Regija
NEUSELJIVA ZGRADA ZA PUSTARAŠE

Još jedna zima u Jasenovcu i Sokolovcu
Objavljeno 22. siječnja, 2018.

KNEŽEVI VINOGRADI - Kada je u rujnu 2016. godine krenula gradnja zgrade s 20 stanova u kojima su trebali biti smješteni stanovnici pustara Sokolovca i Jasenovca (te socijalno ugroženi), općinski su čelnici i predstavnici države isticali kako se moraju strpjeti samo još jednu zimu. Ta zima je prošla, nova je došla, a pustaraši su i dalje tamo gdje su živjeli. Prema podacima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, cijena građenja procijenjena je na 8,7 milijuna kuna, a (prvi) ugovoreni rok završetka gradnje bio je studeni prošle godine. A upravo prošlogodišnjeg studenoga objelodanjena je vijest kako se izvoditelj radova, osječka Gradnja, nalazi u financijskim problemima, kako im je račun blokiran, te kako se struktura neplaćenih obveza većim dijelom odnosi na neplaćanje poreza državi. Informacija se, očito, pokazala istinitom, budući da su stali radovi na gradilištu. Što se događa pitali smo načelnika Općine Kneževi Vinogradi Vedrana Kramarića.

- Na to je teško dati odgovor - kaže, potvrđujući kako je do stanke došlo zbog financijskih problema u kojima se našla Gradnja. Sada se čine napori kako bi Središnji državni ured još jednom prolongirao rok, bar do kraja svibnja. Kramarić se pribojava najcrnjeg scenarija - raskida Ugovora s Gradnjom, raspisivanja nove javne nabave i svega što ona nosi, što bi značilo da će pustaraši još jednu zimu dočekati na istome mjestu.

- To je neozbiljna priča prema tim ljudima, za koju ni Općina ni država nisu krivi. Žalosno je da je problem bio kada novca nismo imali, a sada kada novca ima, opet problem, ali druge vrste - kaže Kramarić, ističući kako se nada da će pustaraši, ipak, ove godine preseliti u nove stanove.

O gradnji zgrade dugo se pričalo, a konkretnija inicijativa krenula je prije pet godina. Općina je, otkupivši obiteljsku kuću na čestici, riješila imovinsko-pravne odnose. Uz to otkupljena je i hektar velika površina na kojoj će stanari, ako to budu htjeli, moći obrađivati vrtove. Stanovnici pustara, koliko god su bili zadovoljni kada je gradnja počela, ne mogu vjerovati što se događa.

- U sve ću vjerovati kada budem uselila u stan - kaže jedna stanovnica Jasenovca.I.Getto

Možda ste propustili...

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike