Novosti
BOŽINOVIĆ S DIREKTOROM FBI-A:

Amerikancima sve značajnija suradnja s hrvatskim MUP-om
Objavljeno 20. siječnja, 2018.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak se u Washingtonu sastao s Christopherom Wrayem, direktorom američkog FBI-a, agencije koja će ubuduće u većoj mjeri sudjelovati u edukaciji hrvatskih policijskih stručnjaka za kibernetičku sigurnost, ali i ostalih sigurnosnih prijetnji poput terorizma i organiziranog kriminala. "Moderne sigurnosne prijetnje po svom opsegu, kompleksnosti i prirodi prevelik su izazov za bilo koju državu pojedinačno i za uspješno suočavanje s njima potrebno je jačati suradnju s partnerskim državama kao što je SAD", izjavio je Božinović Hini nakon sastanka u Washingtonu. "Hrvatska prepoznaje veliki potencijal u jačanju suradnje s FBI-em, a američkim je partnerima sve značajnija suradnja s hrvatskim Ministarstvom unutarnjih poslova, što je vidljivo iz cjelokupnog programa posjeta", dodao je ministar.

Kada je riječ o kibernetičkoj sigurnosti, istaknuto je na sastanku, važno je razvijati nacionalne kapacitete te istovremeno jačati međunarodnu suradnju. Prepoznajući to, MUP je odlučio podići na višu organizacijsku razinu i pojačati kapacitete Službe kibernetičke sigurnosti.

U raspravi o budućoj suradnji sa SAD-om poseban je naglasak, osim na obrazovanje, stavljen na razmjenu informacija, analitiku i korištenje modernih informacijskih tehnologija. "To je ključno kako bi Hrvatska pravovremeno predvidjela i spremno odgovorila na moderne sigurnosne prijetnje", izjavio je Hini načelnik PNUSKOK-a Antonio Gerovac, koji je bio član izaslanstva ministra Božinovića.H