Ekonomija
BOJAN MIJOK , DIREKTOR SAJMA VIROEXPO

Ponosni smo što smo na Viroexpo kao izlagača privukli Katar - jednu od najrazvijenijih zemalja svijeta
Objavljeno 20. siječnja, 2018.
Lani je izlagalo je više od 750 izlagača iz 27 država, a ove očekujemo više od 800

U razgovoru s Bojanom Mijokom, direktorom sajma Viroexpo, otkrivamo kako teku pripreme za ovogodišnji, 23. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, koji će se u Virovitici održati od 23. do 25. veljače.

Održava li se Viroexpo na prošlogodišnjoj lokaciji?

- Da, ponovno na prostoru Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici, u Ulici Matije Gupca 78. Zatvoreni prostor samoga sajma prostire se na 4200 četvornih metara, dok se otvoreni prostor prostire na 9000. Moram napomenuti kako imamo mnogo veću potražnju za prostorom u odnosu na površinu koju možemo ponuditi, u ovom trenutku nemamo fiksnu infrastrukturu pa smo ograničeni s vanjskim i unutarnjim prostorom. Prošle godine na Sajmu je izlagalo više od 750 izlagača iz 27 zemalja. Ove godine premašit ćemo taj broj i imati više od 800 izlagača. Ove godine imamo i novu zemlju izlagača - Katar. Iznimno smo ponosni na to da smo dobili jednu od najrazvijenijih i najbogatijih zemalja svijeta kao novu zemlju izlagača. Iz godine u godinu sve smo veći sajam. Lani nas je posjetilo više od 28.000 posjetitelja. Nadam se da će nas i ove godine poslužiti vrijeme, te da će broj posjetitelja još rasti.

Otvoreni za suradnju

Jedna od prepoznatljivosti Viroexpa je i zemlja partner.

- Od 2002. godine uveli smo zemlju partnera na sajam. Time smo htjeli ukazati kako smo otvoreni za suradnju sa stranim zemljama i staviti naglasak na važnost međunarodnog djelovanja, te potaknuti suradnju naših gospodarstvenika s inozemnim gospodarstvenicima. Do sada svake godine imamo novu zemlju partnera, a ove godine će to biti Republika Albanija.

Od ove godine uveli ste i županiju partnera na sajam Viroexpo.

- Ideja za županijom kao partnerom proizišla je iz razgovora s poduzetnicima izlagačima gdje su nam ukazali na spremnost i volju za pojačanom suradnjom s poduzetnicima iz drugih regija, odnosno županija. Tada smo odlučili uvesti županiju partnera gdje ćemo redom svaku županiju i njeno gospodarstvo prezentirati našim gospodarstvenicima, i na taj način pojačati suradnju. Za prvu godinu odabrali smo Sisačko-moslavačku županiju.

Za vrijeme trajanja sajma održat će se i Savjet za Slavoniju, Baranju i istočni Srijem Vlade RH. Koliko je sajam prigoda da se središnjoj vlasti ukaže i na lokalne probleme?

- Sajam je najbolji način da se ukažu problemi na lokalnoj razini, jer upravo u te dane na prostoru gdje će biti naši dužnosnici, bit će i svi lokalni proizvođači gdje će moći iskazati probleme koji ih muče i dobiti priliku za odgovore iz prve ruke.

Novi izazovi

Kako napreduje realizacija projekta nove sajamske lokacije?

- Faza izrade tehničke dokumentacije, odnosno dokumentacije općenito, pri kraju je. Izabrali smo model gradnje montažne fiksne građevine gdje će gradnja i opremanje biti znatno brže. Nadamo se i vjerujemo da ćemo već za idući sajam biti u novom vlastitom prostoru. Na lokaciji koju smo predvidjeli za sajam imamo dosta slobodnog otvorenog prostora, te ćemo u budućnosti znatno pojačati poljoprivredni dio sajma, jer tu želimo dovući najpoznatije izlagače poljoprivredne mehanizacije i opreme. Ipak smo mi poljoprivredni kraj i poznati smo po proizvodnji hrane.

Naslijedili ste na mjestu direktora sajma Igora Androvića, sada župana Virovitičko-podravske županije. On je na ovoj dužnosti volontirao, a vi?

- I ja sam nastavio u tom smjeru, dakle, također volontiram na toj poziciji. Obnašam dužnost direktora Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije, te sam u inkubatoru i zaposlen. Kao direktor volonter na sajmu Viroexpo ne gledam to na takav način, nego kao novo učenje i nove izazove. Već u proteklih šest mjeseci kako obnašam tu dužnost mogu reći kako iskustvo i znanje koje sam stekao vrijedi mnogo više nego naknada koju mogu primiti. Volim ovaj posao i trudit ću se da nastavimo uspješnu priču Poduzetničkog inkubatora i Međunarodnog sajma Viroexpo.

Dario KUŠTRO
ALBANIJA - ZEMLJA PARTNER

Ovogodišnja zemlja partner je Republika Albanija. Uobičajeno će se predstaviti na gospodarskom Forumu i kulturnom predstavljanju dan prije sajma, dakle 22. veljače 2018. godine. Također će na svom izložbenom prostoru imati reprezentativne izložbene materijale svoga gospodarstva i kulture. S tom namjerom Viroviticu je posjetio Ilir Melo, veleposlanik Albanije u RH. Na sastanku se govorilo o modalitetima nastupa Republike Albanije na 23. međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpou 2018. V.Grgurić

ŽUPANIJA PARTNER

Prvi put Viroexpo će imati županiju partner, a to će biti Sisačko-moslavačka županija. - Prihvatili smo biti partner na Viroexpu 2018. godine, jer radi se o najvećem gospodarskom sajmu u Hrvatskoj, i zbog toga zahvaljujem i županu Igoru Adroviću i Virovitičko-podravskoj županiji što su u nama prepoznali budućeg partnera, a mi ćemo se na ovom međunarodnom sajmu predstaviti u najboljem svjetlu s našim gospodarskim i turističkim prednostima– izjavio je, između ostaloga, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.V.Grgurić

Možda ste propustili...

KREŠIMIR KUTEROVAC, PREDSJEDNIK INCIJATIVNOG ODBORA UDRUGE VELIKIH HRVATSKIH PROIZVOĐAČA SVINJA

Talijanskim su svinjogojcima skrivene potpore povećale prihod na farmama za čak 17 posto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVI ZPP - POTPORE SAMO AKTIVNIMA?!

U EU-u izdvajanja za poljoprivredu u padu, u SAD-u i Kini se povećavaju

2

U SINGAPURU, MONTREALU I LAS VEGASU

Predstavljanje hrvatske turističke ponude

3

POTICANJE U NEIZVJESNIM UVJETIMA

Mlada poduzeća opstaju uz nepovratne potpore