Novosti
PLAĆE U INSTITUCIJAMA EUROPSKE UNIJE

I trojica hrvatskih dužnosnika među najbolje plaćenima
Objavljeno 20. siječnja, 2018.

Najbogatiji stanovnik Europske unije 2017. godine bio je Amancio Ortega, španjolski biznismen i osnivač Inditexa, grupacije koja je najpoznatija kao vlasnik modne kuće Zara, ustvrdio je britanski Business insider.

No, njegov novac je zarađen, nije iz proračuna koji punimo kao građani Europske unije. Kada je o tome riječ, popis dužnosnika Unije koji su “na plaćama iz proračuna” uglavnom čini lista ljudi koji rade u pravosuđu. Koliko je načelo da suci moraju biti dobro plaćeni kako ne bi bili podložni korupciji ispravno i antikoruptivno - pitanje je za raspravu. S obzirom na to da su i u Hrvatskoj suci dobro plaćeni, a mišljenje javnosti o korumpiranosti u pravosuđu je podijeljeno, treba ipak reći da su djelatnici pravosudnih institucija Europske unije neuporedivo bolje plaćeni nego hrvatski. Tako je najplaćeniji europski dužnosnik bio Vassilios Skouris, bivši predsjednik Europskog suda pravde, koji je za svoj posao primao 243.683 eura godišnje koji su EU porezne obveznike koštali više od 400.000 eura. Sudac Skouris umirovljen je krajem 2015., pa je čelnu poziciju na listi najbolje plaćenih preuzeo José L. Da Cruz Vilaça, koji je za 189.926 eura godišnje radio kao sudac Europskog suda pravde. Na trećem mjestu je Koen Lenaerts, predsjednik istog suda koji radi za godišnju cifru od 192.777 eura. Iako je njegova plaća veća od drugoplasiranog, procjena je da u konačnici manje košta europske porezne obveznike, jer je njegova brutoplaća niža nego kod suca Da Cruz Vilaça, pa su ga prema tom kriteriju stavili iza njega na popisu najbolje plaćenih.

Prva osoba koja nije dio sudske vlasti, a nalazi se na listi najvećih plaća u EU, je Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije koji prima 226.679 eura godišnje, odnosno bruto 342.505 eura. Iako se prema visini plaće nalazi na drugom mjestu, prema brutoiznosu njegova je plaća tek sedma. Ostali povjerenici Europske komisije ne ulaze među prvih deset nabolje plaćenih pa je tako na listi tek 15. Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjske poslove EK s plaćom od 204.878 eura koja u brutoiznosu košta Europljane 318.260 eura. Na listi se od 28. do 33. mjesta nalaze Junckerovi potpredsjednici koji rade za (bruto) iznos od 307.998, a u konačnici primaju netoplaću od oko 198.834 eura. Njih šestero: Frans Timmermans, Kristalina Georgieva, Andrus Ansip, Maroš Šefčovič, Valdis Dombrovskis i Jyrki Katainen primaju iste iznose. Povjerenik Neven Mimica je tek na 78. mjestu s plaćom od 182.377 eura neto, koja obveznike košta 276.942 eura bruto.

Na listi najbolje plaćenih dužnosnika u EU je i Siniša Rodin, jedini hrvatski sudac na Europskom u sudu pravde, pravni stručnjak sa Sveučilišta u Zagrebu koji je 56. na listi s brutoplaćom od 284.238 eura (neto 189.926 eura).

Lista najbolje plaćenih Hrvata završava s Nevenom Matesom, ekonomskim stručnjakom koji je član Europskog revizorskog suda, te je imenovan u IV. revizijsko vijeće “Prihodi, istraživanje i unutarnje politike te institucije i tijela Europske unije”. Mates se nalazi na 174. mjestu i prima 157.796 eura godišnje neto.

Zanimljivo je da su u Europskoj uniji bankari plaćeni manje od pravnika, pa je tako predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi tek 39. na listi najbolje plaćenih EU dužnosnika s netoplaćom od 160.654 eura godišnje (bruto 298.903 eura). Na listi od 188 najbolje plaćenih dužnosnika nema zastupnika u Europskom parlamentu.

Vuk TEŠIJA
Povlastice, beneficije i premije

Zanimljivo je da mnogi dužnosnici Europske unije imaju i posebna primanja poput privilegiranih premija, ili beneficija i “džeparca” koji nisu zanemarivi. Primjerice Jean-Claude Juncker u kategoriji “beneficije i naknade” ima sumu od 101.044 eura godišnje, a pod “povlastice i premije” stoji iznos veći od 75 tisuća eura.

182.377

eura godišnja je netoplaća Nevena Mimice

189.926

eura godišnja je netoplaća Siniše Rodina

157.796

eura godišnja je netoplaća Nevena Matesa