Tehno
TEST: SONY XPERIA XZ1

Porsche među telefonima
Objavljeno 19. siječnja, 2018.
Sonyjevi telefoni ponekad su izvan trendova, gotovo identični i različiti od svih drugih, ali moćni i poželjni

Sony kao proizvođač pametnih telefona oduvijek je imao poseban status. Taj proizvođač, kako smo se to više puta uvjerili nije jedan od onih koji slijepo prati trendove koje nameću drugi, nego ih kroji sam za sebe. S obzirom na to da smo zaljubljenici u automobile, često smo za Sony isticali kako je Porsche među telefonima. Kao i taj super sportski automobil, Sony kroji vlastiti trend, donosi izgled koji krasi samo njega, a ispod poklopca (haube) donosi vrhunske komponente za nenadmašne performanse.

Isti, a drukčiji

Ako poredamo nekoliko generacija Sony Xperia flagship telefona, uvidjet ćemo kako su telefoni gotovo identični (Porsche efekt). Naime, još prije kakvih pet godina i prvog telefona Sony Xperia Z, Sony ima vrlo sličan dizajn, koji nosi naziv OmniBalance. Iako se s generacijama telefona on mijenjao u većoj ili manjoj mjeri, u biti donosi jednake vrijednosti i prepoznatljiv izgled, s kojim ćete znati da je riječ o telefonu Sony. Iako u današnje vrijeme trenda velikih zaslona, bez rubova i zakrivljenih kućišta Sony djeluje kao relikt, velik je broj korisnika sretan što može izabrati upravo takav telefon. Zašto? Jedan od očitih razloga je ergonomija upotrebe. Naime, Sony Xperia XZ1 donosi poprilične rubove s donje i gornje strane zaslona, a ako ste ikad držali telefon dok ležite, to ćete cijeniti jer ćete imati dovoljno prostora za uporište prstima. Stražnja strana prati sve današnje trendove i izrađena je od jednog komada aluminija koji se nastavlja sve do rubova zaslona. Majušni prorezi na rubovima otkrivaju izlaz za antenu kako bi signal stigao neometano kroz takvo kućište. S boka telefon također pršti od elegancije upravo zahvaljujući jednom komadu aluminija od kojeg je izrađen i tanašnog profila, koji narušavaju samo tipka za uključivanje (s čitačem otiska prsta), tipka za fotoaparat i tipka za glasnoću, koja je sada konačno premještena prema gore (za razliku od prošlog modela). Kvaliteta izrade je vrhunska i telefon zaista odiše kvalitetom te ulijeva povjerenje da će trajati dugo. Vodootpornost, koju je Sony postavio kao trend, također je tu pa telefon može “roniti” do dubine od 1 m na 30 minuta.

Cool faktor

Nakon uključivanja konačno dobivamo informacije zbog čega je ovaj telefon poseban. Sonyeva Xperia XZ1 ima 5.2-inčni zaslon Triluminos IPS LCD u standardnoj 1080p rezoluciji, što na papiru u odnosu prema konkurenciji iz top-segmenta ne zvuči naročito, ali je u naravi posve solidno. Oštrina prikaza zadovoljit će i one s okom sokolovim. Full HD rezoluciju smatramo odličnim izborom jer štedi bateriju, a istovremeno prikaz je fantastičan. Jedan od aduta XZ1 svakako je i Android 8.0 Oreo, kojim se trenutno pohvaliti mogu samo rijetki. Preko njega je Sonyevo Xperia sučelje, koje je poslovično lagano, uglađeno i brzo, a, kako smo to više puta rekli, po nama i jedno od najboljih na pametnim telefonima. Sva raskoš telefona pokazuje se jednom kada pokrenemo fotoaparat. Naime, Xperia XZ1 na leđima nosi istu onu Motion Eye kameru kakvu ima XZ Premium. Opremljena je dakle 19 MP Motion Eye senzorom, otvorom blende f/2.0, hibridnim autofokusom (fazni, laserski i prediktivni), donosi i EIS stabilizaciju, pa su fotografije očekivano među najboljima koje možemo snimiti telefonom. Kamera snima 4K video i zaista nevjerojatno cool 960 fps SloMo usporene klipove. Dodatak u odnosu prema XZ Premium vještina je snimanja 3D modela, koje onda možete isprintati na 3D printeru. Upravo dvije potonje mogućnosti jedinstvene su u svijetu telefona, pa ako ih vidite korisnima, izbor je samo jedan uređaj. Osmojezgreni Snapdragon 835 u kombinaciji s Adreno 540 grafikom i 4 GB RAM-a te 64 GB pohrane uz microSD kartice osigurat će vrhunske performanse i gladak rad i za najzahtjevnije među vama. Ono što nas je posebno oduševilo autonomija je koja u prosječnoj upotrebi telefona može bez većih problema izgurati dva dana. Cijena Sony Xperia XZ1 u rangu je s drugim top-modelima i kreće se oko 5000 kuna, a s obzirom na to što sve nudi i mogućnosti koje donosi, Sony Xperia XZ1 zaslužuje naše preporuke. Tražite li telefon poseban po mnogočemu, ovo je možda najbolji izbor.

Marin REŽIĆ

Sony kroji vlastiti trend, donosi izgled koji krasi samo njega, a ispod poklopca donosi vrhunske komponente

Najčitanije iz rubrike