Regija
SVJETSKA MOLITVENA OSMINA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA

U Slatini je održano središnje ekumensko slavlje Požeške biskupije
Objavljeno 20. siječnja, 2018.

SLATINA - Slatinska župna crkva sv. Josipa bila je domaćin ekumenskog susreta i molitve za jedinstvo kršćana na središnjem ekumenskom slavlju Požeške biskupije, koje su predvodili požeški biskup msgr. Antun Škvorčević i pakračko-slavonski episkop g. Jovan Ćulibrk. Bio je to biskupijski doprinos Svjetskoj molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana, koja se tradicionalno slavi od 18. do 25 siječnja i redovito je obogaćena molitvenim skupovima, prigodnim propovijedima i predavanjima. Ovogodišnja Svjetska molitvena osmina održava se pod sloganom „Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči“.


– Okupili smo se u župnoj crkvi sv. Josipa u Slatini da bismo se pridružili mnoštvu onih koji diljem svijeta u okviru Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana nastoje biti molitelji, rekao je biskup Škvorčević poželjevši dobrodošlicu episkopu Ćulibrku. Osvrnuo se biskup na proslavu snage Božje desnice kao ovogodišnju temu molitvene osmine, rekavši da ona snažno podsjeća „da je na ovim našim prostorima bilo mnogo nemoćnih desnica koje su bile ispunjene mržnjom i donijele mnogo zla“. – Naš grad, Slatina, pamti teške desnice nemoći. U memoriji slatinskoj je i onaj Uskrs 1944. nazvan krvavim, s oko 400 ubijenih. A onda imamo i obližnji Slatinski Drenovac, a u novije vrijeme i Domovinski rat. Jesu li tada progovorili sinovi Božji koje je vodio Duh Božji? Molimo večeras na tu veliku nakanu da nikada više ne bude mržnje, a najmanje da se mržnja pretvori u sukob i u rat. Molimo za jedinstvo crkve, neka Duh sveti rasplamsa u nama oganj svoje ljubavi.


Episkop Jovan u svojoj propovijedi podsjetio je na Nahšona, običnog čovjeka neobična srca, koji je po legendi prvi poveo Mojsija i Židove kao izabrani narod kroz razmaknutu vodu Crvenoga mora iz egipatskog ropstva. Podsjetio je i na dolazak Ćirila i Metoda u nepoznatu zemlju i među nepoznati narod, koji ih je prihvatio kao istinske apostole, a pravu poruku dana opisao je kao susrete koji se slave kao Bogojavljanje.

– Oni koji su počinili one silne zločine o kojima je govorio biskup jesu naš narod koji treba pokajanja. A naš istinski narod je onaj koji naš susret slavi kao Bogojavljanje. Naš istinski grad življenja je naš nebeski Jeruzalem, a taj Jeruzalem je grad u kome živimo, u kome smo danas, u kome jedni druge susrećemo, u kome jedni druge blagoslivljamo, u kome nema Srbina, Hrvata, Čileanca i Australijanca, nego je u svemu Krist koga danas slavimo. Hvala vam, draga braćo i sestre, na tome što sam mogao danas da vam se obratim, hvala preuzvišenom biskupu i bratu na mogućnosti da govorim, da praštam i da mi bude oprošteno, rekao je episkop Jovan.
– Vjerujem da ste radosni što ste večeras mogli posvjedočiti širenje povjerenja među nama, između pravoslavnih i katolika Srba i Hrvata, rekao je biskup Škvorčević na kraju susreta. – Nepovjerenje je stanje duha koje nas nagriza iznutra i međusobno udaljuje, a udaljenost među nama nije Božji naum, nego naše djelo, i iz toga stanja udaljenosti jednih od drugih rađa se misao protivna drugome, postajemo jedni protiv drugih, a onda iz toga se rađa zlo.


Biskup Škovrčević zahvalio se episkopu Ćulibrku za riječ koju je uputio u svojoj propovijedi, a još snažnijim svjedočanstvom nazvao je njegovu prisutnost i sudjelovanje na ovom susretu. – Posvjedočio je da se ne boji nas katolika, a mi smo njemu posvjedočili da se ne bojimo pravoslavnih: svima nam je jedan Gospodin Isus. I kad on bude prvi u našim mislima, u našem srcu, u našim riječima i životima, evo ti radosti za jedan i drugi narod, za sve po naumu Božjem, rekao je biskup Škvorčević.
Uz blagdan Bogojavljanja, biskup Škvorčević čestitao je episkopu Jovanu i njegovu krsnu slavu, imendan, a srdačnost je izražena prigodnim poklonom i cvijećem koje su mu uručili predstavnici mladih katolika. – Ponesimo s ovoga slavlja osjećaje plemenitosti, međusobne blizine i dobrote. Neka osjeti Slatina da ste večeras bili na ovome slavlju i da ste se susreli sa snagom onoga Duha Isusova koji je moćniji od zla i od svake podjele, koji stvara jedinstvo i mir. 
Petar Žarković

Episkop Jovan Ćulibrk: Početak istinskog odnosa

„Osnovna je svrha posvjedočiti kršćansko jedinstvo. Naše jedinstvo mora biti opipljivo, mi moramo vidjeti svoga bližnjega, sresti se s njime, ponašati se prema njemu kao prema svome bližnjem, a to jedino možemo kao istinski kršćani. I ovo večeras je upravo bila divna, izuzetna prilika da se obratimo jedni drugima kao pravi kršćani, ali to može biti samo početak našeg istinskog međusobnog odnosa kao kršćana.“

Biskup Antun Škvorčević: Želimo njegovati povjerenje


„Danas smo snažno promišljali i o tome kako sveti Pavao tumači Rimljanima – svi koje vodi Duh Božji, sinovi su Božji. Mi želimo biti sinovi Božji u ovoj zemlji, u ovom dijelu svijeta, jer možemo samo kao sinovi Božji noseći duha praštanja i ljubavi pristupati jedni drugima onom slobodom koju nam je darovao Isus Krist svojim spasenjem. I tim pristupom povjerenja sinova i kćeri Božjih želimo jedni druge promatrati, njegovati to povjerenje, jer povjerenje je stanje ljudskoga duha po kojemu jedni druge točno vidimo, jedni druge prihvaćamo, jedni se drugima radujemo, jedni s drugima surađujemo.“      

Možda ste propustili...

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike