Osijek
PROBACIJSKI RAD ZA POČINITELJE BLAŽIH KAZNENIH DJELA

Umjesto u zatvor, 30 Osječana upućeno na rad za opće dobro
Objavljeno 20. siječnja, 2018.

Na probacijski rad upućuju se počinitelji blažih kaznenih djela, za koja se propisuju zatvorske kazne do godinu dana. Od otvaranja ureda, 2011., do danas Probacijski ured Osijek, nadležan za Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju, sklopio je 160 ugovora o suradnji u obavljanju rada za opće dobro s pravnim osobama i tijelima javne vlasti, od čega na području grada Osijeka njih 30.

Osnovni je smisao sankcije zamjene zatvorske kazne do jedne godine ili zamjene novčane kazne radom za opće dobro omogućiti osuđenoj osobi izvršavanje kazne na slobodi, a u korist i za dobrobit društvene zajednice. Manje napučeni zatvori, pa time i manji troškovi na razini državnog proračuna, dodatne su prednosti probacijskog rada.

Tijekom uvjetovane slobode probacijski službenici nadziru počinitelja i stručnim postupcima utječu na rizične čimbenike s ciljem njegove resocijalizacije i reintegracije u zajednicu. Počinitelji mogu zadržati posao, obiteljske i društvene odnose. Probacijska služba nadzire isključivo odrasle počinitelje kaznenih djela.

- Osuđenici rade za opće dobro u pravnim osobama i tijelima javne vlasti koje svojom djelatnošću obuhvaćaju poslove humanitarnog, ekološkog ili komunalnog značenja, kao i druge poslove od općeg nacionalnog interesa i interesa za lokalnu zajednicu. U ovakvom modalitetu izvršavanja kazne počinitelji kaznenih djela zajednici nadoknađuju štetu prouzročenu svojim kaznenim djelima - objašnjavaju iz Ministarstva pravosuđa.

Zanimalo nas je i postoje li neki primjeri kad se osuđenicima pristane izići u susret i kako to izgleda u praksi te ima li slučajeva da su se osuđenici nakon nekog vremena dokazali i postali “pravi zaposlenici”.

- Osuđenicima koji su zaposleni izlazi se u susret tako da se pronalazi pravna osoba koja odgovora radnom vremenu osobe. Primjerice, ako je osuđenik zaposlen s radnim vremenom od 7 do 15 sati, bit će upućen najčešće u neku udrugu ili ustanovu sa smjenskim radnim vremenom, gdje ima posla i u poslijepodnevnim satima. Uglavnom su iskustva pozitivna te imamo slučajeve da su se osuđenici tijekom izvršavanja sankcije iskazali svojim ponašanjem, odgovornošću i radnim zalaganjem pa im je ponuđeno zaposlenje nakon završetka - dodaju iz Ministarstva pravosuđa.

Napominju da je prema Zakonu o probaciji osobama koje su uključene u probaciju zajamčeno pravo na zaštitu osobnosti i tajnost osobnih podataka, pa o konkretnim slučajevima ne mogu istupati javno. A. Andrejek

DVA SATA RADA ZA DAN ZATVORA

Rad za opće dobro sud može izreći kao zamjenu za kaznu zatvora ili kao zamjenu za novčanu kaznu, na način da se kazna zatvora do jedne godine ili novčana kazna do 360 dnevnih iznosa zamjenjuje radom za opće dobro. Prema Kaznenom zakonu, kad sud novčanu kaznu zamjenjuje radom za opće dobro, zamijenit će jedan dnevni iznos s dva sata rada, a kad kaznu zatvora zamjenjuje radom za opće dobro, zamijenit će jedan dan zatvora s dva sata rada.

- Za napomenuti je da se, stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, u listopadu 2017. , rad za opće dobro može izricati isključivo počiniteljima kaznenog djela koji prije nisu bili osuđivani na bezuvjetnu kaznu zatvora dužu od šest mjeseci, što do sada nije bio kriterij - naglašavaju iz Ministarstva pravosuđa.

PROCJENA PROBACIJSKIH SLUŽBENIKA

Rad za opće dobro može biti izrečen u kombinaciji sa zaštitnim nadzorom i sigurnosnim mjerama. Besplatan je i služi za dobrobit društvene zajednice. Probacijski službenici pribavljaju suglasnost osuđenika za obavljanje rada za opće dobro, procjenjuju koji bi mu posao u zajednici najviše odgovarao s obzirom na vještine, znanja, osobne (zdravstvene) i druge okolnosti te organiziraju i nadziru provedbu rada za opće dobro. Prvostupanjski sud dostavlja nadležnom probacijskom uredu (prema mjestu prebivališta/boravišta osuđenika) pravomoćnu i izvršnu presudu kojom je kazna zatvora ili novčana kazna zamijenjena radom za opće dobro. Probacijski ured potom poziva osuđenika kako bi dao svoj pristanak na rad za opće dobro. Ako se osuđenik u roku od osam dana od dana za koji je pozvan ne javi nadležnom tijelu za probaciju ili mu poziv nije mogao biti dostavljen na adresu koju je dao sudu ili ne da svoj pristanak, nadležno tijelo za probaciju dužno je odmah o tome obavijestiti suca izvršenja. Također, ako osuđenik svojom krivnjom ne obavlja rad za opće dobro, sud će odmah donijeti odluku kojom određuje izvršenje izrečene kazne u neizvršenom dijelu ili u cijelosti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije