Regija
"VINKOVO U ILOKU"

"Moramo u Hrvatskoj probuditi emociju i prenijeti ju u proizvod koji se zove vino"
Objavljeno 20. siječnja, 2018.

ILOK - Iločka gradonačelnica Marina Budimir i zamjenik ravnatelja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo Boris Puškar orezali su prve trsove vinove loze u vinogradima Iločkih podruma na Vukovu iznad Iloka u sklopu manifestacije "Vinkovo u Iloku" koja se od 19. do 22. godine održava u tome srijemskom gradu i njegovoj okolici.


-U Iloku danas djeluje oko 20-tak vinara sa vlastitim podrumima i vjerujem da su pred ovim gradom i njegovim građanima bolji dani", poručila je gradonačelnica Marina Budimir, a nadu u bolje sutra za Ilok i Iločane izrazio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekavši kako je gospodarstvo ključ oporavka istočnih krajeva Hrvatske zahvalivši ujedno svim onim gospodarstvenicima koji unatoč poteškoćama ulažu u proizvodnju i očuvanje radnih mjesta.
Prema riječima, Juraja Mihaljevića većinskog vlasnika Iločkih podruma, 2017. godinu vinari i vinogradari na iločkom području pamtit će kao iznimno dobru godinu u proizvodnji vina.


-Vina su prekrasna, a ima tomu i razlog. U zadnje dvije godine smo uložili više od 40 milijuna kuna samo u novu tehnologiju što je značajno pridonijelo i ovoj kvaliteti. Iločki podrumi godišnje prodaju oko četiri milijuna litara vina od kojih dobar dio ide u izvoz, posebice u Japan koji je već nekoliko godina najznačajnije tržište za izvoz vina Iločkih podruma. Osim toga Iločki podrumi na stranim tržištima postižu puno bolje cijene nego na domaćem tržištu koje je međutim za Iločke podrume i dalje, kako je kazao, najvažnije jer nudi najveću sigurnost u plasmanu. Osjećaju se pozitivni pomaci u razvoju domaćeg tržišta vina te se moramo zalagati za primjereniju poreznu politiku prema rubnim područjima, kakvo je iločko, rekao je Juraj Mihaljević.


Jedan od suvlasnika Iločkih podruma, Đuro Horvat je rekao kako će 2017. godina biti dobra berba u odnosu proizvodnje i potrošnje vina.
- Potrošnja vina blago raste i sve ono što je zadavalo probleme prošlih godina, sada je došlo do balansiranja odnosa proizvodnje i potrošnje. Potrošnja po kućanstvima se kreće danas oko 10 litara, međutim ono što bi svakako trebali, to je brendiranje Hrvatske. To smo započeli, ali bojim se da smo se malo uspavali. Moramo u Hrvatskoj probuditi emociju i prenijeti ju u proizvod koji se zove vino. Turizam mora pokrenuti agregate razvojnih djelatnosti, a to je zasigurno vino. Trend izvoza količinski raste, ali cijena pada,  tako da smo sada došli na cijenu od 2,40 eura, a 2016. godine je bilo 4 eura. Tu moramo naći odnose, jer imamo odlične destinacije koje mogu biti dio vinske Hrvatske. Danas se hrvatski proizvođač teško povezuje i teško traži zajedničko povjerenje, da bi aplicirali za istu stvar, rekao je Đuro Horvat.
Na obližnjoj ekonomiji Vukovo upriličeno je vinogradarsko druženje uz neizostavna jela s roštilja i vina Iločkih podruma. Na sam blagdan sv. Vinka, 22. siječnja, svi iločki vinogradari i vinari otvorit će svoje podrume posjetiteljima, a održat će se i Dan otvorenih vrata Muzeja Grada Iloka u dvorcu Odescalchi.


Svečanosti su nazočni Marina Budimir iločka gradonačelnica, zamjenik ravnatelja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo Boris Puškar, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, predsjednik Uprave  Iločkih podruma Robert Miljković, većinski vlasnik Iločkih podruma Juraj Mihaljević, a blagoslov vinograda obavio je pater Ivan Utješinović.
Mario Kokaj

Narodna poslovica kaže: ''Koliko popije vinogradar toga dana, toliko će mu biti urod u vinogradu''.
Vinogradari se sastaju u svojim vinogradima, odrežu vinovu lozu, stave je u vodu na toplo i svijetlo mjesto, te iz pupoljka predviđaju kakav će biti urod grožđa. Domaćini obilazeći vinograd, posvete četiri strane vinograda svetom vodom, a četiri kuta vinograda posvećenim vinom. Kobasica i kulen objese se na trs kao simbol obilja, kako ib vinograd obilno rodio, a grozdovi bili veliki kao kulen. Ime Sveti Vinko, Vince znači pobjednik, zapravo on pobjeđuje tamne sile zime, te priprema put za dolazak proljeća.
Najčitanije iz rubrike