Ekonomija
BOJAN MIJOK , DIREKTOR SAJMA VIROEXPO

Ponosni smo što smo na Viroexpo kao izlagača privukli Katar - jednu od najrazvijenijih zemalja svijeta
Objavljeno 20. siječnja, 2018.
Lani je izlagalo je više od 750 izlagača iz 27 država, a ove očekujemo više od 800

U razgovoru s Bojanom Mijokom, direktorom sajma Viroexpo, otkrivamo kako teku pripreme za ovogodišnji, 23. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, koji će se u Virovitici održati od 23. do 25. veljače.

Održava li se Viroexpo na prošlogodišnjoj lokaciji?

- Da, ponovno na prostoru Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici, u Ulici Matije Gupca 78. Zatvoreni prostor samoga sajma prostire se na 4200 četvornih metara, dok se otvoreni prostor prostire na 9000. Moram napomenuti kako imamo mnogo veću potražnju za prostorom u odnosu na površinu koju možemo ponuditi, u ovom trenutku nemamo fiksnu infrastrukturu pa smo ograničeni s vanjskim i unutarnjim prostorom. Prošle godine na Sajmu je izlagalo više od 750 izlagača iz 27 zemalja. Ove godine premašit ćemo taj broj i imati više od 800 izlagača. Ove godine imamo i novu zemlju izlagača - Katar. Iznimno smo ponosni na to da smo dobili jednu od najrazvijenijih i najbogatijih zemalja svijeta kao novu zemlju izlagača. Iz godine u godinu sve smo veći sajam. Lani nas je posjetilo više od 28.000 posjetitelja. Nadam se da će nas i ove godine poslužiti vrijeme, te da će broj posjetitelja još rasti.

Otvoreni za suradnju

Jedna od prepoznatljivosti Viroexpa je i zemlja partner.

- Od 2002. godine uveli smo zemlju partnera na sajam. Time smo htjeli ukazati kako smo otvoreni za suradnju sa stranim zemljama i staviti naglasak na važnost međunarodnog djelovanja, te potaknuti suradnju naših gospodarstvenika s inozemnim gospodarstvenicima. Do sada svake godine imamo novu zemlju partnera, a ove godine će to biti Republika Albanija.

Od ove godine uveli ste i županiju partnera na sajam Viroexpo.

- Ideja za županijom kao partnerom proizišla je iz razgovora s poduzetnicima izlagačima gdje su nam ukazali na spremnost i volju za pojačanom suradnjom s poduzetnicima iz drugih regija, odnosno županija. Tada smo odlučili uvesti županiju partnera gdje ćemo redom svaku županiju i njeno gospodarstvo prezentirati našim gospodarstvenicima, i na taj način pojačati suradnju. Za prvu godinu odabrali smo Sisačko-moslavačku županiju.

Za vrijeme trajanja sajma održat će se i Savjet za Slavoniju, Baranju i istočni Srijem Vlade RH. Koliko je sajam prigoda da se središnjoj vlasti ukaže i na lokalne probleme?

- Sajam je najbolji način da se ukažu problemi na lokalnoj razini, jer upravo u te dane na prostoru gdje će biti naši dužnosnici, bit će i svi lokalni proizvođači gdje će moći iskazati probleme koji ih muče i dobiti priliku za odgovore iz prve ruke.

Novi izazovi

Kako napreduje realizacija projekta nove sajamske lokacije?

- Faza izrade tehničke dokumentacije, odnosno dokumentacije općenito, pri kraju je. Izabrali smo model gradnje montažne fiksne građevine gdje će gradnja i opremanje biti znatno brže. Nadamo se i vjerujemo da ćemo već za idući sajam biti u novom vlastitom prostoru. Na lokaciji koju smo predvidjeli za sajam imamo dosta slobodnog otvorenog prostora, te ćemo u budućnosti znatno pojačati poljoprivredni dio sajma, jer tu želimo dovući najpoznatije izlagače poljoprivredne mehanizacije i opreme. Ipak smo mi poljoprivredni kraj i poznati smo po proizvodnji hrane.

Naslijedili ste na mjestu direktora sajma Igora Androvića, sada župana Virovitičko-podravske županije. On je na ovoj dužnosti volontirao, a vi?

- I ja sam nastavio u tom smjeru, dakle, također volontiram na toj poziciji. Obnašam dužnost direktora Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije, te sam u inkubatoru i zaposlen. Kao direktor volonter na sajmu Viroexpo ne gledam to na takav način, nego kao novo učenje i nove izazove. Već u proteklih šest mjeseci kako obnašam tu dužnost mogu reći kako iskustvo i znanje koje sam stekao vrijedi mnogo više nego naknada koju mogu primiti. Volim ovaj posao i trudit ću se da nastavimo uspješnu priču Poduzetničkog inkubatora i Međunarodnog sajma Viroexpo.

Dario KUŠTRO
ALBANIJA - ZEMLJA PARTNER

Ovogodišnja zemlja partner je Republika Albanija. Uobičajeno će se predstaviti na gospodarskom Forumu i kulturnom predstavljanju dan prije sajma, dakle 22. veljače 2018. godine. Također će na svom izložbenom prostoru imati reprezentativne izložbene materijale svoga gospodarstva i kulture. S tom namjerom Viroviticu je posjetio Ilir Melo, veleposlanik Albanije u RH. Na sastanku se govorilo o modalitetima nastupa Republike Albanije na 23. međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpou 2018. V.Grgurić

ŽUPANIJA PARTNER

Prvi put Viroexpo će imati županiju partner, a to će biti Sisačko-moslavačka županija. - Prihvatili smo biti partner na Viroexpu 2018. godine, jer radi se o najvećem gospodarskom sajmu u Hrvatskoj, i zbog toga zahvaljujem i županu Igoru Adroviću i Virovitičko-podravskoj županiji što su u nama prepoznali budućeg partnera, a mi ćemo se na ovom međunarodnom sajmu predstaviti u najboljem svjetlu s našim gospodarskim i turističkim prednostima– izjavio je, između ostaloga, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.V.Grgurić

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike