Regija
ROK DO KRAJA GODINE

Kasni obnova mauzoleja Eltz?
Objavljeno 22. siječnja, 2018.
Građen je u vremenu između 1907. i 1909. godine, i to kao grobna kapela vlastelinske obitelji Eltz

VUKOVAR - Mauzolej Eltz, zaštićeno kulturno dobro, trebao bi biti obnovljen do kraja ove godine. Građen je između 1907. i 1909. godine, kao grobna kapela vlastelinske obitelji Eltz. U Domovinskom je ratu potpuno uništen, naknadno je propao zbog izostanka bilo kakve sanacije te izložen utjecaju atmosferilija i pljačkanju. Mauzolej grofova Eltz - kapela Uzašašća Kristova, upisan je u Registar kulturnih dobara RH i posljednji je put obnovljen 1926. godine. Marina Sekulić, pročelnica vukovarskog Odjela za kulturu i turizam, naglasila je kako je Grad financirao izradu projektne dokumentacije za sanaciju objekta, a u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Vukovaru i Ministarstvom turizma prijavljene su do sada tri faze radova.

- Prvom fazom, koja je izvedena tijekom 2016. i 2017. godine, provedena je konstruktivna sanacija u vrijednosti od 420.000 kuna, od čega je Ministarstvo kulture sufinanciralo s iznosom od 400.000, dok je ostatak financiran iz proračuna Grada. Druga faza koja obuhvaća fasaderske radove s restauracijom manufakturne plastike na fasadi i izradu stolarije u tijeku je i završetak tih radova očekuje se krajem travnja - navela je, i pojasnila kako ukupna vrijednost radova iznosi 600.000 kuna, Ministarstvo kulture sufinancira s 250.000 kuna, a ostatak će se financirati iz gradskog proračuna. Izvođač radova je tvrtka Planum građenje. Sekulić ističe kako je Grad za ovu godinu prijavio treću fazu radova na ovome mauzoleju, a ona obuhvaća dovršetak uređenja pročelja te elektrotehničke instalacije u vrijednosti od 270.000 kuna, a Ministarstvo kulture odobrilo je za ovu fazu 150.000 kuna.

- U suradnji s ministarstvom nastavit ćemo u fazama obnavljati. Preostalo je uređenje okoliša i unutarnje uređenje, što će se izvoditi sukladno raspoloživim sredstvima - pojasnila je Sekulić.

Kada je počela obnova procijenjeno je kako će biti potrebno približno dva milijuna kuna, no bilo je jasno kako će datum završetka svih radova ovisiti o tome koliko će novca odobriti ministarstvo, te kakva će biti dinamika isplate. Hoće li plan o dovršetku obnove do kraja ove godine biti ostvaren vidjet će se, no treba naglasiti kako je prošloga tjedna još uvijek bila istaknuta ploča na kojoj se kao rok za dovršetak radova jedne od faza obnove navodi polovina studenoga 2016. godine.

Dragana KORPOŠ

Upisan je u Registar kulturnih dobara RH i posljednji je put obnovljen 1926. godine

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike