Osijek
UPIS U REGISTAR UDRUGA

Osječko-baranjska županija treća po broju udruga u RH
Objavljeno 21. siječnja, 2018.

U rastućem civilnom sektoru koji u Hrvatskoj čine sindikati, udruge poslodavaca, političke stranke, zaklade i vjerske zajednice, čak 98 posto otpada na udruge građana. Takve su udruge do 1999. godine, prema istraživanju mladog ekonomista Marka Bošca bilježile stopu rasta od 14 posto, kada je bilo iznimno popularno njihovo osnivanje, ali taj je trend postupno jenjavao pa je 2016. godine stopa rasta broja novih udruga iznosila samo 3,4 %. Iako je Božac udruge, odnosno civilno društvo, proučavao kao zasebnu industriju u Republici Hrvatskoj, provedena analiza Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji ukazala je da se broj novih udruga smanjio samo u odnosu na prve godine od osamostaljenja države, pa je očito da se građani i danas često odlučuju na njihovo osnivanje – što je trend zastupljen i u najvećoj županiji istočne Hrvatske.

Tako su u Republici Hrvatskoj trenutačno aktivne 52.264 udruge, a prema njihovu broju, očekivano, prednjači Grad Zagreb s 12.552 udruge, prati ga Primorsko-goranska županija s 4108 udruga, dok za civilni sektor najmanje interesa ima u Ličko-senjskoj županiji, gdje je registrirano samo 647 udruga. Treća prema broju registriranih udruga upravo je Osječko-baranjska županija, gdje je trenutačno aktivno 3909 udruga, dok su u samom gradu Osijeku registrirane 1632 udruge, kojima je najzastupljenije područje interesa sportska djelatnost. Što se tiče recentnih istraživanja, tijekom prvih 11 mjeseci 2017. godine registrirano je čak 107 novih udruga – najviše (43) iz područja djelovanja za kulturu i umjetnost.

Božac ističe kako je novi Zakon o udrugama, iz 2014. godine, uz Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih udruga usporio rast broja novih udruga kompliciranim odredbama u obliku propisanog vođenja jednostavnog ili dvojnog računovodstva, uz organizaciju redovitih sastanaka skupština udruga. No, u Uredu državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji, ponukani iskustvom, naglašavaju kako je novi Zakon čak i rasteretio građane zainteresirane za osnivanje udruga.

- Pojedine su odredbe u velikoj mjeri jasnije i preciznije nego što je to bio slučaj sa starim zakonom, te je na taj način omogućeno brže i učinkovitije postupanje prilikom rješavanja zahtjeva za upis u registar udruga, a sve zainteresirane stranke se sa svim pitanjima i nejasnoćama mogu obratiti službenicima našeg ureda - objasnio je Mario Burek, voditelj Odjela za opću upravu Ureda državne uprave Osječko-baranjske županije. Tako naglašava da su od stupanja na snagu novog Zakona u Registar udruga na području Osječko-baranjske županije uvedene 422 nove udruge. M. Mandić

Mario Burek

voditelj Odjela za opću upravu Ureda državne uprave OBŽ-a

- S obzirom na to da je u Registru udruga RH na dan 1. prosinca 2017. godine upisano 1450 udruga sa sjedištem u Osječko-baranjskoj županiji, a čiji statut još nije usklađen sa Zakonom o udrugama, ovim putem pozivamo sve osobe koje su upisane u registar udruga kao ovlaštene za zastupanje udruga, odnosno preostale članove tih udruga, da se obrate službenicima Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji kako bi dobili detaljnije informacije o radnjama koje je potrebno izvršiti ovisno o tome žele li uskladiti statut udruge sa Zakonom o udrugama i nastaviti djelovanje, ili žele podnijeti zahtjev za prestanak postojanja i brisanje udruge iz Registra udruga RH (likvidacija ili skraćeni postupak) - poziva Mario Burek, voditelj Odjela za opću upravu Ureda državne uprave Osječko-baranjske županije.

Informacije se mogu dobiti i na web-stranici www.udu-obz.hr ili pozivom na brojeve telefona 031/221 326 ili 031/221 101.

3909

udruga registrirno u Osječko-baranjskoj županiji

1632

udruge registrirane u gradu Osijeku

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike