Ekonomija
NAJNAGRAĐIVANIJA VINARIJA

Još jedna sjajna godina za Iločke podrume
Objavljeno 20. siječnja, 2018.

Iločki podrumi najpoznatiji su po proizvodnji traminca, koji je svjetsku slavu stekao davne 1953. godine, nakon što se posluživao na krunidbi kraljice Elizabete II.

Isti taj traminac danas proizvode u čak osam stilova, od suhih pa sve do predikatnih vina, i upravo je traminac najnagrađivanije vino Iločkih podruma.

Protekle godine traminac je donio Iločkim podrumima čak 17 odličja, od kojih tri velike zlatne medalje, devet zlatnih medalja, dvije srebrne, brončanu medalju te dvije preporuke. S najvećih svjetskih natjecanja sva vina su se vratila s medaljama. Na Mundus Vini Summer Tasting Graševina vrhunska 2016 osvojila je srebrnu medalju, a Traminac vrhunski 2016 i Traminac izborna berba bobica 2012 – zlatne medalje. Na Decanteru Graševina kvalitetna 2016 i Traminac vrhunski 2015 osvojili su brončane medalje, a Traminac izborna berba bobica 2012 – srebrnu medalju. Na Vinitaly Traminac izborna berba bobica 2012 okićen je zlatnom medaljom, a na SMW Canada Traminac izborna berba bobica 2012 – srebrnom medaljom.

Od domaćih natjecanja vrijedi istaknuti 49. Izložbu vina kontinentalne Hrvatske Sv. Ivan Zelina, gdje su Iločki podrumi sa svih sedam vina poslanih na natjecanje osvojili medalje, od kojih su najznačajnije dvije velike zlatne medalje, i to za Traminac izborna berba bobica 2012 i za Traminac ledena berba 2008.

Iako s tramincima osvajaju najviše nagrada, treba napomenuti kako i ostala vina ostvaruju zapažene rezultate. Graševina, najraširenija sorta u Hrvatskoj, također prolazi sjajno na natjecanjima, tako je, primjerice, Graševina vrhunska 2016 osvojila zlatne medalje na Sabatini te na 49. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske Sv. Ivan Zelina i na Mostarskom sajmu. Srebrne medalje osvojila je na najjačem ocjenjivanju graševina u Hrvatskoj – onoj u Kutjevu, te na već spomenutom Mundus Viniju. Uz graševinu zapažene rezultate ostvaruje i chardonnay iz linije Principovac, koji je osvojio zlatnu medalju na 49. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske.

Za kraj ćemo samo spomenuti činjenicu da su Iločki podrumi jedini hrvatski vinski podrum ucrtan na vinsku kartu Europe. Na vama je samo da razmislite koje ćete vino prvo kušati, s odabirom ne možete pogriješiti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike