TvObzor
THE ALIENIST

Jeziva ubojstva u mračnoj priči
Objavljeno 19. siječnja, 2018.

Serijski ubojice vjerojatno su najgore što ljudski rod može proizvesti. Sociopati, društveni degenerici, ljudski predatori koji zbog ovog ili onog razloga (često suludog) odlučuju oduzimati drugim ljudima život. Najgore od svega je to što se takvi likovi najčešće ne razlikuju od ostalih, nazovimo ih “normalnih”, ljudi niti se izdvajaju po bilo čemu. Možda imaju neke čudne navike i običaje, ali najčešće je to sve. Na prvi pogled nikada ne bismo rekli da su oni ubili nekoliko desetaka ljudi. Povijest je prepuna takvih likova; većina ih je uhvaćena, ali nekima identitet nikada nije otkriven pa samim time ni oni nisu privedeni licu pravde. Jedini koji bi im mogli parirati po uvrnutosti su pisci koji pišu o njima i u svojim djelima smišljaju nove serijske ubojice, one koje svijet nikada nije vidio, a u većini slučajeva i neće.

U tjednu koji je pred nama, točnije, 22. siječnja, na male ekrane američke kabelske televizije TNT dolazi dugo iščekivana kriminalistička triler-serija “The Alienist”, s odličnom glumačkom postavom, a, sudeći prema traileru, riječ je o prilično mračnoj seriji. Međunarodna prava za seriju već je kupio Netflix. Priča je smještena krajem 19. stoljeća u New York i prati kriminalističkog reportera Johna Moorea, koji se sastaje sa psihologom Laszlom Kreizlerom kako bi zajedničkim snagama pronašli brutalnog serijskog ubojicu.

Serija je rađena prema istoimenom nagrađivanom međunarodnom bestselleru Caleba Carra, smještenom u 1896. godinu, razdoblje ekstremnog bogatstva i siromaštva te tehnoloških inovacija. Priča počinje serijom zastrašujućih ubojstava muških prostitutki koja zgrozi cijeli New York, a kako policija ne zna što bi još napravila, zove u pomoć spomenutog psihologa, uloga kojeg je pripala Danielu Brühlu, i novinara, kojeg glumi Luke Evans, kako bi vodili paralelnu, tajnu istragu. Ubrzo im se pridružuje naizgled obična tajnica Sara Howard (Dakota Fanning), koja je odlučna postati prva detektivka u gradu. Taj će trojac uz pomoć psihologije i ranih forenzičnih tehnika odlučno tražiti prve serijske ubojice u New Yorku.

U ovoj TNT-jevoj seriji, koja će provesti gledatelje kroz najmračnije kutke New Yorka tijekom zlatnog doba, sporedne uloge tumače Douglas Smith i Matthew Shear, kao blizanci Marcus i Lucius, koji pomažu razotkriti uznemirujuće ubojstvo; Matt Lintz kao Stevie, hrabri mladić koji radi kao vozač i potrčko dr. Kreizleru; Robert Ray Wisdom kao Cyrus, Kreizlerov sobar i čovjek mračne prošlosti, i Q'orianka Kilcher u ulozi Mary, Kreizlerove nijeme sluškinje s kojom dijeli posebnu vezu bez riječi.

Adrian ANDREJEK

ŽANR: krimidrama

AUTOR: Cary Fukunaga

ULOGE: Daniel Brühl, Luke Evans, Dakota Fanning, Robert Wisdom

MREŽA: TNT

DATUM: 22. 1.

EPIZODA: 10

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike