Novosti
TRGOVANJE LJUDIMA

Policija u Zagrebu oslobodila najmanje 59 zatočenih Kineza
Objavljeno 20. siječnja, 2018.
U ilegalnim pozivnim centrima prisiljavali kineske državljane na računalne prevare na štetu njihovih sunarodnjaka

ZAGREB (Hina) - Policija je otkrila dva ilegalna 'pozivna centra' za računalne prijevare na širem zagrebačkom području i uhitila četiri osobe, dvojicu hrvatskih i dvojicu kineskih državljanstva, osumnjičenih da su lani od rujna trgovali ljudima te zatočili najmanje 59 kineskih državljana, koje su iskorištavali za računalne prevare njihovih sunarodnjaka.

 Prvoosumnjičenog 48-godišnjeg hrvatskog državljana policija sumnjiči da je na širem području grada Zagreba unajmio dvije kuće od 800 i  400 metara četvornih, opremljene minimalnim uvjetima za stanovanje, internetskom vezom i elektroničkim uređajima.

 U kuće u kojima su bili improvizirani pozivni centri, prvoosumnjičeni je smjestio veći broj žrtava trgovanja ljudima koje je drugoosumnjičeni 51-godišnjak iz Zagreba, na legalan način prevezao iz Slovenije u Hrvatsku, izvijestio je u subotu na konferenciji za novinare pomoćnik glavnog ravnatelja policije Ante Gudelj.

 Žrtve su na prijevaran način, uz obećanje vraćanja njihovih prethodnih dugova, vrbovane s područja NR Kine i dovedene najprije u Sloveniju a potom u Hrvatsku.

 U tzv. pozivnim centrima nadzirali su ih 'domaćini kuća', osumnjičeni 27-godišnji i 38-godišnji kineski državljani.

 Počinitelji su žrtvama oduzeli osobne isprave čime su i onemogućili slobodu kretanja i komuniciranja, a prijetnjama su ih prisiljavali da rade računalne prevare na štetu državljana Kine.

 Nakon što je policija prikupila dovoljno inkriminirajućih podataka, u četvrtak je istodobno upala u dva objekta na području zagrebačke i krapinsko-zagorske policije, gdje je pronašla veću količinu isprava oduzetih od žrtava, mobitela, bankovnih kartica i računa te veću svotu novca.

 U jednom objektu policija je zatekla 19 državljana Kine, a u drugom 42.

 Na policijskim snimkama prikazanima na konferenciji za novinare, vidjela su se tzv. „radna mjesta“ odijeljena kartonskim kutijama te madraci na podu na kojima su spavale žrtve. Žrtvama je sada  osiguran smještaj i u tijeku su daljnje procedure utvrđivanja njihova statusa žrtve.

 

Žrtve vrbovane obećanjima o brzoj i lakoj legalnoj zaradi 
 

Pomoćnik načelnika Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Krunoslav Horvat rekao je da su žrtve, kineski državljani, vrbovane  obećanjima o brzoj i lakoj zaradi činjenjem legalnih poslova, vraćanjem dugova, a u nekim slučajevima i prijetnjama.

Pretraga objekata je rađena tijekom noći jer je policija žrtve htjeli zateći na mjestima na kojima su te prijevare činili. Krim istraživanje predstavlja izazov za hrvatsku policiju jer se ona dosad nije susretala s takvim oblicima kriminaliteta, rekao je Horvat.

Policija će, dodao je, nastaviti provoditi izvide zbog računalnih prevara i tražiti druge moguće osumnjičenike, a  ostavlja mogućnost da među žrtvama ima i osumnjičenih za trgovanje ljudima.

Kad je riječ o računalnim prevarama, hrvatska policija i dalje od kineske policije očekuje najveći doprinos kroz dostavu podataka oštećenih osoba s područja Kine.

Policija nije željela otkriti lokacije objekata, a vezano za način počinjenja kaznenog djela, rekla je da su korištene napredne tehnologije koje se koriste za internetski promet te da su počinitelji na prijevaran način, predstavljajući se da su policijski i pravosudni službenici dovodili građane NR Kine u zabludu i time ostvarivali veliku zaradu. Počinitelji su nasumično zvali žrtve u Kinu.

Policija je osumnjičenje kazneno prijavila županijskim državnim odvjetništvima u Zagrebu i Velikoj Gorici.

 Od dvojice hrvatskih počinitelja, jedan je bio kazneno evidentiran i to zbog nedjela protiv spolnih sloboda. U tom istraživanju hrvatska policija imala je dobru suradnju s kineskom i slovenskim policijom, ali i sa Crvenim križem gdje je žrtvama pružena odgovarajuća pomoć.

Županijski državni odvjetnik u Velikoj Gorici Dražen Diklić rekao je da je protiv dvojice Hrvata određen istražni zatvor, dok je u tijeku ispitivanje dvoje kineskih državljana.

Konferencija za novinare izazvala je pažnju i kineskih novinara. Odgovarajući na pitanje dopisnika novinske agencije Xinhua, predstavnici hrvastke policije rekli su da je u suradnji s policijom NR Kine provođeno istraživanje, i da su uhićeni državljani Kine s područja Tajvana.

U akciji je ozlijeđen jedan interventni policajac koji je prošao kroz staklo pa mu je pružena pomoć.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike