Osijek
IVANA VUJIĆ PRVA JE CIVILNA ŽRTVA DOMOVINSKOG RATA U OSIJEKU

Ivan Vujić: Bilo bi mi drago da se moje dijete ne zaboravi
Objavljeno 20. siječnja, 2018.

Vezani članci

UREĐENJE GRADSKE ČETVRTI TVRĐA

Ivanin trg gradit će se na Vij. I. Meštrovića ove godine

“Vi mi donosite prvi glas da će se budući trg na Vijencu Ivana Meštrovića zvati po mojoj kćeri, prvoj civilnoj žrtvi u Domovinskom ratu u Osijeku. Ako me netko bude kontaktirao, naravno da ću dozvoliti da trg nosi ime moje Ivane, no iskreno, ne volim pompe i teško mi je govoriti o svemu tome.”

Riječi su ovo Ivana Vujića, oca Ivane Vujić, djevojčice koja je u svojoj 12. godini preminula nakon teškog stradavanja od granate, ispaljene iz vojarne izravno u stan Vujićevih na Vijencu Ivana Meštrovića. Tom je prilikom njezina majka teško stradala i ostala u kolicima do danas, a ranjen je i otac, danas umirovljeni djelatnik HEP - Elektroslavonije.

- Bit će mi drago da se stradalo dijete, moje dijete, ne zaboravi i da trg nosi njezino ime jer bi mi to puno značilo. To više što sam, kao član Udruge civilnih žrtava rata, u Zagrebu, na Mirogoju, gdje je Zid boli uočio da imena moga djeteta nema, i to me je ugrizlo za srce. Osim toga, prije dosta godina kontaktirali su me gradski oci i pitali bih li dozvolio da park na Vijencu dobije Ivanino ime, no od toga na kraju nije bilo ništa – priča nam Ivan Vujić koji sa suprugom danas ne živi na Vijencu Ivana Meštrovića, no svaki spomen na to mjesto, kao i na kćer Ivanu, tjera mu suze na oči.

Iskreno iznenađena idejom da se budući trg na Vijencu nazove po Ivani Vujić i njezina je najbolja prijateljica Maja Puktalović Buljan, danas 32-godišnjakinja, koja je netom prije no što je granata razorila stan Vujićevih i usmrtila Ivanu, razgovarala sa svojom prijateljicom. Bile su nerazdvojne, kaže, živjele u istom ulazu i tog kobnog 3. rujna 1991. godine pozvala ju je da se spuste u podrum pogledati koga ima. Ivana do podruma nije stigla.

- Nisu mi odmah ni rekli da je poginula i ja sam tada kao dijete teško mogla shvatiti da je više nema. Koliko smo bile nerazdvojne govori i to da sam svoju kćer željela nazvati Ivana, no naposljetku je dobila ime po mojoj pokojnoj majci - rekla nam je Maja koja i danas ne propušta mise zadušnice za svoju prijateljicu, a nerijetko na njezinu grobu na Aninom groblju zapali svijeću.

- Iskreno ste me iznenadili ovom viješću, jer se sjećam i prijedloga da se park na Vijencu nazove Ivaninim imenom, ali ništa nije bilo od toga. Nadam se da će ovo ideja zaživjeti – dodala je Maja. M. Mihelić

Stjepan Sokol

bivši ravnatelj OŠ Vijenac

Ivana zaslužuje trajni spomen i obilježje stradavanja. Njezina je sreća prekinuta besprizornim aktom bolesnog uma i tada nije nastradala samo ona, nego i njezini roditelji. Mislim da je inicijativa hvalevrijedna i nadam se da će biti realizirana. Treba ostaviti trajni zapis na Ivanu Vujić ne samo ondje gdje je stradala, nego da je u uspomeni svima u Osijeku.

Možda ste propustili...

FILOZOFSKI FAKULTET

Prijave za PPDMI izobrazbu

ARAPSKI JEZIK U MEDŽLISU OSIJEK

Tečaj arapskog za sve zainteresirane

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas