Novosti
SAVJET ZA BRANITELJE O BEOGRADSKOJ PRESUDI ZA OVČARU

Hrvatsko pravosuđe nesposobno suditi ratnim zločincima
Objavljeno 19. siječnja, 2018.

Članovi Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave na konferenciji za novinare u četvrtak su naglasili kako je sramotno da je za zločine - mučenja i ubojstva 260 ljudi, osuđeno samo osam počinitelja, od kojih ni jedan nije nalogodavac.

- Ni jedan od osuđenika nije pripadnik zapovjedništva JNA, KOS-a ili drugih službi odgovornih za agresiju na Vukovar i zločine počinjene nakon pada obrane grada. Presuda koja se ne odnosi na nalogodavce skida odgovornost s Republike Srbije i JNA te zločin na Ovčari postaje slučajno zlodjelo paravojnih i razbojničkih skupina, što ne možemo prihvatiti kao istinu - rekao je Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje. Još sramotnijom nazvao je činjenicu da hrvatsko pravosuđe, na čelu s Ministarstvom pravosuđa i Državnim odvjetništvom, nije imalo prijedlog ili mišljenje o visini kazne ni uopće o cijelom slučaju.

- Umjesto toga još uvijek se provode ispitivanja svjedoka. Pitanje je kakva se to ispitivanja mogu provoditi 26 godina nakon rata te zašto nisu provedena u neposrednim godinama nakon počinjenih zločina. Također je pitanje zašto još uvijek ne postoji potpuni popis žrtava agresije na Vukovar i poginulih branitelja i što se radi oko pitanju pronalaska nestalih osoba. Ne čudimo se toliko ni visini kazne ni broju osuđenih, jer je osudu donio sud države koja je počinila agresiju na našu državu i grad, koliko se čudimo tome što je naše pravosuđe nesposobno suditi ratnim zločincima koji su počinili monstruozna zlodjela na našem tlu. Jednako tako potpuno smo nesposobni voditi procese naših državljana sudionika rata, pa je tu ulogu morao preuzeti međunarodni sud ili pak država koja je počinila agresiju - naveo je Josić i istaknuo kako je takav pristup ponižavajući za sve hrvatske branitelje i domoljube, a jedino što se iz svega može iščitati jest da hrvatsko pravosuđe namjerno zataškava i opstruira rješavanje otvorenih pitanja Domovinskog rata.

U ime hrvatskih branitelja Vukovara izrazio je zgražanje i nad izrečenom presudom i nad pasivnošću hrvatskog državnog pravosuđa.

- Ovakvim se pristupom pravi još veći jaz između vukovarskog stanovništva. Odbijanjem rješavanja pitanja ubijenih, nestalih i stradalih ugrožava se suživot. Spremni smo pružiti ruku prijateljstva i pomirbe, no budućnost se ne može graditi bez temelja, a istina je jedini mogući temelj dijaloga i suradnje - zaključio je Josić. D.Korpoš