Mozaik
HRVATSKE KOPRODUKCIJE

“Manivald” i “Deer Boy”
prikazani na Sundanceu
Objavljeno 21. siječnja, 2018.
Animirani film Eve Cvijanović “Ježeva kuća” na programu je bio u u nedjelju

Drugog dana najvećeg američkog filmskog festivala posvećenog nezavisnom filmu prikazane su dvije hrvatske manjinske koprodukcije, kojima su nazočili i članovi filmskih ekipa. “Manivald” se na Sundanceu bori za nagrade u selekciji Animation Spotlight, a “Deer Boy” u Midnight Shorts Programu.

Publika je najprije u Redstone Theatreu pogledala kratkometražni animirani film “Manivald”, nastao u koprodukciji Kanade, Hrvatske i Estonije. Projekciji su nazočili redateljica Chinitis Lundgren i hrvatski koproducent Draško Ivezić, ujedno i koscenarist filma zajedno s Chintis, koji je tom prigodom izjavio:

- Veseli me što sam ovdje i što mogu osobno vidjeti reakcije publike. Također, na Sundanceu ću puno naučiti o kratkometražnom filmu koji se prikazuje masovnoj publici te kako da to znanje upotrijebimo za izradu hrvatskih filmova relevantnih na svjetskom tržištu. Uzbuđen sam što će moj scenarij pažljivo pogledati veterani američke filmske industrije, što me izuzetno motivira za nastavak rada na još boljem katalogu našeg studija Jadranska animacija/Adriatic Animation.

Estonska redateljica koja trenutno živi na hrvatskoj adresi također nije krila oduševljenje svojim uspjehom u Park Cityju:

- Sretna sam što je Sundanceov odbor za kratki film prepoznao ”Manivald” kao vrijedan prikazivanja. To mi daje nadu u moje likove, koji sa svojim karakterističnim stilom mogu biti privlačni svakoj publici. Također, ponosna sam što je ovo prvi estonski kratki animirani film na Sundanceu i to ne znači samo meni puno nego i mojim kolegama redateljima, a posebno redateljicama.

Nešto prije ponoći u kinu Prospector Square Theatre u Park Cityju prikazan je “Deer Boy”. Taj kratkometražni igrani film o sinu lovca kojem narastu rogovi miješa elemente bajke i horora, a nastao je u koprodukciji Poljske, Hrvatske i Belgije. Brojnu filmsku ekipu na Sundanceu predvodi redateljica i scenaristica Katarzyna Gondek, a projekciji su od hrvatskih filmaša koji su radili na “Deer Boyu” nazočili koproducentica Barbara Vekarić (Filmska udruga Motion) te dizajner zvuka Ivan Zelić.

- Svi smo jako uzbuđeni i preponosni na činjenicu da je “Deer Boy” na Sundanceu! Ostvaren je najvažniji plan koji smo imali za film. Projekt “Deer Boy” prepoznala sam tijekom radionice Nisi Masa za razvoj scenarija kratkometražnog filma. Svidjelo mi se kako Katarzyna radi i razmišlja te smo se dogovorile da ćemo surađivati. Budući da je film sniman bez zvuka, naš najveći zadatak bio je rekreirati cijelu zvučnu sliku (što je vodio naš talentirani dizajner zvuka Ivan Zelić) te izabrati glumce koji bi posudili glas likovima. Na casting se prijavilo stotinjak osoba za pet uloga, od kojih sam predložila Katarzyini njih petnaestak, a ona je izabrala Doris Šarić Kukuljicu za ulogu majke, Kristiana Ugrinu za ulogu oca, Ivana Mokrovića za ulogu lovca, Daria Sabljića za starijeg Deer Boya te Frana Dobrića za mladog Deer Boya. Također, radili smo vizualne efekte, čiju je izradu predvodio Tom Vujnović - izjavila je Barbara Vekarić uoči projekcije. Animirani kratkometražni film Eve Cvijanović “Ježeva kuća” Sundance premijeru imao je u nedjelju. N.Vek.

oba filma

SE BORE ZA NAGRADE NA FESTIVALU

Možda ste propustili...

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

Najčitanije iz rubrike