Osijek
UČESTALE PROVALE U KUĆE I STANOVE U OSIJEKU

Lopovi “ordiniraju” danju, kradu uglavnom novac i nakit
Objavljeno 19. siječnja, 2018.
Iz PU osječko-baranjske kažu kako bilježe provale u svim dijelovima grada

Ova je godina u Osijeku počela učestalim provalama u stanove i kuće, odakle su provalnici uzimali uglavnom novac i nakit. Iz Policijske uprave osječko-baranjske potvrđuju kako bilježe provale u gotovo svim dijelovima grada.

Znakovito je da su se sve te provale dogodile prijepodne ili poslijepodne, a ne noću, što potvrđuje sumnje da provalnici znaju kada vlasnici nisu u kući ili stanu, vjerojatno prateći njihove svakodnevne navike.

Tako je na blagdan Sveta tri kralja nepoznata osoba provalila u stan na Vijencu Kraljeve Sutjeske i ukrala nekoliko tisuća kuna. Samo pet dana kasnije u Ulici kestenova poslijepodne je opljačkana kuća iz koje su odneseni novac i nakit. Četiri dana poslije u Osijeku su se dogodile još tri krađe u tri stana. Tijekom prijepodneva ukraden je nakit u vrijednosti od čak nekoliko tisuća kuna iz stana u Kapucinskoj ulici, a gotovo istodobno opljačkan je i stan u Biševskoj ulici odakle je također ukraden nakit. Vlasnik stana na Vijencu Ivana Meštrovića u to je vrijeme također ostao bez nakita i novca. Bez točnog vremena počinjenja od 6. do 13. siječnja evidentirane su još dvije provale, i to u prostorije obiteljske kuće u Ulici Josipa Kosora u Tenji, odakle je ukraden novac, te u Ulici Dobriše Cesarića u Osijeku, gdje se lopov odvažio ukrasti i nakit i novac. U svim su tim krađama pojedinačne štete i po nekoliko tisuća kuna.

I dok se čeka kraj policijskih potraga za, zasad, nepoznatim počiniteljima, valja imati na umu mjere opreza kako bi se provale svele na minimum, pa čak i onemogućile. Naime, kako savjetuje PU osječko-baranjska, noću valja zaključavati ne samo ulazna vrata stana nego i zgrade. Pun sandučić pošte može također biti znak praznog stana pa je uputno osobi od povjerenja ostaviti ključ od sandučića, ali i stana, koji pak ne treba ostavljati ispod otirača, u posudama za cvijeće i slično, a rolete ne treba ostavljati potpuno spuštene.

- Vrijedne predmete ne ostavljajte i ne držite u neposrednoj blizini prozora, kao ni veće količine novca i dragocjenosti na kuhinjskim policama, pod madracem ili među rubljem u garderobnim ormarima. Ta su mjesta, naime, provalnicima dobro poznata. Također, na ulaznim vratima ne treba ostavljati obavijest gdje ste i kad se vraćate, a isto nemojte učiniti ni na telefonskoj sekretarici - savjetuju u PU osječko-baranjskoj, dodajući da je uputno skrenuti pozornost na neznance koji obilaze zgrade i kuće. Takve osobe mogu biti mogući provalnici koji proučavaju dnevni ritam i navike stanara. Ako je moguće, treba zapamtiti kako izgledaju, kao i registracijsku oznaku njihova vozila. I ne zaboravite na policijsko upozorenje da se provale pomno planiraju i odabiru se slabo zaštićeni objekti s vrijednom robom ili novcem, uz prethodnu provjeru kad su stanari odsutni!

Marija MIHELIĆ
MOBITELI UKRADENI IZ ŠKOLSKE TORBE, S KROVA AUTOMOBILA I IZ DŽEPA JAKNE U KAFIĆU...

Dodajmo da su na meti lopova i frizerski saloni, konkretno onaj u Ulici K. P. Svačića u koji je u kratkom razdoblju provaljeno dva puta. Nisu pošteđene ni prodavaonice pa je tako od početka godine zabilježeno nekoliko krađa, bilo novca ili robe, konkretno i mobitela.

Jučer je, naime, u svlačionici dvorane osječke osnovne škole iz torbe ukraden vrijedan mobitel, a nekoliko dana kasnije mobitel je ukraden i s krova osobnog automobila na Trgu Lavoslava Ružičke. Tijekom vikenda u kafiću u Tvrđi ukraden je mobitel iz jakne 56-godišnjeg posjetitelja.

lopovi

PRATE NAVIKE VLASNIKA KUĆE ILI STANA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike