Osijek
VINCEŠKA U ERDUT-PLANINI

Kod Siberovih na mladom vinu i u izvrsnom društvu
Objavljeno 21. siječnja, 2018.

Okupani suncem, na vrhu svoga brijegu, s kojega i lijevo i desno puca pogled na vinograd, u subotu su domaćini Dušica i Mladen Siber dočekivali goste koji su ih pohodili za Vincešku.

Uvriježilo se posljednjih godina u prigodi obilježavanja blagdana sv. Vinka doći u pohode Siberovima, na južnu padinu Erdut-planine. Oni goste dočekuju punom trpezom kako bi finu hranu sljubili s vinima - uglavnom je bila riječ o mladim vinima iz berbe 2017.

- Godina 2017. općenito je za vinogradare bila uspješna, loza je urodila, a na nama je da taj urod kreiramo u dobro vino - kaže nam Mladen Siber.

A u tome su se na tom OPG-u izvještili, što dokazuju i sve brojnije nagrade. Izdvojit ćemo samo dvije. Na jednom od najcjenjenijih svjetskih ocjenjivanja - Decanteru - za prošlu godinu, Siberov Cabernet berbe 2011. nagrađen je brončanom, a Muškat žuti 2015. srebrnom medaljom!

Veći dio površine Siberovih vinograda otpada na cabernet sauvignon, a uz muškat tu je i sauvignon blanc.

A kako dolikuje, veselo je društvo u subotu na nekoliko minuta utihnulo da bi se obavio blagoslov vinograda i objavio početak nove vinogradarske godine. Blagoslov je vinograda obavio velečasni Josip Kolesarić, župnik Župe svetog Josipa u Dalju, iskazavši riječi molitve za dobar urod, ali i podsjetio da se vino pije umjereno...

Domaćin je, u skladu s tradicijom, na trs objesio najveću kobasicu i zalio ga vinom kako bi godina bila rodna, a grozdovi veliki poput kobasice... D. Kuštro

Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana