Regija
MINISTARSTVO KULTURE DALO NOVIH 570.000 KUNA

Obnova Slovačkog centra za kulturu, dvorca, crkve...
Objavljeno 22. siječnja, 2018.

NAŠICE - Ministarstvo kulture odobrilo je još 570.000 kuna za nastavak obnove i zaštite četiri kulturna dobra. Najviše novca (200.000 kuna) odobreno je za obnovu Slovačkog centra za kulturu. Za dvorac Marka Pejačevića odobreno je 150.000 kuna. Franjevački samostan i crkva sv. Antuna Padovanskog koja datira iz 13. stoljeća, a koja je barokizirana u 18. stoljeću, dobit će 120.000 kuna, dok je 100.000 kuna odobreno za kapelu Uzašašća Gospodinovog, poznatiju kao kapelu obitelji Pejačević. Gradonačelnik Josip Miletić ne skriva zadovoljstvo.

- Nastavit će se obnova objekata koji su od značaja za grad, a i za daljnja buduća ulaganja aplicirat ćemo ove projekte ne samo kod Ministarstva kulture, nego i drugih ministarstava, ali i Županije. Uvjeren sam da ćemo ove važne objekte uskoro obnoviti – rekao je.

U 2017. godini ovo ministarstvo sudjelovalo je u financiranju radova na obnovi kulturne baštine. Za kapelu Uzašašća Gospodinovog lani je dodijeljeno 100.000 kuna, a za dvorac Marka Pejačevića 250.000 kuna. Prošle je godine za sanaciju krovišta dvorca utrošeno 409.000 kuna, a za radove na kapeli 223.000 kuna. Našičani su 2015. godine, nakon 20 godina, ponovno vidjeli prostor kripte kapele Pejačević koji je bio uređen za potrebe otvorenja izložbe. Neogotičku kapelu dao je sagraditi ban Ladislav Pejačević 1881. godine za svoju obitelj. Kapela je doživjela devastacije, posebice nakon Drugog svjetskog rata. Sedamdesetih godina prošloga stoljeća je obnovljena i kapela je počela funkcionirati kao gradska mrtvačnica do 1996. godine, od kada počinje evidentno propadanje. Ranijih godina obnovljeno je krovište i sanirana statika objekta. Radovi su nastavljeni prije dvije godine uređenjem gornje etaže. Dvorac Marka Pejačevića, ili mali dvorac, kako su ga nazivali sami Pejačevići, a danas Našičani, za razliku od kapele ne bilježi odviše veliku starost. U neoklasicističkom dvorcu od 1907. živjela je brojna obitelj Marka Pejačevića, brata skladateljice Teodore, poznatija kao Dora. Danas su u dvorcu Osnovna glazbena škola, Tamburaško društvo, ZTK, DND i Radio Našice. U Našicama se u istoimenom perivoju nalazi i dvorac obitelji Pejačević, ili veliki dvorac, koji je bio dom generacijama članove ove plemićke obitelji. Prvobitna građevina podignuta je 1812., a sadašnji kasnobarokni izgled dvorca je iz 1865. godine. U planu je obnova i ovog vrijednog povijesnog i kulturnog spomenika u kojem su Zavičajni muzej, Hrvatska narodna knjižnica i čitoanica, Gradska glazba i HKD Lisinski.S.Fridl

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana