Sport
TEŠKA POBJEDA NA STARTU DRUGOG KRUGA

Nepotrebna drama i mučenje
Objavljeno 18. siječnja, 2018.
Hrvatski rukometaši odigrali su lošu utakmicu i jedva svladali slabašne Bjeloruse

Hrvatski rukometaši ostvarili su prvu pobjedu na početku drugog kruga EURA u Zagrebu. Pobjeda je na kontu, ali “kauboji” su odigrali lošu utakmicu i u nastavku natjecanja više nemaju pravo na ovako loša izdanja.

Nije moglo bez dramatične završnice u kojoj je malo nedostajalo da naši rukometaši prospu vodstvo koje su imali tijekom cijelog susreta s Bjelorusijom. Na kraju pobjeda je riješena doslovce u posljednjoj minuti. Dvije minute do kraja Bjelorusi su stigli do izjednačenja, a u posljednjoj minuti imali su napad “za otkinuti“ vrijedan bod Hrvatskoj u borbi za polufinale. Nije im uspjelo, no prvo izdanje Hrvatske u Zagrebu ne djeluje pretjerano ohrabrujuće uoči subotnje utakmice s Norveškom.

Dobro krenuli

Protiv svojih Bjelorusa na vrata je stao Ivan Pešić, prvi vratar Meškova. Hrvatska je krenula 6-0 obranom, u napadu na crti zaigrao je Musa, Červar je u ovom susretu odlučio poštedjeti što više Igora Vorija. I zapravo činilo se da Hrvatska rutinski odrađuje posao. U 5. minuti kontrom Štrleka povela je Hrvatska 4:1, u 12. minuti uspjeli su Bjelorusi doći na “minus jedan“ (5:4), i onda slijedi ponovno odljepljivanje Hrvatske na “plus četiri“, da bi u 25. minuti raspoloženi Stepančić donio prvi put Hrvatskoj pet pogodaka prednosti (13:8). Treba reći kako je odličan napadački doprinos dao i Željko Musa postigavši tri pogotka. Jučer su naši rukometaši teško uspijevali odlijepiti od sigurno manje kvalitetnog suparnika kako bi jednom uvjerljivom pobjedom stekli dodatno samopouzdanje za dvije važne utakmice. Načinili su Bjelorusi seriju od 3:0, dvije minute prije odlaska na odmor bilo je 13:11. U igru je prvi puta na EP-u ušao Marino Marić i postigao svoj prvi pogodak. U završnici prvog poluvremena Stepančić je pogodio za 15:12, a Stevanović je prije odlaska na odmor obranio sedmerac Harbuzu pa smo nakon prvih 30 minuta imali tri pogotka prednosti.

Drama

U nastavku je umjesto Cindrića na srednjem zaigrao Karačić. I dalje smo držali Bjeloruse na distanci, ali nikako da se značajnije odlijepimo kako bi završnica ipak bila s puno više spokoja. Imali su Bjelorusi i raspoloženog vratara Saldatsenku, koji ih je držao u igri pa su se nekoliko puta približili na dva pogotka zaostatka, što je bio slučaj primjerice u 51. Minuti kada je Pukhouski pogodio iz sedmerca za 21:19. Prije toga, video- analiza odlučila je je li Šilovič učinio teži prekršaj. Na osnovu pregleda snimke bjeloruskom rukometašu pokazan je crveni karton. Problem je definitivno bio vratar Saldatsenka, koji je obranio sedmerac Horvatu, ali je odbijena lopta stigla do Štrleka koji nije dopustio tada da Bjelorusi imaju napad za dolazak na samo “minus jedan“. Červar je u 55. minuti kod rezultata 23:21 zatražio time-out. Želja je svakako bila izbjeći dramatičnu završnicu u kojoj onda kvaliteta definitivno ne presuđuje. Na žalost, Cindrić baca loptu u aut, a Yurinok pogađa za dolazak Bjelorusa na samo “minus jedan“. Potom Saldatsenka brani šut s krila Štrleka. Cindrić potom puca preko vrata, Stevanović brani šut s desnog krila, no Bjelorusima je i dalje ostala lopta za pokušaj izjednačenja. Do kojeg dolaze nakon pogotka Kuleša (23:23). Nešto više od dvije minute do kraja Červar zove novi time-out. Zaigrali smo “sedmog igrača“. Što je iskoristio Cindrić, pronalaskom rupe u bjeloruskoj zoni pod prijetnjom pasivnim napadom. U posljednju minutu Bjelorusi kreću po izjednačenje, 37 sekundi do kraja zovu time-out, a onda Karvatski radi prekršaj u napadu nad Musom, da bi Kopljar ipak u zadnjim sekundama potvrdio hrvatsku pobjedu.

Iz Zagreba: Krešmir LACKOVIĆ
HRVATSKA                   25  (15)
BJELORUSIJA                23  (12)

ZAGREB - Arena Zagreb. Gledatelja: 8.000. Suci: Evgeny Zotin i Nikolay Volodkov (Rusija).

HRVATSKA: Stevanović (5+1), Pešić (2+0), Mihić, Marić 1, Stepančić 5, Kopljar 2, Vori, Gojun, Pešić, Horvat 3, Karačić, Mandalinić, Štrlek 2, Čupić, Musa 3, Mamić 5 i Cindrić 4.

BJELORUSIJA: Saldatsenka (8+2), Kuleš 5, Babičev, Šilovič 1, Pukhouski 5(3), Matskevič, Rutenka, Karvatski 1, Yurinok 6, Baranau, Padšivalau 1, Karalek 4 Tsitou, Bokhan, Harbuz i Gajdučenko.

SEDMERCI: Hrvatska (1+0), Bjelorusija 4(3); ISKLJUČENJA: Hrvatska 2 minute (Mamić 2), Bjelorusija 6 minuta (Karalek 2, Karvatski 2, Babičev 2). Crveni karton: Šilovič (Bjelorusija).

opomena

Hrvatska mora bolje, jer ne piše nam se dobro

Nakon utakmice suigrače je došao pozdraviti Domagoj Duvnjak. Čini se kako čvrsto hoda. Dobro bi došao za Norvešku i Francusku

Možda ste propustili...

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Vinkovčani ipak nisu pomogli NEXE-u

NOVA POBJEDA NOGOMETAŠICA OSIJEKA

Hajduk razbijen petardom u nastavku

Najčitanije iz rubrike