Svijet
UPOZORENJE KFOR-U

Vojska Srbije zaprijetila međunarodnim snagama
Objavljeno 19. siječnja, 2018.

Vezani članci

ISTRAGA O UBOJSTVU IVANOVIĆA

Ubojicu političara traže Albanac i Srbin

Beogradske Večernje novosti doznaju kako je Vojska Srbije uputila ozbiljno upozorenje zapovjedništvu KFOR-a, međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu pod vodstvom NATO-a, a koje trenutačno broje 16.000 vojnika, kako “neće biti samo nijemi promatrač ako na sjeveru Kosova dođe do ugrožavanja sigurnosti i srpskog stanovništva”, što se može protumačiti kako će srpska vojska i oružjem zaštititi tamošnje Srbe ako KFOR ne bude u stanju onemogućiti kosovske policijske i druge snage da se rasporede na sjeveru Kosova gdje su Srbi u većini i ne mare mnogo za zakone Kosova. Tamošnje Srbe, ali i političku javnost u Srbiji, uznemirila je izjava predsjednika kosovskog parlamenta i Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija kako će u slučaju pokušaja Srbije da se vrati na Kosovo, da će “kosovski Albanci doći do Niša”, što je u Srbiji shvaćeno kao prijetnja, posebice nakon ubojstva jednog od vođa Srba na Kosovu Olivera Ivanovića, kada istragu na sjeveru Mitrovice, gdje žive isključivo Srbi, vodi kosovska policija čiji su pripadnici (iako mješovitog sastava Srba i Albanaca), od trenutka ubojstva raspoređeni u tom dijelu podijeljenog grada, pa Srbi strahuju da će preuzeti i taj dio grada i Kosova.

- Zapovjedništvu međunarodnih snaga u Prištini u više navrata jasno smo stavili do znanja da su obvezni održavati red i mir i voditi računa o sigurnosnoj situaciji srpskog naroda. Naša poruka bila je da se bilo kakvo nasilje nad Srbima, poput onog pogroma 2004., neće dopustiti – rekao je neimenovani sugovornik Večernjih novosti iz vojnog vrha. Srpski predsjednik Vučić također je zabrinut da bi kosovske vlasti mogle reintegrirati u pravni sustav Kosova i sjeverni dio, gdje do sada nisu imali potpuni nadzor.

Nesigurno na sjeveru

- Postoji ideja jedne zemlje unutar KFOR-a da prekine nadzor granične linije sa Srbijom i vojskom Srbije. U ophodnje sve češće vode i pripadnike takozvane vojske Kosova. Upozoravam sve da ni ne pokušavaju ovu situaciju iskoristiti za uvođenje kosovskih sigurnosnih snaga na sjever za konačno otimanje onoga što pripada srpskom narodu - rekao je Vučić, ne otkrivajući detalje. Da se nešto događa na tom području, svjedoči i posjet ministra obrane Aleksandra Vulina i načelnika Glavnog stožera Ljubiše Dikovića postrojbi na granici Srbije i Kosova, u Raški, gdje im je rečeno kako “naša vojska budno prati događanja u okruženju i osposobljena je, naoružana i spremna provesti svaku zapovjed vrhovnog zapovjednika i državnih organa na obrani teritorije i ustavnog poretka Srbije”.

U Srbiji i dalje nude pomoć u otkrivanju ubojica Olivera Ivanovića koji je pokopan na središnjem beogradskom groblju u Aleji zaslužnih građana, kako mediji preciziraju, između Bate Živojinovića i Cuneta Gojkovića, ali kosovske vlasti se na tome zahvaljuju, jer, kako kažu, imaju kapacitete za rješavanje ovog slučaja. Ravnatelj policije Vladimir Rebić za srpsku državnu televiziju izjavio je kako “naši nadležni organi još nisu dobili odgovor Euleksa i Unmika na zahtjev za uključenje srpskih organa u istragu tog ubojstva, pa ni nakon ponovljenog zahtjeva MUP-a”, iako su “svi resursi MUP-a i BIA angažirani na prikupljanju potrebnih informacija i dokaza koji će dovesti do izvršitelja i nalogodavca ubojstva”. Do sada je, kaže, šest puta razgovarao telefonom sa šefom Euleksa “zahtijevao, apelirao, molio” da srpskoj policiji daju nužne podatke kako bi učinili daljnje provjere i u Srbiji i “da nam omoguće aktivno uključivanje u ovaj postupak kako bi srpski nadležni organi, zajedno s kosovskim institucijama, radili predistražni i istražni postupak”. Rebić dodaje kako su srpski policajci otkrili da je automobil iz kojega je ubojica, ili više njih, pucao na Ivanovića, pripadao Srbinu koji je živio u Austriji i odavno umro, te da je automobil više puta mijenjao vlasnika, pa sada istražuju tko je bio posljednji vlasnik.

Obitelj se ne vraća

Mediji u Srbiji javljaju kako je na pokopu supruga Olivera Ivanovića izjavila kako se s djecom više ne vraća na Kosovo, a posljednjem ispraćaju nazočili su mnogi bivši i sadašnji političari, među kojima i Milorad Pupovac, ali ne i predsjednik Srbije Vučić. On će, kako je najavio, u subotu, kada posjeti Kosovo, na mjestu pogibije Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici položiti vijenac i odati počast.

Jetlir Zyberaj, šef kabineta i visoki politički savjetnik zamjenika kosovskog premijera, potvrdio je da je odobren Vučićev posjet Kosovu “na temelju zahtjeva upućenog institucijama Kosova iz Predsjedništva Srbije za posjet Kosovu, i mi smo dali dozvolu te očekujemo da će se on dobro ponašati i poštivati pravila tijekom boravka na Kosovu”.

Miroslav FLEGO
Tachi uvjerava Vučića da će prihvatiti "svaku pomoć"

Kosovski predsjednik Hashim Thaci rekao je u srijedu srbijanskom kolegi Aleksandru Vučiću da je Priština spremna prihvatiti "svaku pomoć" u istrazi ubojstva čelnika kosovskih Srba Olivera Ivanovića. Thaci i Vučić telefonski su razgovarali u srijedu popodne, dan nakon ubojstva Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, koje je izazvalo pojačane napetosti između Beograda i Prištine, te Srba i Albanaca na Kosovu. Vučić je zatražio od Tachija da u istrazi sudjeluju srbijanski državni organi, priopćio je ured srbijanskog predsjednika, a Thaci je na Facebooku napisao da je pružio uvjeravanja Vučiću da su "kosovske vlasti spremne, u skladu s važećim zakonima, surađivati i prihvatiti svaku pomoć".

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana