Mozaik
NOMINIRAO GA GOURMAND

Garmazove Vinske priče opet kandidat za gastro Oscara
Objavljeno 19. siječnja, 2018.
Osječki novinar Željko Garmaz nekoliko je godina prikupljao materijal za 73 zanimljive priče o dalmatinskim vinarima

Jednom može biti slučajnost, no kada te međunarodna struka i drugi put nominira za prestižnu svjetsku nagradu, onda je to definitivno kvaliteta. Knjiga “Vinske priče iz Dalmacije” Željka Garmaza, Pločanina sa stalnom osječkom adresom, opet je nominirana od strane Gourmanda, za najbolju svjetsku knjigu o europskim vinima. Dodjela nagrada bit će u svibnju, u Kini.

- Ono što je Oscar u svijetu filma, Grammy u svijetu glazbe, to je u svijetu izdavaštva koje se bavi gastronomijom i vinima – Gourmand Awards. E, to se u srijedu dogodilo mojim Vinskim pričama iz Dalmacije!

- Ponosan sam i od sreće bih vrištao do neba! Piše na službenoj stranici Gourmanda i da će dodjela nagrada biti krajem svibnja u Yantaiju, u Kini, te da će tri najbolje knjige u svakoj kategoriji dobiti titulu Best in the World - pohvalio se Garmaz na društvenoj mreži, dodavši da su Vinske priče jedina od nominiranih deset knjiga koja je objavljena u vlastitoj nakladi.

Za središnji događaj proglašenja pobjednika u svim kategorijama, u Gourmandu tvrde da "ne postoji ni jedna kulturna manifestacija u svijetu s kojom se mogu usporediti osim – Olimpijskih igara”. I onda tu tvrdnju potkrepljuju podatkom da su ove godine u borbu za prestižne nagrade pristigle knjige iz čak 215 zemalja i regija "dok su u Ujedinjenim narodima priznate 193 zemlje", priča nam Garmaz. Koliko je ovo područje široko dostatno pokazuje i podatak da je Gourmandovu nominaciju za neku od nagrada osvojilo samo tri posto ukupne godišnje svjetske proizvodnje knjiga. Stoga se velikim uspjehom smatra već i sama nominacija. “Bilo kako bilo u svibnju u Kini, već se osjećam pobjednikom”, kaže Garmaz.

U nominiranoj knjizi osječki je novinar objedinio 73 priče o dalmatinskim vinarima. Garmaz se sada fokusirao na jednu regiju, nakon što je postigao velik uspjeh knjigom Vinske priče, objavljenom 2013., u kojoj je predstavio čak 145 vinara iz cijele Hrvatske, ali i Mađarske, Srbije, BiH i Makedonije. Vinske priče, valja podsjetiti, na hrvatskoj vinskoj sceni imale su nevjerojatno pozitivan odjek.

- Knjiga ima 404 stranice, ali nije error, zapravo je bez greške! - kaže Željko kroz smijeh. Za kompletiranje priča trebalo mu je nekoliko godina, a koristio je svaki odlazak u Ploče za posjet vinarima. Knjiga Vinske priče Dalmacija obuhvaća priče o vinarima na području od mjesta Molunat, na krajnjem jugu, pa do Novalje na Pagu.

Milan BUGARIĆ/Igor MIKULIĆ
EGZOTIKA VINSKOG SVIJETA

Dalmacija je prema Garmazu apsolutna egzotika u vinskom svijetu. U knjizi se osvrće na potpuno nepoznate sorte, poput svrdlovine koja je svoju premijeru imala lani na vinskom festivalu u Zadru. “Svrdlovinu je obnovio i jedini je vinar u Dalmaciji koji ju proizvodi, Mladen Anić iz Smilčića, nedaleko od Zadra. Uostalom, Jo Ahearne, Master of Wine, odlučila je napustiti svoj dom u Londonu i preseliti se na Hvar kako bi ondje proizvodila svoja vina. A svoj prvi rose napravila je od sorte drnekuša, koju proizvodi samo troje vinara. Ima li većeg komplimenta za cijelu regiju”, pita Garmaz.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike