Regija
ŠKOLA IZUZETAK

Nikad toliko učenika - 306!
Objavljeno 18. siječnja, 2018.

PODGORAČ

Drugo je polugodište počelo i školske su učionice ponovno živnule. I dok većina obrazovnih institucija u Hrvatskoj muku muči zbog nedostatka učenika, samo rijetke škole bilježe gužvu u školskim klupama.

Neki se doselili

Jedna od njih je Osnovna škola Hinka Juhna u Podgoraču, u koju se školske godine 2017./2018. upisalo 306 učenika.

- Kod nas je statistika vrlo fluidna pojava. Prvotno je bio upisan 301 učenik i takvi su podatci otišli u Ministarstvo i Županiju. Međutim, bilo je nekoliko naknadnih upisa doseljenih obitelji, tako da trenutno imamo 306 učenika - kaže ravnateljica OŠ Hinka Juhna Zdenka Vukomanović. Dodaje da je prijašnjih godina bilo manje od 300 upisanih učenika.

- Ravnateljica sam 11 godina i nikada nismo imali više od 300 učenika. Ne sjećam se ni da je ikada u poslijeratno doba bilo toliko učenika koliko ih imamo sada. Možda je prije Domovinskog rata bilo više učenika, ali to je vrijeme potpuno drukčijeg teritorijalno-upravnog ustroja od ovoga današnjeg. U svakom slučaju, sretna sam što imamo sve više učenika. Ako to znači porast nataliteta i veći broj stanovnika naše općine, to su svakako pozitivne činjenice – ističe ravnateljica Vukomanović.

Uz porast broja učenika na razini cijele škole, povećan je i broj učenika u prvim razredima područnih škola.

Prednjače Budimci

Najbolje je stanje u područnoj školi u Budimcima, u koju je upisano osam novih učenika. Područna škola u Razbojištu upisala je šest, a stipanovačka četiri učenika. Nažalost, posljednje dvije godine u područnoj školi u Poganovcima nema prvog razreda.

Osnovna škola Hinka Juhna također se može pohvaliti da učitelji od 2017./2018. godine ne upisuju ocjene u papirnati dnevnik. U svakoj ih učionici čeka stolno računalo i vode e-dnevnik, koji učenicima i roditeljima omogućava jednostavan pregled ocjena, bilježaka i izostanaka. Uz matičnu školu, pristup internetu imaju i sve četiri područne škole.

Podgoračka osnovna škola ima 53 zaposlena, od kojih je 13 učitelja razredne i 25 učitelja predmetne nastavne. Ostalo je administrativno–tehničko osoblje zajedno sa zamjenama.

- Budući da je u ovoj školskoj godini devet razrednih odjela u predmetnoj nastavi, a lani ih je bilo sedam, preraspodjelom smo uspjeli nadoknaditi manjak od dva učitelja. Radi se o učiteljima koji nisu imali dovoljnu satnicu za puno radno vrijeme – rekla je Vukomanović.

Kako bi školarci bolje i lakše naučili više o pojedinom datumu, podgoračka škola obilježava značajne nacionalne, europske i svjetske praznike. Tako škola obilježava i Halloween (Noć vještica), američki Dan zahvalnosti (Thanksgiving Day) i Dan svetog Patrika (St. Patricks day), kao i mnoge druge.

Snježana FRIDL
Školu sagradio grof Pejačević

Inače, školstvo u Podgoraču datira od 1859. godine, kada je grof Pavle Pejačević, podgorački vlastelin, sagradio školsku zgradu. Podgoračka osnovna škola od 1965. do 1991. imala je naziv Bratstvo-jedinstvo. Nova školska zgrada sagrađena je 1986., a 1991. škola je dobila ime “Hinko Juhn”, po kiparu i prvom školovanom keramičaru, koji je rođen 1891. u Podgoraču kao pripadnik jedne od najimućnijih židovskih obitelji.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike