Regija
VELIKO GRADILIŠTE

26 milijuna kuna za uređenje središta Darde
Objavljeno 20. siječnja, 2018.

DARDA - U ovom je trenutku Darda je jedno od najvećih baranjskih gradilišta. Zbog lošeg vremena radovi su nešto usporeniji, ali su višemilijunske investicije u tijeku. Najveća je, sigurno, ona “teška” 26 milijuna kuna, a odnosi se na uređenje središta Darde. Projektom su predviđena tri kružna toka, jedan na križanju Ulica sv. Ivana Krstitelja i Osječke, drugi na križanju Osječke i Ulice 135. baranjske brigade, a treći na križanju Ulica 135. baranjske brigade i Sv. Ivana Krstitelja. Bit će sagrađena i nova pješačka, odnosno biciklistička staza, uređena parkirališna mjesta, nova rasvjeta, sagrađen novi kolnik na razini nižoj od dosadašnje... Riječ je o Programu integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije, koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, a u cijelosti se financira iz fondova EU-a.

- Krajem prošle godine završena je prva faza radova, vrijedna približno 4,5 milijuna kuna. Na dionici koja vodi Ulicom svetog Ivana Krstitelja i Osječkom, postavljena su oba asfaltna sloja i sagrađen kružni tok. U tijeku je gradnja parkirališta, a nova iskapanja počet će kada dođe ljepše vrijeme - objašnjava načelnik Općine Anto Vukoje. Naglašava kako je spomenuta dionica prometna, premda je još uvijek riječ o gradilištu. Kraj svih radova, kako je najavljeno prilikom potpisivanja ugovora, zadnji je dan 2018. godine. Na obnovu središta mjesta, kroz koji je donedavno prolazila državna cesta D7 i njome veliki broj teških kamiona, Darđani su dugo čekali. Nakon završetka radova te dobivanjem novog lica središta Darde, uvjeti života bit će znatno poboljšani. Uređenje središta mjesta samo je dio Intervencijskog plana koji se odnosi na Dardu. U njegovom sklopu je i gradnja Romskog doma kulture.

- Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a raspisalo je natječaj i izabralo najpovoljnijeg ponuditelja, tvrtku Projektgradnja. Izabran je najpovoljniji izvođač radova na dogradnji zgrade Dječjeg vrtića Radost - priča Vukoje, naglašavajući kako je riječ o osječkom Domu. Ukupna vrijednost radova na zgradi vrtića iznosi 10,5 milijuna kuna, od čega je ranije odrađen dio vrijedan 1,2 milijuna kuna. Darđanski općinski oci na ovome ne misle stati. Vukoje ističe kako će u travnju biti raspisan natječaj za gradnju 87 kuća u romskom naselju Nikole Šubića-Zrinskog. Vrijednost radova procijenjena je na 27 milijuna kuna.

- Kuće će biti građene na mjestu sadašnjih baraka, u tri ulice tog naselja, čime će svi tamošnji stanovnici konačno imati prigodu živjeti u uvjetima normalnim za 21. stoljeće - kaže Vukoje. Nadalje, u pripremi je projektna dokumentacija za uređenje kanala, proširenje pješačke staze i javnu rasvjetu u ulicama Žrtava Domovinskog rata i Petefija Šandora. Spomenute su najvrednije investicije, no bit će i mnoštvo onih naizgled sitnijih, ali ne manje značajnih.I.Getto

Sve ide prema planu

Na otvaranju radova na uređenju središta Darde, u rujnu prošle godine, nazočna je bila ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac. Tom je prigodom naglasila kako postoji interes za proširenje Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije na još neke gradove i općine u RH. No, dodala je, prije nego program bude proširen, moramo pokazati rezultate prilikom izvedbe već odobrenih projekata. Ako je suditi prema tempu radova koji se izvode u Dardi (bar za sada), problema ne bi smjelo biti.

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike