Osijek
DAN MIMOZA - NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA VRATA MATERNICE

Dr. Kraljik: Sramotno je što je odaziv na cijepljenje protiv HPV-a tako slab!
Objavljeno 21. siječnja, 2018.

I ove godine na Trgu Ante Starčevića brojni su građani došli podržati Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka rata maternice, održan jedanaesti put. Od 11 do 13 sati u subotu su se simbolično prodavali cvjetovi mimoze, zainteresiranima su podijeljeni edukativni materijali, dok su stručnjaci savjetovali građane o mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice, o cijepljenju protiv HPV-a i nacionalnim programima ranog otkrivanja raka.

- Hrvatska ima tradiciju prevencije, no odaziv na cijepljenja protiv HPV-a u sramotno je malom postotku. Nisu krivi stručnjaci, nego javna percepcija da je cjepivo zlo, a nju potiču zagovornici necijepljenja koji su pak sami uredno procijepljeni, no o cjepivu svejedno govore loše. U 2014. godini u Osječko-baranjskoj županiji bilo je 20 novooboljelih od raka vrata maternice, a godinu i dvije kasnije po 15. Prije tri godine od raka vrata maternice umrlo je osam žena, godinu dana poslije dvije, no moram reći da smo s entuzijazmom krenuli u cijelu priču oko prevencije koja je vrlo dobra, s Nacionalnim programom otkrivanja raka vrata maternice - rekao je dr. med. Nikola Kraljik, spec. epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Manifestaciju su, između ostalih, podržali župan Ivan Anušić, dogradonačelnik Boris Piližota, te Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu. Dan mimoza ujedno je najava 12. Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice od 22. do 28. siječnja. M. Mihelić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike