Mozaik
MARKO MATIJEVIĆ SEKUL MANNTRA

Album “Meridian” priča je o ljubavi, rastanku ljubavnika i pronalaženju pustolovina
Objavljeno 19. siječnja, 2018.

Umaški četveročlani bend Manntra nastao je kao vizija trojice prijatelja, publici se predstavio pjesmom “Kiša” te do sada snimio tri studijska albuma. Pjevač benda Marko Matijević Sekul ispričao nam je sve detalje o novom albumu i pjesmama, ali i o suradnji s frontmenom njemačkog benda In Extremo, Michaelom Rheinom.

Jesenas ste izbacili novi, treći studijski album. Po čemu se sve razlikuje od prethodnika?

- Mislimo da se razlikuje upravo po tome što je to prvi album gdje su svi instrumenti odsvirani uživo. Na prethodnim albumima koristili smo mnogo elektronike i takve podloge, dok smo na ovom odlučili sve odsvirati uživo u studiju, što je rezultiralo organskijim, većim i prirodnijim zvukom. Također smo na ovom albumu potrošili možda najmanje vremena ikad za pisanje pjesama. Tjedan dana pisanja kao da iz ladice izvlačiš pjesme nakon stanke od godinu dana, kad se ništa nije pisalo. I to katkad zna biti destruktivno, a katkad, upravo zbog toga što ne razmišljaš previše, napraviš najbolje pjesme do sada, kao što su Albatros, Meridian, Snaga i ostale. Mislim da će se svi koji su se našli u prethodnim albumima naći i u novom, ali vjerujemo da će se i velikoj većini novih slušatelja svidjeti ovaj album.

Kako biste u nekoliko rečenica opisali nove pjesme?

- Novi album “Meridian” je kao da pomirišeš more i sol koja izlazi iz zvučnika, kao oluja koja nosi sve pred sobom i kao neispričana ljubavna priča. “Meridian” je priča o ljubavi, rastanku ljubavnika i pronalaženju novih pustolovina. Glasan kao oluja i pitak kao voda.

S kojim ste se izazovima susreli uoči i tijekom stvaranja trećeg albuma?

- Imali smo promjena u postavi, bend na samom rubu, preispitivanja ima li tako smisla dalje ili odustajemo od svega, međuljudski odnosi izvan benda i sve što se veže uz jedan normalan proces snimanja ovakvog albuma. Nakon prvog albuma imaš neke ideje za drugi, ali sve ispucaš tada i ostaneš bez onog početnog momenta i vizije. I onda ili odustaneš na tom koraku i ne napraviš nikada taj treći album, ili nađeš novu inspiraciju, novi izazov i jaču poruku koju želiš prenijeti. Nama se upravo to dogodilo i iskoračili smo negdje gdje se prije nikad ne bismo usudili.

Ima li novi album neku generalnu poruku koju ste htjeli poslati slušateljima?

- Ljubav, mržnja, život, smrt i ponovno rođenje.

Kako je došlo do suradnje s Michaelom Rheinom iz In Extrema?

- Michael je čuo još davno naša prva dva albuma i odlučio nas je pozvati na njihov jubilarni koncert u povodu 20 godina In Extrema. Organizirali su veliki festival i prodali u dva dana više od 30.000 ulaznica. Nakon tog događaja mislili smo da je naša suradnja gotova, jer je i to već bilo iznad naših očekivanja kao jednog rock-benda iz istočne Europe. Ali dogodilo se da je to tek bio početak naše suradnje i da smo odsvirali još mnogo koncerata s njima po Njemačkoj. S Michaelom smo postali jako dobri prijatelji, a kad je čuo pjesmu “Meridian” u nekoj završnoj fazi, izrazio je želju da zapjeva na njoj, što smo mi, kao veliki fanovi In Extrema, naravno, prihvatili.

Koji će biti sljedeći singl s albuma?

- Vidjet ćemo, ali mislimo da ide prema “Albatrosu”.

Kako vam je bilo na turneji u Njemačkoj?

- Kao i inače, Njemačka je zemlja koja nas jako dobro prihvaća i trudi se da se osjećamo kao doma. Čudno je čuti gomilu Nijemaca kako izgovaraju hrvatske riječi i trude se na kraju koncerta predstaviti se na hrvatskom.

Koliko ste zadovoljni zastupljenošću Manntre u medijima (TV/radio/tisak) te nastupima po Lijepoj Našoj, i što bi se tu još dalo poboljšati?

- Žao nam je samo što u Lijepoj Našoj nema dovoljan broj klubova koji imaju kvalitetne uvjete što se razglasa i rasvjete tiče. To bi nam zaista dalo još više želje da sviramo i da dižemo kvalitetu nastupa iz dana u dan. Medijski? Svi znamo da rock gubi bitku u radijskom i mainstream eteru. To je teško plivanje protiv struje... Ali to je bit rock and rolla, zar ne?

Po čemu ćete pamtiti 2017.?

- Po super turnejama, novom albumu i po tome da smo se konačno postavili na mapu na njemačko tržište.

Što sebi i svojima želite u 2018.?

- Da bude uspješna i zdrava godina kao što je bila 2017., ako ne i bolja. Želim i svim čitateljima Glasa Slavonije da im 2018. bude još bolja, puna zdravlja, sreće i ljubavi, a ako imamo to - bit će i novca.

Adrian ANDREJEK

zakoračili

NEGDJE GDJE SE PRIJE NE BISMO USUDILI

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike