve, zato da ne bismo prebrzo odustali.

- Iskustva su različita pa se tako dio članova drži novogodišnjih odluka o početku treniranja i odlučno ustraje u tome, redovito trenirajući i mijenjajući prehrambene navike. Drugi dio članova kampanjci su koji preskaču treninge, dolaze neredovito, ali dolaze tijekom cijele godine. Nažalost, svake godine u siječnju bilježimo i porast upisa članova koji samo jednom ili nekoliko puta dođu u teretanu i prebrzo odustanu - ispričao nam je Igor Duvnjak, voditelj poslovnice Gyms4you Osijek.

Zanimljiva pojava

Vanesa Schleis iz City Fitnessa i Dragan Franjković iz Martial Arts Osijek, potvrdili su vidljiv porast vježbača u siječnju. “Kao i kod, vjerujem, svih teretana, prisutan je i kod nas porast novih vježbača, pogotovo u ovoj drugoj polovini siječnja. Prema nekim prethodnim iskustvima, bojim se da možemo očekivati da će dio njih prestati dolaziti kroz nekih dva mjeseca i eventualno se vratiti u svibnju, kad kreću pripreme za ljeto”, kaže Schleis.

- Kod nas u centru posebno je povećan broj upisa na kettlebell trening, budući da je upravo taj rekvizit poznat kao odličan način za skidanje viška kilograma i gradnju mišića. Moram priznati da je novogodišnja odluka o vježbanju vrlo zanimljiva pojava koja se ponavlja iz godine u godinu. Problem u cijeloj priči je taj što te odluke traju relativno kratko, samo nekoliko mjeseci, ili možda pola godine kod onih najupornijih. Upravo zato trudimo se polaznike naših programa educirati o važnosti i beneficijama bavljenja sportom ili rekreacijom tijekom cijele godine, a ne samo kampanjski prije ljeta. Izgovore tipa “krenut ću od prvog”, ili “od ponedjeljka”, jednostavno izbacite iz uporabe - poručuje Dragan Franjković.

Važna je disciplina

Mia Verešanović Nemet iz studija OSCEO Dalal također kaže da se interes, pa i broj novih klijentica, povećao nakon praznika.

- Ako je vjerovati u izraz: krećem od Nove godine, iskreno se nadam se da će dame koje su odlučile uvesti pozitivnu promjenu u svoj život te ga začiniti zanimljivom rekreacijom ostati pri svojoj odluci. Veselim se upoznati svoje nove članice. No uvijek ima onih koji dolaze i odlaze. Trenutačno je potražnja veća, možda baš zbog tih novogodišnjih odluka, ali prije bih rekla da su ostanci ili odlasci individualni. Nekome zbog motivacije, nekome zbog preseljenja, nekome zbog zasićenja, tako da ostaju oni najvredniji.

S druge strane, u Centar za rekreaciju i edukaciju ELeMent većinom dolaze stalni redoviti članovi i budući da upisuju određen broj ljudi, nemaju priliku često upisati mnogo novih članova.

- Istina je da smo u posljednjih desetak dana dobili nešto više upita za programe koje nudimo. Je li to zbog zatišja koje se dogodilo u prosincu, ili se zaista radi o novogodišnjim odlukama kojih će se novi klijenti držati, treba tek vidjeti. Možda će zvučati pretenciozno, no golem postotak novoupisanih vježbača koji su kod nas, i ostaju ako im se svidi princip rada, redoviti su i ljeti i zimi. Oni koji odustanu brzo vjerojatno se ne bi ustalili niti disciplinirali ni u koje doba godine - tvrdi Maja iz ELeMenta.

Adrian ANDREJEK
PROMIJENITI NAČIN RAZMIŠLJANJAI NAUČITI TAJNE SAMODISCIPLINE

Američka psihologinja Kelly McGonigal sa sveučilišta Stanford tvrdi da se svi možemo držati novogodišnjih odluka i obećanja ako promijenimo način razmišljanja, te naučimo tajne samodiscipline i kontrole. Prema pisanju Daily Maila, ona tvrdi da je nakon višegodišnjeg promatranja ljudi i načina na koji se nose s iznevjerenim obećanjima i činjenicom da se nisu uspjeli držati odluka koje su sami donijeli, kreirala strategije koje bi trebale olakšati uvođenje promjena i poboljšanje života.

Ponedjeljak, prvi u mjesecu i odlazak na plažu pogrešna su motivacija

Najčitanije iz rubrike