Kultura
DESET GODINA OD SMRTI JOZE MATAKOVIĆA

Ava: Divne boje pričaju priču o Šokadiji, Slavoniji i njegovu velikom slavonskom srcu!
Objavljeno 19. siječnja, 2018.

VINKOVCI - Prošlo je deset godina od smrti akademskog slikara i scenografa Joze Matakovića (15. travnja 1922. - 17. siječnja 2008.), autora grba Vinkovačkih jeseni i jednog od osnivača Vinkovačkih jeseni. Bio je čovjek iznimne životne energije, umjetnik čiji će osebujan umjetnički rad zasigurno zlatnim slovima ostati upisan u likovnoj i stvaralačkoj povijesti Vinkovaca, Slavonije i Hrvatske

Joza Mataković dobitnik je nagrade Grada Vinkovaca, 2002. - Zlatne plakete Grb grada Vinkovaca i brojnih drugih priznanja.

Nakon Škole primijenjenih umjetnosti, u kojoj je maturirao 1945., diplomirao je scenografiju na Akademiji kazališne umjetnosti, u klasi profesora Kamila Tompe. Učio je slikarstvo kod hrvatskih velikana Ernesta Tomaševića, Ede Kovačevića, Vanje Radauša i Antuna Motike, a scensku umjetnost kod Ranka Marinkovića, Branka Gavelle i Drage Ivaniševića. Izlagao je u zemlji i inozemstvu na samostalnim i skupnim izložbama.

- Moj brat Dubravko Mataković i ja pokrenuli smo na Facebooku grupu sjećanja jer nismo željeli da djelo našeg oca padne u zaborav. Objavljujemo sve što je vezano uz njega, izložbe, fotografije, sjećanja... Objavljujemo ih mi i naša djeca, njegovi unuci. Naš otac u našem gradu polako pada u zaborav. Kako to inače biva, svima si dobar dok te ne iskoriste. On je svoj autorski rad, znak Vinkovačkih jeseni, darovao Gradu na korištenje na molbu bivšeg gradonačelnika, a nakon toga više ga nitko nije ni spomenuo. Nakon deset godina, imam osjećaj da je sve prisutniji u nama, u njegovim pejzažima ravnice, svim tim divnim jarkim bojama, koje pričaju priču o Šokadiji, Slavoniji i njegovu velikom slavonskom srcu - kaže Ava Mataković Martinović, kći Joze Matakovića.

Joza Mataković otac je poznatog majstora stripa Dubravka Matakovića.

- Moj je otac bio predan slikarstvu, najviše je vremena provodio slikajući pejzaže Slavonije. Odrastao sam uz sve njegove likovne radove i znam koliko je uživao u slikanju. Teško mi je govoriti o svom ocu, to prepuštam drugima - kratko je rekao Dubravko Mataković.

Prošle je godine u sklopu obilježavanja Dana grada, u Galeriji “Slavko Kopač” u Vinkovcima bila otvorena izložba “Joza Mataković - pjesnik slavonske ravni”. M. Kokaj

Možda ste propustili...

NOVI GLAZBENO-SCENSKI IZRAZ U KAZALIŠTU ZA MLADE U HRVATSKOJ

Praizvedba "Leptirovih pjesama" Buge Marije Šimić u Maloj sceni

MATICA HRVATSKA OSIJEK PROMOVIRALA DVIJE "KNJIŽEVNE REVIJE"

Poezija Elija Panelle i odjeci šezdesetih godina u Osijeku

HRVATSKI PEN CENTAR RASPISAO JE NATJEČAJ

Traži se šesti dobitnik Nagrade Višnja Machiedo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DUBRAVKA PAĐEN FARKAŠ DANAS POČINJE DRUGI MANDAT

Veseli pomisao da je brojnim Osječanima, nakon posla i kuće, knjižnica “treći prostor”

2

MATICA HRVATSKA OSIJEK PROMOVIRALA DVIJE "KNJIŽEVNE REVIJE"

Poezija Elija Panelle i odjeci šezdesetih godina u Osijeku

3

RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA

"Adoracija kadra" Josipa Alebića u Waldingeru