Sport
NORVEŠKA PALA U ARENI ZAGREB

Stevanović i navijači ostavili Hrvatsku u igri za polufinale
Objavljeno 20. siječnja, 2018.

Hrvatska se vratila pobjedama, u Arenu Zagreb vratili su se navijači, a na vrata Hrvatske vratio se Ivan Stevanović. Sjajni Stivi s 13 obrana pokazao je kako je doista penicilin za Norvešku, koja ga pamti i iz kvalifikacija za Olimpijske igre. U Zagreb Areni imao je bio slično raspoložen i valjda konačo riješio bilo kakvo pitanje oko hrvatskih vratara. Naši su rukometaši svladali Norvešku s 32:28 pred punom Arenom Zagreb. Navijači ovaj put nisu razočarali. Bili su pravi „osmi igrač“, poticaj našim rukometašima. Hrvatska je tako pobjedom nad Norveškom ostala u igri za plasman u polufinale. Neće im biti lako jer za to će u srijedu trebati pobijediti Francusku, koja je također u subotu bila vrlo uvjerljiva protiv Švedske (23:17). Kalkulacija je još dosta, no ukoliko primjerice Švedska pobijedi Norvešku, tada će Hrvatska za plasman u polufinale trebati pobijediti Francusku najmanje s tri pogotka razlike. Teoretske izglede ima još i Norveška, koja mora pobijediti Švedsku, ali i navijati onda za pobjedu Francuske nad domaćinima.

Bilo je već u uvodnim minutama jasno kako će Hrvatska na vratima ovaj put imati raspoloženog Ivana Stevanovića. U prvom poluvremenu skupio je sedam obrana i bio itekako zaslužan što je Hrvatska do odmora imala prednost. Vodila je Hrvatska cijelo prvo poluvrijeme. Od prvog pogotka Muse, do posljednjeg, zanimljivo Zlatka Horvata nakon udarca sa sedmerca. Jedan sedmerac protiv Norvežana Horvat će pamtiti cijeli život, onaj prošle godine u polufinalu Svjetskog prvenstva kojeg je obranio Bergerud. Ovaj put bio je oči u oči s Christensenom. Dojam je da je Hrvatska imala nekoliko prigoda u prvom poluvremenu odlijepiti se na veću razliku. Primjerice, sredinom prvog poluvremena kod vodstva 8:4, Karačić je načinio prekršaj u napadu. Bilo je takvih nekoliko situacija. Cindrić je u 26. minuti donio Hrvatskoj vodstvo od 15:12, ali minutu i pol prije odlaska na odmor Norvežani su preko Bjornsena smanjili na samo 15:14. Stepančić je pogodio 40 sekundi prije kraja, Norvežanima je novi pogodak donio Tonnesen, da bi Horvat ipak pogodio iz sedmerca. Vratio se na gol i Stevanović i upisao svoju desetu obranu.

Zaigrala je Hrvatska u nastavku 5-1 obranu s Vorijem na prednjem.   Stevanović je nastavio u istom ritmu i u nastavku, pa je Cindrić u 43. Minuti zabio za vodstvo 24:20 što je potpuno podiglo i sve gledatelje na noge. Bila je Hrvatska u prigodi tada za odlazak na „plus pet“, no rumunjski suci primijetili su prekršaj u napadu. Norveški izbornik Christian Berge u 44. Minuti zatražio je time-out.


Sami smo se došli u probleme u 49. Minuti. Vori je načinio grub prekršaj nad Sagosenom i zaslužio dvije minute isključenja, pa je Stepančićev prigovor bio nepotreban. Suci su i našem desnom vanjskom pokazali dvije minute isključenja pa se Hrvatska morala braniti sa samo četiri igrača u zoni. No, Štrlek je presjekao norveški napad i pogodio iz kontre za prvi odlazak na „plus pet“. Bjornsen je potom zabio s krila, a u 51. Minuti strijelac  je bio i  Cindrić pa je šteta bila minimalna. U posljednjih osam minuta na vrata je stao i Mirko Alilović. U 55. minuti kod rezultata 31:28 za Hrvatsku Lino Červar zatražio je time-out. Na vrata se vratio Stevanović, nanizao novi „kontigent“ prije novog Červarovog time-outa kod rezultata 32:28 minutu i deset sekundi do kraja. Hrvatska nije iskoristila svoj posljednji napad, ali niti Norvežani zahvaljujući „Čudesnom Stiviju“. Publika je pobjedu dočekala na nogama, a nakon Miše Kovača i Zaprešića boysa nisu se još neko vrijeme razilazili. Takva potpora trebat će u srijedu kada u 20,30 sati igramo protiv velike Francuske.

Iz Zagreba: Krešimir LACKOVIĆ

HRVATSKA 32 (17)
NORVEŠKA 28 (15)


ZAGREB – Arena Zagreb. Gledatelja: 15.000. Suci: Sorin Dinu, Constantin Din (Rumunjska).
HRVATSKA: Stevanović (14+0), Alilović, Mihić, Marić 3, Stepančić 3, Kopljar 1, Vori, Gojun, Horvat 3(2), Karačić 1, Mandalinić, Štrlek 6, Čupić 3(3), Musa 3, Mamić 4 i Cindrić 5.
NORVEŠKA: Bergerud (8+0), Sagosen 8, Myrhol 3, Jakobsen, Tonnesen 4, Christensen (1+0), Jondal 2, Bjornsen 6(2), Gullerud 1, Sorheim, Johannessen 3, O' Sullivan, Tangen 1, Reinkind, Rod, LIe Hansen.
SEDMERCI: Hrvatska 5(5), Norveška 2(2); ISKLJUČENJA: Hrvatska 12  minuta (Karačić 2, Musa 2, Stepančić 2, Vori 2+2, Stepančić 2), Norveška 4 minute (Tonnesen 2, Gullerud 2).

Možda ste propustili...

PRVA POLUFINALNA UTAKMICA DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Brokeri napravili prvi korak prema finalnoj seriji

PRVA ŽNL OSJEČKO BARANJSKA

Šestica u Osijeku i Donjoj Motičini

Najčitanije iz rubrike