Osijek
DAN MIMOZA - NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA VRATA MATERNICE

Dr. Kraljik: Sramotno je što je odaziv na cijepljenje protiv HPV-a tako slab!
Objavljeno 21. siječnja, 2018.

I ove godine na Trgu Ante Starčevića brojni su građani došli podržati Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka rata maternice, održan jedanaesti put. Od 11 do 13 sati u subotu su se simbolično prodavali cvjetovi mimoze, zainteresiranima su podijeljeni edukativni materijali, dok su stručnjaci savjetovali građane o mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice, o cijepljenju protiv HPV-a i nacionalnim programima ranog otkrivanja raka.

- Hrvatska ima tradiciju prevencije, no odaziv na cijepljenja protiv HPV-a u sramotno je malom postotku. Nisu krivi stručnjaci, nego javna percepcija da je cjepivo zlo, a nju potiču zagovornici necijepljenja koji su pak sami uredno procijepljeni, no o cjepivu svejedno govore loše. U 2014. godini u Osječko-baranjskoj županiji bilo je 20 novooboljelih od raka vrata maternice, a godinu i dvije kasnije po 15. Prije tri godine od raka vrata maternice umrlo je osam žena, godinu dana poslije dvije, no moram reći da smo s entuzijazmom krenuli u cijelu priču oko prevencije koja je vrlo dobra, s Nacionalnim programom otkrivanja raka vrata maternice - rekao je dr. med. Nikola Kraljik, spec. epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Manifestaciju su, između ostalih, podržali župan Ivan Anušić, dogradonačelnik Boris Piližota, te Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu. Dan mimoza ujedno je najava 12. Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice od 22. do 28. siječnja. M. Mihelić

Možda ste propustili...

DRUŠTVO PJESNIKA “ANTUN IVANOŠIĆ”

Večer poezije za Valentinovo

MAĐARI ISTOČNE SLAVONIJE

Promocija knjige Denisa Njarija