Crna kronika
U ILEGALNIM POZIVNIM CENTRIMA NA ŠIREM ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Prisiljavali Kineze na računalne prijevare na štetu njihovih sunarodnjaka iz Kine
Objavljeno 22. siječnja, 2018.

ZAGREB - Policija je otkrila dva ilegalna 'pozivna centra' za računalne prijevare na širem zagrebačkom području i uhitila četiri osobe, dvojicu hrvatskih i dvojicu kineskih državljana. Oni su osumnjičeni da su lani od rujna trgovali ljudima te zatočili najmanje 59 kineskih državljana koje su iskorištavali za računalne prijevare njihovih sunarodnjaka.

Prvoosumnjičenog 48-godišnjeg Hrvata, policija sumnjiči da je na širem području grada Zagreba unajmio dvije kuće od 800 i 400 metara četvornih, opremljene minimalnim uvjetima za stanovanje, internetskom vezom i elektroničkim uređajima. U kuće u kojima su bili improvizirani pozivni centri, prvoosumnjičeni je smjestio veći broj žrtava trgovanja ljudima koje je drugoosumnjičeni 51-godišnjak iz Zagreba, na legalan način prevezao iz Slovenije u Hrvatsku. Policija je izvjestila kako su žrtve “na prijevaran način, uz obećanje vraćanja njihovih prethodnih dugova, vrbovane s područja Kine i dovedene najprije u Sloveniju, a potom u Hrvatsku. U tzv. pozivnim centrima nadzirali su ih 'domaćini kuća', osumnjičeni 27-godišnji i 38-godišnji kineski državljani”, stoji u priopćenju policije. Počinitelji su žrtvama oduzeli osobne isprave, čime su i onemogućili slobodu kretanja i komuniciranja, a prijetnjama su ih prisiljavali da rade računalne prijevare na štetu državljana Kine.

U jednom objektu policija je zatekla 19 državljana Kine, a u drugom 42. Na policijskim snimkama prikazanima na konferenciji za novinare, vidjela su se tzv. „radna mjesta“, odijeljena kartonskim kutijama te madraci na podu na kojima su spavale žrtve. Žrtvama je sada osiguran smještaj i u tijeku su daljnje procedure utvrđivanja njihova statusa žrtve.

Konferencija za novinare izazvala je pozornost i kineskih novinara. U akciji je ozlijeđen jedan interventni policajac koji je prošao kroz staklo pa mu je pružena pomoć.H

Možda ste propustili...

POLICIJA BIH, HRVATSKE I EUROPOL

Velika akcija protiv krijumčara ilegalaca

ZA VIKEND U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

158 prebrzih i 23 pijana vozača

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

Najčitanije iz rubrike